Haberler

Adana Bilim Teknoloji Üniversitesi, Şakirpaşa Havalimanı'na Talip

Abone Ol

Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ABTÜ) Rektörü Prof. Dr. Aykut Gül, Türkiye’de ihtisaslaşma misyonu yüklenen 8 üniversiteden biri olarak seçildiklerini ve uzay bilimleri ve havacılık konusunda ihtisas yapacaklarını belirterek, Çukurova Havalimanı’nın hizmete girmesinden sonra atıl duruma düşecek olan Şakirpaşa Havalimanı’na talip oldukları açıkladı.

Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ABTÜ) Rektörü Prof. Dr. Aykut Gül, Türkiye'de ihtisaslaşma misyonu yüklenen 8 üniversiteden biri olarak seçildiklerini ve uzay bilimleri ve havacılık konusunda ihtisas yapacaklarını belirterek, Çukurova Havalimanı'nın hizmete girmesinden sonra atıl duruma düşecek olan Şakirpaşa Havalimanı'na talip oldukları açıkladı.

Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi "2023 Vizyon Toplantısı" Yeşiloba Yerleşkesinde gerçekleşti. Toplantıya Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ramazan Akyürek, Prof. Dr. Mustafa Gök, Pilot Gürcan Gür, TÜBİTAK Uzay Bilimleri Araştırma Entitüsü Müdürü Doç. Dr. Lokman Kuzu, Öğretim Üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Programda konuşan Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ramazan Akyürek, "Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Adana için kazanç Adanalı içinde kazanç. Hep Çukurova Üniversitesi'nden şikayet ettik biz. Kentten kopuk kente katkısı olmayan kente katma değer katmayan bir öğretim yuvası diye ama daha sonra Çukurova Üniversitesi de kente katkı sunmaya başladı. Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nin de kentte ve kentte yaşayan insanlara olumlu anlamda katkılarının beklediğimizden daha yüksek olacağını ifade etmek istiyorum" dedi.

Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aykut Gül, yüklendikleri misyon ve 2023 vizyonları hakkında bilgi verdi. Rektör Aykut Gül, "Üniversitemizin misyonunu değiştirdik. Bunu birçok arkadaşımızın katılımıyla bir mutfak çalışmasıyla değişik ortamlarda gerçekleştirdik. Bu anlamda yeni misyonumuz şu şekilde oluştu. Yürüttüğü araştırmalar ürettiği bilgi ve verdiği eğitim öğretim ile milli değerler ekseninde estetik değerlere sahip gelişime değişime açık bireyler yetiştirmek, her alanda ürettiği bilgiyi paylaşarak toplumun gelişmesine katkıda bulunmak, havacılık ve uzay bilimleri alanında ülkemizin önünü açacak eğitim bilim ve teknolojik gelişmeleri sağlamak. Vizyonumuz ise yine 2023 için şuanda çizmiş olduğumuz bir vizyon bu vizyon neden 2023? Bir Türkiye'nin 2023 vizyonu var bizimki de bundan sonraki iki dönemlik rektörlük dönemi olarak baktığınızda yaklaşık 8 yıla yani 2023 yılına denk geliyor. Biz de 2023 vizyonu olarak tasarladık. Vizyonumuz, öğrencisi, personeli ve çalışanı olmaktan gurur duyulan üniversite, sanayi, toplum sinerjisi ile toplumla bütünleşen, bilimsel anlamda gelişime ve değişime liderlik eden bir üniversite olmak" ifadelerini kullandı.

YÖK tarafından Adana BTÜ'nün havacılık ve uzay bilimleri alanında ihtisaslaşmasının uygun görüldüğünü söyleyen ve bu konuda yapılacak çalışmalardan bahseden Rektör Gül, "Havacılık ve Uzay Bilimlerinin mevcut kampüse sığması mümkün değil. Yeni bir kampüs olmak durumunda. Bu bakımdan da ben erken söyleyeyim yeri gelmişken Çukurova Hava Limanı yapıldıktan sonra mevcut Şakirpaşa Havalimanı boş kalacak. Biz açık ve net olarak talep ediyoruz o havalimanını. Çünkü Havacılık ve Uzay Bilimleri bizim açımızdan milli bir projedir. O bakımdan da böyle bir alana bizim ihtiyacımız var, siyasilerimizin, yerel yönetimlerimizin, bürokratlarımızın bu havalimanı konusunda desteğini talep ediyoruz" dedi.

