Akıllı Led Yol Işıkları İlk Kez Kağıthane'de
Türk bilim insanları, hem enerji tasarrufu sağlayacak hem de trafikte emniyet ve konforu artıracak bir akıllı yol aydınlatma kontrol sistemi geliştirmek üzere çalışmalara başladı.
Türk bilim insanları, hem enerji tasarrufu sağlayacak hem de trafikte emniyet ve konforu artıracak bir akıllı yol aydınlatma kontrol sistemi geliştirmek üzere çalışmalara başladı. 2016 Verimlilik Haftası kapsamında Yaşar Üniversitesinde düzenlenen Aydınlatmada LED Teknolojisi Seminerinde ele alınan sistem, ilk kez İstanbul Kağıthane Cendere yolunda uygulanacak.
Toplumda verimlilik bilincinin oluşturulması ve yaygınlaştırılması amacıyla her yıl Türkiye genelinde düzenlenen Verimlilik Haftası etkinliklerinden biri de Yaşar Üniversitesinde gerçekleştirildi. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğünün desteği ve Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliğinin ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikte uzmanlar, düşük enerji tüketimi ile dünyada kullanımı hızla yaygınlaşan LED teknolojisini ele aldı.
BAKANLIK DESTEKLİ PROJE
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Enerji Enstitüsü Enerji Planlaması ve Yönetimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sermin Onaygil, İTÜ ve İstanbul Ulaşım Haberleşme ve Güvenlik Teknolojileri Şirketi ortaklığı ile geliştirilen Yol Aydınlatması Otomasyon Sistemlerinde Enerji Verimliliği projesi hakkında bilgi verdi.
Prof. Dr. Onaygil, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenen projede, belirlenen bir yoldan geçen araç sayısı ve araç hızına bağlı olarak aydınlatmanın nasıl olması gerektiğine karar veren bir otomasyon sistemi oluşturulduğunu belirterek "Sistemin en büyük amacı hem trafikte güvenliği hem de enerjide tasarrufu sağlamaktır. Sistemin işlemesi için öncelikle trafik kontrol merkezine bağlı trafik sensörlerinden araç sayısı ve hız bilgileri alınacak. Sonra yol üzerindeki mevcut koşullara uygun loşlaştırma oranlarına karar verilecek. Geliştirilen kontrol sisteminin ilk uygulaması İstanbul Kağıthane Cendere yolunda yapılacak. Sonra şehir içindeki gerçek yol koşullarında kullanılacak. 2017 Şubat ayında tamamlanması planlanan proje aynı zamanda trafik kazalarını azaltmada etkin olabilecek" dedi.
YA ROBİNSON HAYATI YA DA TEKNOLOJİ
Onaygil, konuşmasında, "LED teknolojisi sağlıklı mı değil mi?" tartışmalarına da değindi. Elektrik enerjisiyle çalışan tüm lambaların az ya da çok radyasyon yaydığını belirten Onaygil, şöyle konuştu:
"Dolayısıyla LED ampuller için de bu geçerli. Ancak içerisinde civa barındırmadıkları için daha güvenli bulunuyor ve dünya genelinde ön planda tutuluyor. Zaten cep telefonları ve X-ray cihazları yani elektromanyetik dalgalarla yaşıyoruz. Teknoloji bizi bu yöne doğru çekiyor. Tercih bize ait; ya Robinson hayatı yaşayacağız ya da teknolojinin beraberinde getirdiği tüm bu sistemle hareket edeceğiz."
DİJİTAL DÜNYA İLE UYUMLU
Cemdağ Aydınlatma Şirketi Ar-Ge Mühendisi Anıl Çelik ise LED aydınlatmanın civa veya herhangi bir zararlı gaz içermediği için diğer aydınlatma teknolojilerine göre daha güvenli olduğunu söyledi. Çelik, LED teknolojisinde ışık verimliliğinin yüksek olduğunu belirterek "enerji tasarrufu sağlar. Şoka, titreşimlere, darbelere dayanıklıdır, bu nedenle bakıma ihtiyaç duymaz. Dijital dünya ile uyumludur. Ömrü en yüksek ve en hafif olan geleceğin yapay ışık kaynağıdır" bilgisini verdi.
İSTANBUL, ANKARA VE İZMİR
TÜİK 2014 rakamlarına göre, Türkiye'de 1 milyon 199 bin trafik kazası meydana geldi. Bu kazaların 1 milyon 30 bin 498 adedi maddi hasarlı, 168 bin 512 adedi ölümlü yaralanmalı trafik kazası oldu. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi ve Emniyet Genel Müdürlüğü rakamlarına göre, 2015 yılında yurt genelinde meydana gelen maddi hasarlı trafik kazalarında 739 bin 854 kaza tespit tutanağı düzenlenirken en çok tutanak düzenlenen illerin başında İstanbul, Ankara ve İzmir geldi.