Haberler

ABD'yle İlişkide 'Altın Dönem'e Girdik, Daha Çok İş Şansı Doğdu

Abone Ol

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (Deik) Bünyesindeki İlk İş Konseyi Olan Türk -Amerikan İş Konseyi'nin (Taik) Başkanı Haluk Dinçer, Barack Obama'nın Başkan Olmasıyla Birlikte ABD'yle İlişkilerde "Altın Dönem"e Geçildiğini Belirterek, "Bunun Etkisinin İş İlişkilerinde de Görüleceğini Düşünüyoruz.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesindeki ilk iş konseyi olan Türk-Amerikan İş Konseyi’nin (TAİK) Başkanı Haluk Dinçer, Barack Obama’nın Başkan olmasıyla birlikte ABD’yle ilişkilerde "altın dönem"e geçildiğini belirterek, "Bunun etkisinin iş ilişkilerinde de görüleceğini düşünüyoruz. Zaten önde gelen ABD merkezli uluslararası kuruluşların Türkiye’de önemli yatırımları var. Bir yandan iş ilişkilerinin daha fazla gelişmesini, diğer taraftan ABD’ye ihracatımızın Avrupa Birliği (AB) ülkeleri düzeyine çıkmasını hedefliyoruz" dedi.

Washington buluşması

Haluk Dinçer, 31 Mayıs-3 Haziran arasında Washington’da düzenlenecek "ABD-Türkiye: Küresel Değişim Döneminde Ortak Çözüm Arayışı" konferansı öncesinde TAİK Başkan Yardımcısı Şerif Egeli, Yürütme Kurulu Üyeleri Kürşat Özkan, Sedat Birol, Hayri Çulhacı ve Muharrem Dörtkaşlı ile birlikte sohbet toplantısı düzenledi. Dinçer, ABD’nin 2.2 trilyon dolarlık ithalatında Türkiye’nin 4 milyar dolarla binde 2 pay aldığını hatırlatarak, şunları dile getirdi: "Bu pek parlak bir tablo değil. Biz tabii ki Gümrük Birliği ile birlikte AB’nin ticarette önemli parçası haline geldik. Ancak, ABD’ye dönük ihracatta da rakamın yükselmesini istiyoruz."

Haluk Dinçer, ABD’li şirketlerin Türkiye’de özellikle enerjiye dönük yatırımlara yönelebileceğine dikkat çekerek, şöyle konuştu: "ABD’li şirketler için enerjide 20-30 milyar dolarlık potansiyel var. Bunun dışında Irak’ta ciddi bir potansiyel ortaya çıkacak. Hem petrol ve doğalgaz rezervleri, hem de 150 milyar dolarlık altyapı projesi gündeme gelecek. Oradaki fırsatları değerlendirmek de ancak ABD’yle gerçekleşecek işbirliğiyle gelişebilecek."

900 milyon dolardı

Türk-Amerikan İş Konseyi’nin Turgut Özal’ın isteğiyle DEİK’in de temellerini atacak şekilde ilk kurulan iş konseyi olduğuna dikkat çeken Şerif Egeli, şu değerlendirmeyi yaptı: "Biz Türk-Amerikan İş Konseyi’ni ilk kurduğumuz dönemde, yani 24 yıl önce ABD’ye ihracatımız 900 milyon dolardı. Üstelik önemli bölümü de tarım ürünüydü. Neredeyse kendileri gelip alım yapar durumdaydılar. O dönemde ABd’den ithalatımız da 2 milyar doları buluyordu. Bugün ihracatımız 5 milyar dolara yakın. İthalatımız 10 milyar dolara çıktı. Yani, 3 milyar dolara yakın olan dış ticaret hacmimiz bugün 15 milyar dolara çıkmış durumda."

Çantayı alıp ABD’ye gitmek artık yetmiyor

TAİK Yürütme Kurulu Üyesi ve General Electric’in (GE) Türkiye CEO’su Kürşat Özkan, "Türk firmaları artık yeni açılımlara girmeli. Elinize çanta alıp gidemezsiniz. Artık tekstille rekabet zamanı bitti. Daha katma değeri, mühendisliği yüksek ürünlere yönelmeliyiz. ABD pazarına iyi çalışılması lazım" dedi.

Ticarete takılıp kalmayalım, ortak yapılacak işlere bakalım

TÜRK-Amerikan İş Konyesi Başkan Yardımcısı Şerif Egeli, ABD’yle ekonomik işbirliğine sadece dış ticaret açısından bakmamak gerektiğini ifade ederek, şunları dile getirdi: "Afganistan’da ABD’li şirketlerin aldığı işlerin yüzde 90’ında Türk müteahhitleri taşeron olarak görev aldı. Şimdi aynı Irak’ın yeniden yapılanması için de gündeme gelebilir. Bakın Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı, ABD sayesinde gerçekleşen projedir. Türkiye’nin bu boru hattından önemli döviz geliri vardır. Şimdi aynı durum Nabucco projesi için de geçerlidir. ABD’ye ihracatımızın artırılması konusunda da sadece tekstile takılıp kalmamamız gerekir. Örneğin, inşaat malzemeleri alanında da ciddi fırsatlar çıkabilir."

F-35’lerde hedef 8 milyar dolar pay

TAİK Başkan Yardımcısı ve TAI’nin Genel Müdürü Muharrrem Dörtkaşlı, savunma sanayi alanında ABD’li partnerleri ile birlikte üçüncü ülkelere dönük nasıl iş yapılabileceğinin konuşulacağını bildirdi. Dörtkaşlı, "ABD ile ortak projemiz olan F - 35’lerde yüzde 50 hedefimiz vardı. 10 milyar dolara mal olması beklenen uçaklara 5 milyar dolarlık yerli katkıyı 8 milyar dolarlara çekme arzusu içinde olduğumuzu anlatacağız. Yani hedefimizi yükselttik" diye konuştu. Uçakların tesliminden sonra destek aşamasında da Türk savunma sanayiinin rol almasına çalışacaklarını bildiren Dörtkaşlı, ayrıca, Avrupa’da veya bölgede konuşlanacak uçaklar için bir model üzerinde çalıştıklarını da bildirdi. ABD’li firmaların, ’Genel Maksatlı Helikopter ile, İrtifalı Hava Savunma Sistemleri’nde işbirliğine aday olduklarını belirten Dörtkaşlı, "Ürdün, Pakistan, Kore pazarlarında, ABD’li şirketlerle nitelikli katkımızı koyarak, coğrafya ve kültüre olan hakimiyetimizi kullanarak, bu pazarlarda etkinliğimizi artırmaya gidiyoruz" diye konuştu.

700 kişilik konferansta önemli katılımcılar var

TAİK’in Washington’da ATC ve AFOT’la birlikte düzenleyeceği "ABD-Türkiye: Küresel Değişim döneminde Ortak Çözüm Arayışı" konfaransında ev sahipliğini TOBB ve DEİK Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TAİK başkanı Haluk Dinçer ve ATC başkanı Brent Scowcroft yapacak. Konferansa Türkiye’den Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Devlet Bakanı Egemen Bağış, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız, Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar katılacak. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Cliton, Enerji Bakanı Steven Chu, Amiral Mike Mullen ve Senatör John Kerry de ABD tarafından önde gelen katılımcılar arasında yer alacak.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title