Haberler

Aktif Bank "Ekolig" ile Türk Futbolunun Ekonomik Haritasını Çıkardı

Abone Ol

Aktif Bank Genel Müdürü Dr. Serdar Sümer, "Spor finansmanı alanında yürüttüğümüz çalışmalarla son 2 yıl içinde 14 spor kulübüne 1,5 milyar TL'ye yakın kaynak aktardık.

Aktif Bank Genel Müdürü Dr. Serdar Sümer, "Spor finansmanı alanında yürüttüğümüz çalışmalarla son 2 yıl içinde 14 spor kulübüne 1,5 milyar TL'ye yakın kaynak aktardık." dedi.

Türk sporuna finansmanın yanı sıra bilgi birikimi ile de büyük katkı sunan Aktif Bank, Türk futbol ekonomisinin mevcut durumunu değerlendiren Türkiye'nin en kapsamlı raporunu hazırladı.

"EkoLig - Futbol Ekonomisi Raporu" Aktif Bank Genel Müdürü Dr. Serdar Sümer ve Passolig Genel Müdürü Ceyhun Kazancı'nın ev sahipliğinde Swissotel'de düzenlenen toplantıyla basına açıklandı.

Rapora ilişkin değerlendirmelerde bulunan Sümer, periyodik olarak hazırlanacak "EkoLig"i kalıcı ve aydınlatıcı bir kaynak olarak futbol dünyasının hizmetine sunduklarını söyledi.

Sümer, sporda, özellikle de futbolda sürdürülebilir başarıların mali disiplin ve doğru finansal yönetim modelleriyle mümkün olabileceğine dikkati çekti.

Sadece Türkiye'de değil, Avrupa genelinde de kulüplerin mali disiplin konusunda önlemler almak ve şeffaflık politikası geliştirmek durumunda olduklarını ifade eden Sümer, şunları kaydetti:

"Bu süreçte kulüplerimize maddi katkının ötesinde bilgi desteği de sunarak yardımcı olmak istiyoruz. Aktif Bank olarak Türkiye'de spor finansmanı alanında en gelişmiş ağa ve yatırım potansiyeline sahip olan kurum konumundayız. Bugüne kadar altyapı destekleri ve sponsorluk faaliyetleri ile sağladığımız katkı 150 milyon dolara ulaşıyor. Bununla birlikte spor finansmanı alanında çalışmalarını yürüttüğümüz çalışmalarla son 2 yıl içinde 14 spor kulübüne 1,5 milyar TL'ye yakın kaynak aktardık. Vodafone Arena da bu destekle hayata geçirilen yatırımlardan biri. Bu dönemde elde ettiğimiz bilgi birikimini değerlendirerek Türk futbolunun en kapsamlı ekonomik raporunu hazırladık."

"Futbolumuzun ulaştığı maddi değer şu anda 2 milyar TL'nin üzerinde"

Passolig Genel Müdürü Ceyhun Kazancı ise raporun öne çıkan sonuçları hakkında bilgi verdi.

Du¨nyanın en degˆerli 50 futbol markasını belirleyen Brand Finance'in 2015 Raporu'na go¨re I·ngiltere, Almanya, I·spanya, I·talya, Fransa ligleri ve bu liglerde mu¨cadele eden futbol markalarının ku¨resel anlamda futbol endu¨strisine liderlik ettiğini belirten Kazancı, bu 50 futbol kulu¨bu¨ tarafından yaratılan ve toplamda 13,4 milyar dolar olarak ifade edilen marka degˆeri pastasından I·ngiltere'nin yüzde 46, Almanya'nın yüzde 16, I·spanya'nın yüzde 15, I·talya'nın yüzde 9, Fransa'nın ise yüzde 7'lik pay aldığını söyledi.

