Haberler

Akçakayalıoğlu: Cazip Bir Ortam Var

Güncelleme:
Abone Ol

BankPozitif Yönetim Kurulu Başkanı, sektöre giren yeni bankalar için cazip bir ortam olduğunu belirtti.

Ümit Çevik - BankPozitif Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Akçakayalıoğlu, sektöre giren yeni bankalar için cazip bir ortam olduğunu belirterek, "Çünkü, ' Türkiye'de her ne kadar sektör büyük, sağlam' desek de, bankacılığın penetrasyonu ekonomiye düşük. Yani bankacılığın büyüme potansiyeli çok. Dolayısıyla gelenler için yapacak iş var" dedi.

Akçakayalıoğlu, 2013 yılında bankacılığın kredi büyümesinin muhtemelen yüzde 15'in üzerinde olacağı öngörüsünde de bulundu.

Türkiye ekonomisi bankacılık sektörüne ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Akçakayalıoğlu, Türkiye'nin yaklaşık 700 milyar dolarlık bir büyüklükle Doğu Avrupa'nın ikinci büyük bankacılık sektörüne sahip olduğunu vurguladı.

Bankacılık sektörünün Türkiye için çok önemli olduğuna ve bankacılığın Avrupa ölçeğinde bir sektör olduğuna dikkati çeken Akçakayalıoğlu, Türkiye'deki bankacılık sektörünün ülkenin güçlü yanlarından bir tanesi olduğunu söyledi.

Avrupa'da bankacılık sisteminin sorunlu günler geçirdiğine işaret eden Akçakayalıoğlu, "Avrupa'da bankacılık ekonomilere yük oluyor. Türkiye'de tam tersi bir durum var. Ekonomiye önemli katkıları olan bir sektörümüz var. Aktifi temiz, kazanç yapısı sağlam, kazancını ana bankacılık faaliyetlerinden elde ediyor. Sermaye yapısı çok kuvvetli, likiditesi kuvvetli bir sektörümüz var. Durum böyle olunca Türkiye'nin büyüme potansiyeline baktığınızda, yeni yatırımcıların bankacılık sektörüne giriyor olması, ilgi gösteriyor olması çok normal bir durum" diye konuştu.

Akçakayalıoğlu, bankacılık sektörüne yeni giren ve girecek olan bankaların sektördeki diğer bankalarla rekabetine ilişkin soru üzerine ise, şu cevabı verdi:

"Sektöre giren yeni bankalar için veya mevcut bankalara yatırım yapanlar için yine de cazip bir ortam var. Çünkü, 'Türkiye'de her ne kadar sektör büyük, sağlam' desek de, bankacılığın penetrasyonu ekonomiye düşük. Yani bankacılığın büyüme potansiyeli çok. Dolayısıyla gelenler için yapacak iş var. Büyüme potansiyeli, iş yapma potansiyeli var. Bunu görerek geliyorlar zaten. Tabi ki rekabet ortamı var. Çünkü Türk bankaları çok modern yapılar. Çok profesyonel çalışan bankalar. Buraya geldiğinizde bankacılığı iyi yapıyor olmanız lazım. Yapamazsanız burada yaşama şansınız yok."

-"Komisyon gelirinin mutlaka olması lazım"-

Son günlerde sıkça tartışılan bankaların ücret ve komisyon gelirlerine de değinen Akçakayalıoğlu, bankaların verdiği kredilerden kaynaklanan faiz kazançları ve fonlama yapısından kaynaklanan giderlerinin olduğunu belirterek,

"Bankalar onun arasından net faiz marjı kazanıyor. Sadece bankaların faiz marjı ile sağlıklı bir şekilde faaliyetlerini sürdürmesi mümkün değil" dedi.

Türkiye'deki bankaların çok şubeli, büyük bankalar olduğunu anlatan Akçakayalıoğlu, "Müşterilerine kapsamlı, güzel hizmetler sunuyorlar. Bir çok şube açıyorlar. Bunun karşılığında mutlaka komisyon gelirinin olması lazım. Bu yapıdan, bu sunumdan dolayı böyle bir geliri elde ediyor olması lazım. Bugünkü yapının bankalar lehine olduğunu düşünmüyorum. Normal bir yapı olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

-"Kredi büyümesi muhtemelen yüzde 15'in üzerinde olur"-

Bu yıl için yüzde 15'lik kredi büyümesinin öngörüldüğünü hatırlatan Akçakayalıoğlu, büyük bankalardan, yüzde 15'lik kredi büyümesinin biraz daha üzerinde, yüzde 16-17, yüzde 20 hedef belirleyenler olduğunu dile getirdi.

Son birkaç aydaki gelişmelere bakıldığında kredi aktivitesinin hızlandığını, kredi büyümesinin yıllık bazda yüzde 20 civarına yaklaştığının görüldüğünü belirten Akçakayalıoğlu, "Muhtemelen yüzde 15'in üzerinde olacak bu. Ama tabi buna karşı belli tedbirlerde alınabilir, makro ihtiyati tedbirler başta olmak üzere. Geçmişte yapıldı bunlar. Yüzde 20'yi çok aşacağını zannetmiyorum, ama muhtemelen yüzde 15'in üzerinde olur" tahmininde bulundu.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından beklenen not artışlarına da değinen Akçakayalıoğlu, "Türkiye'deki cari açık yapısının nasıl geliştiğini görmek isteyecekler. Ama Türkiye'nin gerçekten, piyasada çoktan yatırım yapılabilir risk seviyesinde bir algılaması var" değerlendirmesini de sözlerine ekledi.

Yayıncı: Zekeriya Gülün - İSTANBUL

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title