Haberler

Adanalı Üç Girişimci Solucandan Organik Gübre Üretiyor

Abone Ol

Adana’nın Kozan ilçesinde üç genç girişimci, güçlerini birleştirerek solucandan organik gübre üretimine başladılar.

Adana'nın Kozan ilçesinde üç genç girişimci, güçlerini birleştirerek solucandan organik gübre üretimine başladılar.

İlk olarak 20 ton gübre elde etmeyi planlayan ve iki yıl içerisinde üretim kapasitelerini 100 tona çıkarmayı hedefleyen işletme ortakları Muhammet Yorulmaz, Salih Dilci ve Mustafa Aksoy organik gübrenin kimyasal gübreye oranla daha kaliteli ve ürün artışında yüzde 30 daha fazla verim sağladığını belirtti. Aksoy, "Bu fikri bir televizyon programında izleyerek gündeme getirdik. Bu ürünün ülkemiz için yararlı olduğunu düşündüğümüz için böyle bir tesisi kurmaya karar verdik. Yaklaşık altı aylık bir süreç içerisinde tesisimizi kurduk. Özellikle hastalıkların arttığı bir dönemde, kimyasalların oluşturduğu hastalıklardan dolayı biz böyle hayırlı bir iş yaptığımızı düşünüyoruz. Ürünümüzün en önemli özelliği yüzde yüz organik olması ve herhangi bir kimyasal içermemesi. Yaklaşık bir iki ay sonra ilk ürünümüzü alacağız. İlk üretimimizde yaklaşık 20 ton gibi bir verim almayı düşünüyoruz. Sonra aylık olarak sonra gün geçtikçe ikinci yıldan itibaren bu üretimi yüz tona çıkarmayı hedefliyoruz. En kötü şartta yüzde otuz verim artışı sağlayan bir gübre üretiyoruz. Çiftçilerimiz ürünlerinden yüzde otuz daha fazla ürün alsa yaklaşık bir yıllık masraflarını karşılayacak ürün elde etmiş olacaklar. Ürünümüzü pazarlama sorunumuz yok. Daha önceki anlaştığımız firma bu gübreyi daha önceden pazarladığı için sorun yok. Özellikle Karadeniz Bölgesi'nde çay üretiminde kullanılıyor. Özellikle Çaykur'un da ürünlerini yetiştirmesinde kimyasal gübre kullanmayacağını ilan etmesinin ardından bu ürüne Karadeniz Bölgesi'nde talep oldukça fazla oldu. Yüzde yüz organik üretilmesi gerekli bir gübre istiyorlar" dedi.

Çiftçilerin yüzünü bu gübre ile güldüreceklerini ifade eden Aksoy, "Satışta herhangi bir sorunumuz yok. Beş yıllık bir sözleşmemiz var. Biz de burada yüzde 50 satış yapma oranı veriyoruz. Üretimimize devletten herhangi bir teşvik yok. Kendi imkanlarımızla üç arkadaşımızla birlikte yaklaşık 200 bin Türk Lirası'na mal olan bir tesisi işletiyoruz" diye konuştu.

Muhammet Yorulmaz ise iki yıl içinde kapasitelerini 100 tona çıkaracaklarını söyledi.

Gübrenin üretimi hakkında teknik bilgi veren üretim Müdürü Osman Sezer, "Şu an bir milyonun üzerinde solucanımız var. Solucan organik gübre üreten bir hayvan. Solucan hücre yenileyici bir hayvan olduğu için verimli gübre üretiyor. Bu salgı ve enzimler ile gübre bitkiye gittiği için bitkinin büyümesine de olumlu yararlar sağlamaktadır. Solucanların üretmiş olduğu gübre altı aylık bir süreçte oluşuyor. Altı aydan sonra bu gübreleri kullanabiliyoruz" dedi. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Karadeniz Bölgesi Mustafa Aksoy Ekonomi Kozan Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title