Kazancı, kalan yüzde 7'lik payı ise Tu¨rkiye'nin de aralarında bulundugˆu 5 farklı u¨lkenin paylas¸tığını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Türk futboluna ilişkin önemli bir datayı ve birikimi elimizde bulunduruyoruz. Bunu konsolide ederek paylaşmayı futbolun en büyük destekçisi olarak bir sorumluluk olarak gördük. Amacımız Türk futbolunun gelir haritasını dünyanın önde gelen büyük futbol ekonomileriyle karşılaştırmalı olarak sunup futbol yöneticilerinin ve kanaat önderlerinin bu konuda fikir ve çözüm geliştirmesini kolaylaştıracak bir kaynak oluşturmaktı. Futbolumuzun ulaştığı maddi değer şu anda 2 milyar TL'nin üzerinde. Futbola yapılan yatırım, yeni statlar ve ticari ürünlere olan ilgi tribün ve ürün gelirlerini daha da artıracak." dedi.

"İngiltere Premier Ligi'nde maç günü gelirleri 768 milyon avro"

Ceyhun Kazancı, rapora göre 2014-2015 sezonunda Süper Lig'de 6 bin 225 olan ortalama seyirci sayısının 2015-2016 sezonunda 8 bin 395'e yükseldiğini belirtti.

2015-2016 futbol sezonunda stadyumda maç izleyenlerin sayısı bir önceki sezona göre yüzde 32 oranında artış gösterdiğine işaret eden Kazancı, yeni stadyumların ve yatırımların seyirci sayısını ve ortalamasını artıracağını söyledi.

Kazancı, Türkiye'nin bu ortalama ile Avrupa ligleri arasında 6. sırada yer aldığı bilgisini verdi.

2015-2016 sezon sonu itibarıyla seyirci ortalamasında ilk sırayı alan ligin 43 bin 300 seyirci ile Almanya Ligi Bundesliga olduğunu kaydeden Kazancı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Kazancı, İngiltere Premier Ligi'nde 36 bin 452, İspanya La Liga'da 28 bin 168, İtalya Serie A'da 22 bin 544, Fransa Ligue 1'de ise 22 bin 215 seyirci ortalaması ile oynandığını dile getirdi.

Türk Futbolunun en önemli üç gelir kaleminin maç günü gelirleri, yayın gelirleri ve ticari gelirler olduğunu vurgulayan Kazancı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Rapora göre, Spor Toto Süper Lig'de, 2014-2015 sezonunda toplam 63 milyon avro maç günü geliri elde edildi. Aynı sezonda Avrupa'nın en değerli ligi konumunda bulunan İngiltere Premier Ligi'nde ise maç günü gelirleri 768 milyon avro. Maç günü gelirlerinde İngiltere'yi 521 milyon avro ile Bundesliga, 435 milyon avro ile La Liga, 221 milyon avro ile Serie A ve 165 milyon avro ile Ligue 1 takip ediyor.

Spor Toto Süper Lig gelirleri elde edilen gelir bazında Avrupa'nın diğer liglerinden çok geride görünmekle birlikte, gelirlerin gayri safi milli hasıla ile oranı göz önüne alındığında, İtalya ve Fransa gibi ülkelerle aynı seviyede olması dikkati çekiyor. Maç günü gelirlerinin GSYH'ye oranı kapsamında en büyük katkının yüzde 0,04 ile La Liga'da olduğu görülüyor. Onu yüzde 0,03 ile İngiltere Premier Ligi, yüzde 0,02 ile Bundesliga ve yüzde 0,01 ile İtalya, Fransa ve Türkiye izliyor."

"Yayın gelirlerinin yüzde 30'unu 3 büyükler paylaşıyor"

Passolig Genel Müdürü Kazancı, maç günü gelirlerini etkileyen faktörlerin stadyum, gündem, taraftarlık kültürü, ulaşım imkanları, sportif başarı, etkin kulüp yönetimi, ekonomik parametreler ve kulüp popülaritesi gibi faktörler olduğunu söyledi.

Ayrıca maç günü gelirlerinin kulüplerin taraftarı ile arasındaki bağı değerlendirmek için rasyonel bir veri sağladığını ifade eden Kazancı, naklen yayın gelirlerinin ise yüzde 30'unun 3 büyük kulüp arasında dağıldığını belirtti.

Kazancı, Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş'ın 2015-2016 sezonunda naklen yayın pastasından toplam 261,1 milyon TL gelir elde ettiğini aktardı.

