Haberler

Kayısının başkenti Malatya'da hasat sona eriyor

Güncelleme:
Abone Ol

Kayısının başkenti Malatya'da hasat sona ermek üzere. Kentten 14 ülkeye ihracat yapılırken, geçen yıl yurt dışına satılan kayısıdan 250 milyon dolar gelir sağlandı.

Dünya kayısı başkenti olarak bilinen Malatya'da yaş kayısı hasadında sona yaklaşılıyor. Haziran ayı sonlarında başlayan ve ağustos ayı ortasına kadar devam etmesi beklenen kayısı hasadı bugünlerde Malatya'nın Hekimhan, Kuluncak, Darende ve Doğanşehir ilçelerinde devam ediyor.

Kayısının başkenti Malatya'da hasat sona eriyor

BAŞKA İLLERDEN İŞÇİLER GELİYOR

Avrupa Birliği (AB) tarafından tescilli ürün listesine alınan kayısı, ağacından hasat edilip kurutulması için işlemlerden geçiyor. Altın meyve kayısı bu yıl, Kovid-19 gölgesinde yapılıyor. Özellikle, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Adıyaman illeri ile göçmenlerden oluşan işçilerin yardımı ile hasadı yapılıp kurutma işlemleri gerçekleştirilen kayısı işinde çalışanlar yeni tip koronavirüs kurallarına da riayet ediyor.

Kayısının başkenti Malatya'da hasat sona eriyor

250 MİLYON DOLAR GELİR SAĞLANDI

Kayısı ihracat dönemi ağustos ayında başlıyor. 25 Temmuz 2019 ile 25 Temmuz 2020 arasındaki bir yılda 250 milyon dolardan fazla kayısı ihracatı gerçekleştirildi. Malatya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü başkanlığındaki heyet tarafından bu yılki yaş kayısı tahmini rekoltesi 381 bin ton, kuru kayısı tahmini rekoltesi de 85 bin ton olarak açıklanmıştı.

Kayısının başkenti Malatya'da hasat sona eriyor

HEDİYELİK YAŞ KAYISI 10 TL'DEN SATILDI

Bu yıl hediyelik diye tabir edilen Hasanbey ve Kabaaşı cinsi kaliteli kayısılar yaş olarak perakende de kilosu 8 ile 12 TL arasında işlem görürken, il dışına göndermek için hediyelik kayısı alanlar kilosuna ortalama 10 TL ödedi.

Malatya'da 8 milyon civarında kök ağacı ile 50 bin civarındaki ailenin geçimini sağlayan kayısı, 114 ülkeye ihraç ediliyor. Kükürtlenip kurutularak dış pazara sunulan kayısı, önemli ihraç ürünleri arasında yer alıyor. Kayısı, organik gün kurusu, kuru kayısı çekirdeği, kuruyemiş, pekmez, pestil ve marmelat olarak da tüketiliyor.Özellikle doğal olması nedeniyle son yıllarda gün kurusu kayısı daha çok rağbet görüyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Malatya Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (17)

gagkoş:

kayısnın ? Elazıg dan malatya ya gelirken nasıl oluyor da kayısının başkenti malatya oluyor . . haber yaperken kulaktan dolma degilde gerçekleri yapın siyaset için malatyanın adını çıkaranlar vebal altında dır

Yanıtla182
MALATYA PAZARI:

Elazığda ağaç bile yok ne kayısısı

15
Kayısı suyu:

Ben hayatımda elazığda hiç kayısı görmedim elazığ nere malatya nere kayısıda olmaz ki elazıda

14
ali veli:

bize pahalı yabancıya ucuz türkiyenin ticaret anlayısı

Yanıtla26
FIRATEKİSPRESİKM511:

Altın sarısı rengi evlerin damlarında en son 18 yıl önce görmüştüm seyehat esnasında otobüste ayrıca yerlerdede kurutuyorlar tereddütsüz Malatya kaysısı Doğanşehir Kapıdere kurufasulyesi mükemmel lezzete sahip tarım ürünleri. Malatya Elazığ yöresinede depremden dolayı geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Elazığ denilince aklıma o muhteşem basma tulum peyniri gelir aklıma. Ülkemizin şehirleri ayrı kendine has lezzetler sunuyor bizlere.

Yanıtla08
RFT:

Gel buyur kardeşim seni malatyada ağırlayayım

03
...25:

malatyanin her ilçesinin bir ürünü meşhurdur gercekten güzeldir malatyamiz... hele Hasanbey kayisisi ...

02
ıspartalı:

kayı kent malatyaaa gururumuz

Yanıtla04
MALATYALI:

Sende gururumuzsun GÜLLERİN DİYARI

03
...25:

kesin baskilli gagkos arkadas :)))

Yanıtla02
Tüm 17 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title