Erdoğan'ın Çağrısı Doping Etkisi Yarattı! Altın Satışları Üçe Katladı
Altın satışları bir haftada üçe katlanırken, yastık altı 55 ton altının da ekonomiye kazandırılması bekleniyor. Piyasada en çok gram altına talep var.
Cumhurbaşkanı'nın doları altına çevirme çağrısı ve MB'nin altın alım kararı kuyum sektöründe doping etkisi yarattı. Altın satışları bir haftada üçe katlanırken yastık altı 55 ton altının da ekonomiye kazandırılması bekleniyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dövizi olanlardan parasını bozdurup altın ya da TL'ye çevirme çağrısı, ardından da Merkez Bankası'nın tasarruf oranlarını artırmak için fiziksel altın alımına başlama kararı kuyum sektörünü harekete geçirdi. Dövizini bozduran vatandaş altına hücum etti. Perakende altın satışları bir haftada üçe katladı. Merkez Bankası'nın (MB) kararıyla da yastık altındaki 55 ton altının ekonomiye kazandırılması bekleniyor.
"3-4 AYDA FARKIN KAPANACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ"
Sabah'ın haberine göre, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Kuyumculuk Komite Başkanı Erhan Hoşhanlı, "Altın fiyatlarının yükselmesi ve pompalanan tedirginlik nedeniyle insanlar yatırım yapmaktan çekiniyordu. 2015'te yaklaşık 200 ton altın satılmıştı. Bu yılın ilk 11 ayında geçen yıla oranla yüzde 30'luk bir gerileme vardı. Bu çağrıyla birlikte önümüzdeki 3-4 ayda farkın kapanacağını düşünüyoruz." dedi.
GRAM ALTINA YOĞUN BİR TALEP VAR, PİYASADA BULMAK ZORLAŞTI
İstanbul Kuyumcular Odası Başkan Yardımcısı Mustafa Tiryaki de çağrıyla birlikte kuyum perakendesinde ciddi bir hareketlilik yaşandığını belirterek, satışların bir haftada üçe katlandığını söyledi. Tiryaki, "İstanbul'da haftalık ortalama 2.5 ton altın satılırken çağrı sonrası bu oran 7 tona kadar çıktı." diye konuştu. Kapalıçarşı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kökler ise Kapalıçarşı'da ciddi bir hareketlilik yaşandığını belirterek, şunları anlattı: "Gram altına yoğun bir talep var. Piyasada gram altın bulmak zorlaştı."
200 MİLYAR TL YASTIK ALTINDA
İstanbul Altın Rafinerisi Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Halaç, Merkez Bankası'nın kararıyla birlikte 4 yılda toplanan yastık altı 55 ton altının bir yılda ekonomiye kazandırılabileceğini söyledi. 55 ton altının 200 milyar dolarlık bir büyüklüğü olduğunu aktaran Halaç, "Bunun kayıt altına alınmasıyla, yurtdışındaki gelişme ve döviz kuru dalgalanmalarına karşı ülke ekonomisinin kırılganlığı azalır." dedi. Halaç, halka yeterli bilgilendirme yapılmadığı için altınların atıl vaziyette beklediğine dikkat çekti. "Bankaların altın hesaplarına vereceği faiz ya da kâr payını artırması gerekiyor." diyen Halaç, şunları anlattı: "Altının büyük kısmı kiralık kasalarda saklanıyor. Bunun ekonomiye katkısı olmuyor. Bu nedenle bankalar müşterilerine mevduat hesabını anlatmalı ve geçmeleri için teşvik etmeli."