"YENİ ONE MİNUTE'LER İÇİN DAHA GÜÇLÜ OLMALIYIZ"

Önümüzdeki 10-20-30 yıllık süreçte Türkiye'nin ihtiyaç duyacağı alanların tespiti yapıldıktan sonra 8 üniversiteye ihtisaslaşma misyonu verildiğini kaydeden Rektör Gül, şöyle devam etti:

"Bize verilen görev ise havacılık ve uzay bilimleri. dolayısı ile gelecekte Adana'ya bu anlamda çok ciddi yatırımlar gelecek. Güçlü bir kadroya sahip olacağız. Bilim ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜBİTAK buraya altyapı desteklerini sağlamış olacaklar. O bakımdan bu bizim için üniversitemizin misyonunu değiştiren önemli bir proje diye düşünüyorum. Bakıldığı zaman TÜBİAK, MAM, TAİ, ASELSAN, ROKETSAN, vs bu alanlarda giderek artan iş imkanları olduğunU düşünüyorum. Ülkemize bölgemize ne tür katkıları olabilir. Bir defa uzay ve havacılık teknolojileri, ulaşım ve güvenlik amaçlı uçak ve savunma sistemlerinden haberleşmeye, enerjiye, tarım ve astronomiye kadar birçok alanda katkı sağlayacaktır. Yaptığınız savunma amaçlı gibi görünen birçok yatırım daha sonra sivil alanda kullanım imkanı bulabiliyor. Ülkemizde batıya göre bu işlerde geç başladık, geç kaldık. Sivil ve askeri havacılıkta yerli üretimin öneminin geç fark edilmesi söz konusu. Bu konuda doktora yapmış eleman sayısının az olması, teknolojik altyapı yetersizliği, temel bilimlerde çalışanlarla yeterli irtibatın sağlanamaması, bu konuda halkın yeterince bilgilendirilmemiş olması, alanda araştırma yapan enstitülerin az olması, üniversite ve sanayi bağlantısının yeterli olmaması, sermaye yetersizliği sorunları karşımıza çıkıyor. Türkiye'nin jeostratejik konumu gereği, yer gözlem ve uydu haberleşme sistemine kendi kontrolü altında sahip olması önemli. Türkiye'ye havacılık ve uzay bilimleri teknolojileri ne katabilir? Sanayi, makine, teknoloji, bilim alanlarındaki eğitim ve yatırım vizyonu ile tam örtüşmektedir. Savunma ve ekonomi anlamında önemli. Bölgemize katkıları ise istihdam açısından, savunma açısından Ortadoğu bölgesi, İncirlik üssünün varlığı bölgede kurulacak fakülteye büyük katkısı olacaktır. Adana'nın 4 mevsim uçuşa uygun hava şartlarının olması, bölgenin düz olması, havaalanı roket fırlatma için kolay yapıların oluşturabilmesine imkan veriyor, Doğu Akdeniz rezervlerine yakınlık, kara, deniz ve hava ulaşımı açısından çok önemli bir konuma sahip, yeraltı zenginlikleri, enerji kaynakları ve petrol boru hatları, limanlar, yollar ve hızlı tren hatları itibari ile de jeostratejik açıdan önemli bir konumda.

YÖK'ün bize biçmiş olduğu bir misyon bu. Biz seçilmiş üniversiteyiz. İstanbul'daki Türk Alman Ünivernsitesi ile ABTÜ uzay bilimleri ve havacılık konusunda seçilmiş, görevlendirilmiş iki üniversitemizdir. Bu ülkenin projesi ve ülkemizin de en çok ihtiyaç duyduğu alanlar. Biz masaya yumruğumuzu kuvvetli vurabileceksek, ikinci üçüncü one minuteleri söyleyebilecek isek güçlü olmak durumundayız. Dışa daha az bağımlı olmak durumundayız. Bu bakımdan da bunlar çıok önemli projeler."

Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Mustafa Gök, Pilot Gürcan Gür, TÜBİTAK Uzay Bilimleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Lokman Kuzu'nun konuşmacı olduğu panele bölümüne geçildi. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Aykut Gül Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title