Haberler

All Energy Turkey Konferansı ve Fuarı

Abone Ol

Avrupa Enerji Borsası CFO'su Weidinger: "Borsa açılır açılmaz likidite kendiliğinden oluşmuyor. Yatırımcının ilgisini çekmeniz lazım" Evonik Industries Enerji Yönetimi Direktörü Bauer: "Türkiye'deki enerji borsası da kurulmasından sonra Gürcistan ve Azerbaycan'la birleşebilir" Deloitte Türkiye Enerji ve Doğal Kaynaklar Bölümü Ortağı Yörük: "EPİAŞ'ın yönetim mekanizmaları ve alt yapısı ilk 6 ayda çok iyi dizayn edilmeli"

Avrupa Enerji Borsası (EEX) Mali İşler Müdürü (CFO) Iris Weidinger, Türkiye'de kurulacak Enerji Borsası'na ilişkin, "Borsa açılır açılmaz likidite kendiliğinden oluşmuyor. Yatırımcının ilgisini çekmeniz lazım. Enerji Borsası'nda biz 13 senede çok büyük rakamlara ulaştık ama Türkiye'nin de büyük adımlar atması için hızlı yol alarak potansiyelini kullanması lazım" dedi.

All Energy Turkey Konferansı'nda Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) himayesinde düzenlenen "Enerji Piyasasının Liberalleşmesinde Enerji Borsasının Rolü" panelinde konuşan Weidinger, Borsa İstanbul bünyesinde kurulacak Enerji Borsası'nın ilk etapta spot işlemlere odaklanması gerektiğini söyledi.

Weidinger, "Borsa açılır açılmaz likidite kendiliğinden oluşmuyor. Yatırımcının ilgisini çekmeniz lazım. Enerji Borsası'nda biz 13 senede çok büyük rakamlara ulaştık ama Türkiye'nin de büyük adımlar atması için hızlı yol alarak potansiyelini kullanması lazım. Türkiye'deki gidişatın olumlu olduğunu düşünüyorum. Bir borsanın en önemli rolü fiyat belirlemesi. Borsa fiyatların doğru bir şekilde belirlenmesini sağlamalı. Arz ve talep dengesi dışında fiyatı belirleyen başka bir talep olmamalı" değerlendirmesini yaptı.

Enerji Piyasaları İşletim AŞ'nin (EPİAŞ) hissedarlık ve yönetim yapısına ilişkin yorumlarda bulunan Weidinger, "Etkin fiyat mekanizması için tarafsızlık çok önemli. Arz ve talep dengesi dışında fiyatı belirleyen bir şey olmamalı. Enerji borsasında bütün oyuncular aynı kurallara tabi olmalı" ifadelerini kullandı.

"Enerji borsası kurulmasından sonra Gürcistan ve Azerbaycan'la birleşebilir"

Alman enerji şirketi Evonik Industries Enerji Yönetimi Direktörü Christof Bauer ise Enerji Borsası'na yerli ve yabancı ilginin yeterli ölçüde çekilebilmesi için çeşitli yatırım araçlarının piyasaya sürülmesi gerektiğini kaydetti.

Piyasa oyuncularının risk yönetimine katkıda bulunacak vadeli ve spot işlem enstrümanlarının gerekliliğine vurgu yapan Bauer, "Bir enerji borsasının bulunması tek başına önemli değil, önemli olan bu borsanın piyasadaki gelişmeleri yansıtabilmesidir. Enerji borsasında sanayicilerin ilgilenebileceği ürünleri sunmanız gerekir" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin coğrafi avantajlarına dikkati çeken Bauer, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Geçmişte Avrupa'da ülkeler arası ticarette AB'nin temel hedeflerinden bir tanesi tek bir enerji piyasası kurmaktı. Gelinen noktada ise fazlasıyla başarıldığına şahit oluyoruz. Türkiye'deki enerji borsası da kurulmasından sonra Gürcistan ve Azerbaycan'la birleşebilir. Türkiye Avrupa'yla aradaki bu mesafeyi süratli bir şekilde kapatacaktır."

- EPİAŞ'ın yönetim mekanizmaları ve alt yapısı

Deloitte Türkiye Enerji ve Doğal Kaynaklar Bölümü Ortağı Uygar Yörük de Enerji Borsası'nın tüm taraflarla uzun süren tartışmalar sonucunda oluşturulan bir model olduğunu belirterek, önümüzdeki 6 aylık süreçte kurumun yönetim kadroları, sistem alt yapısı ve yönetim mekanizmalarının yapılandırılması gerektiğini vurguladı.

Yörük, "EPİAŞ'ın yönetim mekanizmaları ve alt yapısının ilk 6 ayda çok iyi dizayn edilmeli. Bilgi işlem stratejisi, norm kadro çalışmaları ve liyakat standartlarının belirlenmesi gibi yoğun çalışma bekleyen süreçler var" diye konuştu.

Türkiye'nin 2023 hedefleri için Enerji Borsası'nın önemli bir adım olacağına dikkati çeken Yörük, EPİAŞ'ın günlük işleyişi esnasında kilitlenmemesi için bağımsızlığının hayati konumda olduğuna işaret ederek, "Enerji Borsası'nda EPİAŞ'ın yöneticilerinin bağımsızlığı önemli... İcra günlük işleyişini kilitlenmeden yapabilmeli. Bu bağlamda Borsa İstanbul'un şeffaflık deneyimlerinden enerji borsasında da faydalanabileceğiz" şeklinde konuştu.

Panelin moderatörlüğünü yapan Enerji Ticareti Derneği Başkanı Batu Aksoy ise enerjide piyasa ekonomisinin arz-talep esasına özgü oluşması gerektiğini belirterek, kamunun piyasa yapıcısı pozisyonundan piyasa denetleyicisi pozisyona konumlanması gerektiğini söyledi. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Azerbaycan Gürcistan Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title