Haberler

AHBİB, Bakliyat İhracatında Hedefini Yükseltti

Güncelleme:
Abone Ol

Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AHBİB), 2023 yılında ihracatını artırmayı hedefliyor. Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Memiş, yaşanan ürün bolluğunu dünya pazarlarına yansıtarak yıl sonunda 2,7 milyar dolarlık ihracat değerine ulaşmayı hedeflediklerini belirtti. Ayrıca, ihracatta kısıtlama ve kota uygulamalarının sona ermesi ve bakliyat ekimini teşvik edecek politikaların genişletilmesi taleplerini dile getirdi. Bulgur ihracatında ise İran, Rusya ve Endonezya hedef pazarlar olarak belirlendi. AHBİB, pazar çeşitliliğini artırmak için İngiltere, Fransa, Almanya ve ABD'de düzenlenecek fuar ve faaliyetlere katılacak. 2023 yılı Ocak-Haziran döneminde AHBİB, 293 milyon dolarlık bakliyat ihracatı gerçekleştirdi.

Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AHBİB) Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Memiş, 2023 yılı Ocak-Haziran ayları arasında 913,5 milyon dolarlık ihracata imza attıklarını, hasat sezonunda yaşanan ürün bolluğunu dünya pazarlarına yansıtarak yıl sonunda yüzde 28 artışla 2,7 milyar dolarlık ihracat değerine ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Başkan Memiş, sektör olarak en büyük beklentilerinin ihracatta kısıtlama ve kota uygulamalarına son verilmesi ile nadasa bırakılan alanlarda bakliyat ekimini teşvik edecek politikaların genişletilmesi olduğunu belirtti.

Geçen seneye göre yeni sezonda nohut ve kırmızı mercimekte yüzde 30 oranında rekolte artışı yaşandığını kaydeden Başkan Memiş, "Tahmini rekoltenin nohutta 580 bin ton, kırmızı mercimekte 400 bin ton seviyelerine ulaşması bekleniyor. Bakliyat ürünlerinde mevcut stokları da değerlendirdiğimizde ülkemizin ihtiyacının üzerinde bir ürün hacmi oluşacak. Ancak nohut ihracatında kota uygulaması devam ediyor. Kırmızı mercimekte ise Dahilde İşleme Rejimi (DİR) çerçevesinde ihracat yapabiliyoruz. Dolayısıyla yurt içindeki ihtiyacın üzerindeki bakliyat ürünlerimizin ihracatının önündeki kısıtlamaların kaldırılmasını istiyoruz" dedi.

Bulgur için hedef pazarlar İran, Rusya ve Endonezya

Türk mutfağında ayrı bir yeri olan bulgurun dünyanın dört bir yanında tüketimini yaygınlaştırmak ve ihracatını artırmak amacıyla başlattıkları tanıtım hamlesinde yol haritasını netleştirdiklerini açıklayan Başkan Veysel Memiş, bu üründe hedef pazarların İran, Rusya ve Endonezya olacağını duyurdu. Başkan Memiş, "Uzun vadeli eylem planımızda tanıtım videoları, sosyal medya tanıtımları, tadım etkinlikleri, alım heyetleri faaliyetlerimiz olacak. Bulgurumuzun lezzetine güveniyoruz. Güçlü bir tanıtım kampanyası ile Türk bulgurunun dünyanın dört bir yanından talep göreceğine inanıyorum" diye konuştu.

Pazar çeşitliliğini artırmaya yönelik faaliyetlerde de tempo yükselttiklerinin altını çizen Başkan Memiş, sonbahar aylarında İngiltere, Fransa, Almanya ve ABD pazarlarında düzenlenecek fuar ve faaliyetlere katılarak bu ülkelerde daha etkin olmaya çalışacaklarını dile getirdi.

Bakliyat ihracatı 293 milyon dolar oldu

AHBİB olarak 2023 yılı Ocak-Haziran döneminde 5,5 milyar dolarlık Türkiye geneli sektör ihracatına yüzde 17 oranında destek verdiklerini dile getiren Başkan Memiş, şunları söyledi:

"Yılın ilk yarısında 1 milyon 2 bin 61 ton ürünü uluslararası pazarlarda değerlendiren Birliğimiz, en yüksek değerlere bakliyat, pastacılık ürünleri ve bitkisel yağlarda ulaştı. Bakliyatta yüzde 9 artışla 292,7 milyon dolarlık, pastacılık ürünlerinde yüzde 6 artışla 197 milyon dolarlık, bitkisel yağlarda 101,6 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Bu dönemde bölge ihracatımızın yüzde 19'unu oluşturan kırmızı mercimek ihracatından ülkemize 177,3 milyon dolar döviz kazandırdık. Yılın 6 ayında 171 ülkeye ihracat yapan Birliğimiz, en yüksek değerlere Irak, Suriye ve Almanya pazarlarında ulaştı. Bölge ihracatımızın yüzde 27'sini oluşturan Irak'a 248,4 milyon dolarlık, Suriye'ye 61,2 milyon dolarlık, Almanya'ya 32,7 milyon dolarlık ihracat yaptık. Söz konusu dönemde ihracat hacminde 50'e yakın ülkede anlamlı artışlar yakaladık. İhracat hacminde en güçlü artışları Suudi Arabistan, Somali, İran, Cibuti, Benin, Kenya, Avusturya, Senegal, Togo ve Tanzanya pazarlarında elde ettik." - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Veysel Memiş Kısıtlama Endonezya İhracat Almanya Akdeniz Fransa Dünya Rusya İran Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title