Akademik Mandıradan Doğal Lezzetler
Akademik mandıradan doğal lezzetler Ç.Ü. Ziraat Fakültesi, hiçbir katkı maddesi kullanmadan gerçekleştirdiği 20'den fazla süt ürününü, perakendecilik usulüyle tüketime sunuyor Prof. Dr. Nazan Koluman: Prof. Dr. Koluman, "Keçi ve keçi tulum peynirlerimiz yok satıyoruz.
Akademik mandıradan doğal lezzetler
Ç.Ü. Ziraat Fakültesi, hiçbir katkı maddesi kullanmadan gerçekleştirdiği 20'den fazla süt ürününü, perakendecilik usulüyle tüketime sunuyor
Prof. Dr. Nazan Koluman :
Prof. Dr. Koluman, "Keçi ve keçi tulum peynirlerimiz yok satıyoruz. Bazen stokumuz bitince 3 ay kadar üründe olmuyor"
"Saanen ve Alpine keçileri sütleriyle dondurma üretiyoruz"
Prof. Dr. Koluman, üniversite kampüsündeki 3 ayrı noktadaki satış büfelerinden dileyen herkesin bu ürünlerden satın alabileceklerini sözlerine ekledi.
ADANA - Türkiye'nin en büyük tarım topraklarına sahip Çukurova'da, Çukurova Üniversitesi (Ç.Ü.), hiçbir katkı maddesi kullanmadan gerçekleştirdiği süt ürünleri üretimini, perakendecilik usulüyle tüketime sunuyor. Prof. Dr. Nazan Koluman, "Buradaki ürünler yüzde yüz doğal, katkı maddesi yok. Saanen ve Alpine keçileri sütleriyle dondurma üretiyoruz bunu süt sevmeyen çocuklar rahatlıkla tüketebilir" dedi.
Türk filmlerine konu olmuş pamuk ağaları ile ünlü olan fakat miras ve yapılaşma nedeniyle toprakları her geçen gün bölünen bu yüzdende artık küçük işletmeler halinde tarımın yapıldığı Çukurova'da, Ç.Ü. Ziraat Fakültesi bünyesinde faaliyet gösteren Araştırma Uygulama Çiftçiliği, yetiştirdikleri keçi ve ineklerin sütleriyle gıda ünitesinde 20'den fazla ürünü el değmeden hazırlayarak, sofralara taşıyor.
"20'den fazla ürün"
ÇÜ Ziraat Fakültesi Hayvan Yetiştiriciliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazan Koluman, İHA muhabirine konuyla ilgili yaptığı açıklamada, beyaz peynirden kaşar peynirine, tere yağından dondurmaya kadar 20'den fazla ürünün gıda ünitesinde üretildiğini ve hiç bir katkı maddesinin kullanılmadığını söyledi.
"Dondurma tüketebilirsiniz hiçbir sakınca yok"
Dondurma üretimine değinen Koluman, Saanen ve Alpine keçileri sütleriyle dondurmanın yapıldığını ve temizliğin birinci koşulları olduğunu belirtti. Dondurmanın süt sevmeyen çocuklar için bir çıkış noktası olduğunu da sözlerine ekleyen Prof. Dr. Nazan Koluman, "Dondurma yazında kışında çok severek tüketilen bir gıda ürünü. İçerisinde A vitamini, E vitamini, D vitamini tüm vitaminler, kalsiyum, magnezyum, çinko çok fazla miktarda ve bunlarda sağlıklı bir birey için özellikle beyin ve kemik gelişimi için oldukça önemli. Biz bu yüzden hiç sütü sevmeyen çocuklara diyoruz ki dondurmayı çok rahatlıkla yedirebilirsiniz. Hatta üşütüyor boğazı ağrıyor gibi durumlar olduğu belirtiliyor ama kışında çocuğunuz sağlıklıysa çok rahatlıkla dondurma tüketebilirsiniz hiçbir sakınca yok" diye konuştu.
"Çay yerine süt öneriyoruz"
Sütü çok tüketmenin kırmızı et alımını da olumlu etkilediğini kaydeden ÇÜ Ziraat Fakültesi Hayvan Yetiştiriciliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazan Koluman, "Evlerimize daha fazla süt almak zorundayız ki kırmızı eti de ucuza alalım. Bizim sağılan hayvanlarımız kesime gitmesin süt biraz para etsin. Soframıza su yerine, çay yerine süt öneriyoruz. Çocuklarımız elinde süt şişeleriyle, süt kutularıyla gezsin" ifadelerini kullandı.
"Herhangi bir katkı maddesi yok"
Ürünlerin üniversiteye bağlı Sevil Dinç Gıda İşleme Tesisleri'nde üretildiğini ve kendilerinin sütleri düzenli olarak oraya gönderdiklerini anlatan Koluman, daha sonra şunları kaydetti:
"Buradaki ürünler yüzde yüz doğal, hayvanı yetiştirirken de dikkat ediyoruz. Ne zaman ilaç verdiğimize, ne zaman aşı yaptığımıza, sütteki protein, yağ, kuru madde miktarı tamamen denetimimiz altında. Bu şekilde de sağlıklı ve hijyenik oluyor. Herhangi bir katkı maddesi yok. Üst düzey titizlikle bunlar yapılıyor. Çünkü biz bir kamu kurumuyuz."
Keçi ürünlerine vatandaşların çok rağbet gösterdiğini de anlatan Prof. Dr. Koluman, "Bizim keçi tulum peynirlerimiz var. Bunlar çok rağbet gören ürünler. Keçi ürünlerinde yok satıyoruz. Bazen stokumuz bitince 3 ay kadar üründe olmuyor" dedi.
Satışlardan elde edilen gelirin üniversite çiftliğin giderleri ve araştırmalara harcandığını kaydeden Prof. Dr. Koluman, üniversite kampüsündeki 3 ayrı noktadaki satış büfelerinden dileyen herkesin bu ürünlerden satın alabileceklerini sözlerine ekledi.