Son iki sezonda Fenerbahçe'nin 180 milyon TL, Galatasaray'ın 166 milyon TL, Beşiktaş'ın ise 161 milyon TL yayın geliri sağladığını dile getiren Kazancı, "Atiker Konyaspor ve Medipol Başakşehir ise yayın gelirinde 50 milyon TL sınırının üstüne çıkan iki kulüp oldu. Medipol Başakşehir son iki sezonda 99,2 milyon TL ile 3 büyüklerden sonra en fazla yayın geliri elde eden kulüp olarak öne çıktı." dedi.

"Son iki sezonda en büyük gelir artışı Atiker Konyaspor ve Antalyaspor'da yaşandı"

Kazancı, Süper Lig'in başarı hikayelerine de yer verilen raporda son iki sezonda en büyük gelir artışını elde eden Atiker Konyaspor ve Antalyaspor'un başarı hikayesine de yer verildiğini ifade etti.

Buna göre, 2015-2016 futbol sezonunu 3'üncü sırada bitiren Atiker Konyaspor'un 37,7 milyon TL olan naklen yayın gelirlerini yüzde 65,7 artırarak 62,5 milyon TL'ye çıkardığını belirten Kazancı, kulübün ticari gelirlerinin de yaklaşık yüzde 40'lık artışla 14,6 milyon TL'den 20,2 milyon TL'ye yükseldiğini kaydetti.

Kazancı, şöyle devam etti:

"Yeşil beyazlıların maç günü gelirleri de 5 milyon TL'den 6 milyon TL'ye çıktı. Atiker Konyaspor ayrıca, 2014-2015 futbol sezonunda 73 bin, 2015-2016 futbol sezonunda ise toplam 102 bin Passolig Kart adediyle, Passolig Kart Ligi'nde Anadolu'nun lideri oldu.

Antalyaspor ise Süper Lig'e yükselişi ile birlikte naklen yayın gelirlerini 3,2 milyon TL'den 41,2 milyon TL'ye çıkardı. Kulübün yayın gelirlerinin toplam gelirleri içindeki payı yüzde 29'dan yüzde 55'e çıkmış oldu. Antalyaspor'un ticari gelirleri bir önceki sezona oranla yüzde 281 oranında artarken, yeni stadyuma geçişin de etkisiyle maç günü gelirleri 31 kat arttı. 2014-2015 sezonunda 162 bin TL maç günü geliri elde eden Antalyaspor, Antalya Arena'nın açılışıyla birlikte 5 milyon TL maç gelirine ulaştı."

Rapordan notlar

Rapora göre en yüksek seyirci ortalaması 2014/2015 sezonunda 21 bin işi ile Galatasaray'a ve 2015/2016 sezonunda yaklaşık 25 bin kişi ile Fenerbahçe'ye ait oldu. En fazla bilet satışını ise 2014/2015 ve 2015/2016 sezonlarında sırasıyla 379 bin ve 321 bin ile Beşiktaş yaptı.

2014/2015 sezonunda en fazla seyirci sayısı Beşiktaş - Club Brugge maçında 64 bin kişi ve 2015/2016 sezonunda 45 bin kişi ile Fenerbahçe - Galatasaray maçında oldu.

En fazla kombine satışı, 2014/2015 sezonunda 37 bin ile Galatasaray'a ve 2015/2016 sezonunda 38 bin ile Fenerbahçe'ye ait. Real Madrid'in en ucuz maç bileti 35,6 avro, Chelsea'nin en ucuz maç bileti 71 avro. Avrupa'da en fazla seyirci ortalaması 80 bin kişi ile Borussia Dortmund'a ait. Bundesliga'da kombine bilet sahiplerinin toplam seyirci içindeki oranı yüzde 42 düzeyinde. Premier League forma sponsorluk geliri 213 milyon dolar olurken, Avrupa'da en fazla sponsorluk gelirine sahip kulüp 140 milyon dolarla Manchester United.

Toplantıya Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) yetkilileri ile çok sayıda kulüp temsilcisi de katıldı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Serdar Sümer Galatasaray Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title