Haberler

'Sarı altın' için hasat başladı! Bu yıl kilosu 1000 TL'den alıcı buluyor

Güncelleme:
Abone Ol

Amasya'nın Taşova ilçesinde yetiştirilen coğrafi işaret tescilli çiçek bamyasının bu yılki hasadı yüzleri güldürdü. Kilosu 1000 TL'den alıcı bulan bamya, şehrin ekonomisine yaklaşık 350 milyon TL katkı sağlıyor.

Amasya'nın Taşova ilçesinde yetiştirilen coğrafi işaret tescilli çiçek bamyasının bu yılki hasadı yüzleri güldürdü.
Bugünlerde kurusunun kilosu 1000 TL'den alıcı bulan bamya, çiçeğinin sarı rengi ve parasal değerini hiç yitirmediği için 'sarı altın' olarak adlandırılıyor. Günün her saati alıcı bulan bamya, altından daha kolay satılıyor. Alıcılar geç saatlerde bile üreticinin kapısına kadar gelebiliyor. İlde bu yıl 2 bin 450 tondan fazla bamya üretimi bekleniyor.

"SATIŞI İÇİN 'ALO' DENMESİ YETİYOR"

Bamyanın kurusunun 1000 TL'den alıcı bulduğunu belirten Belevi köyünden Ahmet Taşova, "Bamya bizim için sarı altın. Çünkü peşin paraya satılıyor. Altın gibi hemen paraya çevrilebiliyor. Bir 'alo' denmesi yetiyor. Gece-gündüz satılabiliyor. Kuyumcuyu gece açtıramazsın. Ama bamyacı gece de olsa eve kadar gelip satın alır" dedi.

Amasya'da Coğrafi İşaretli Çiçek Bamyası Hasadı Yapıldı

Erken saatlerden itibaren tarlalarda bamya topladıklarına değinen Saadet Yılmaz, sağlık açısından faydalı olan bu ürünün doya doya tüketilmesini istedi.

EKONOMİYE 350 MİLYON TL KATKISI VAR

Belevi köyünde düzenlenen bamya hasadına katılan ilde 5 bin 500 dekar alanda ekilişi yapılan çiçek bamyasından 2 bin 450 tondan fazla üretim beklendiğini açıklayan Amasya Valisi Yılmaz Doruk, bu ürünün şehrin ekonomisine yaklaşık 350 milyon TL katkısının olduğunu açıkladı.

Amasya'da Coğrafi İşaretli Çiçek Bamyası Hasadı Yapıldı

İĞNE YARDIMIYLA TEK TEK İPE DİZİLİYOR

Yaz boyunca sabah erken saatlerde üreticiler tarafından çiçeğiyle birlikte toplanan minik bamyalar daha sonra iğne yardımıyla tek tek ipe dizilerek kurumaya bırakılıyor. Bamyaların dizilme işlemleri geç saatlere kadar sürüyor. Tören, düğün ve mevlit gibi programlarda baş yemek olarak nitelendirilip özellikle Konya ve Kayseri'de önemli miktarda tüketilen bamyanın hasadının çok meşakkatli olduğunu anlatan AK Parti Amasya Milletvekili Haluk İpek, "Üreticiler tek tek toplayıp ipe diziyorlar. Çok büyük bir emek var. 'Bamya niye pahalı?' diye soruyorlar. Toplaması, ipe dizmesi, kurutması çok meşakkatli olduğu için" şeklinde konuştu.

Amasya'da Coğrafi İşaretli Çiçek Bamyası Hasadı Yapıldı

"UGANDA'DAN GELEN BAMYA İLE BÜYÜK FARK VAR"

Son yıllarda artan maliyetlerin etkisiyle üreticilerin Afrika'da yetiştirerek Amasya'ya getirdiklerini anlattığı bamyaların satışına tepki gösteren Çaydibi köyünden bamya üreticisi Cemalettin Bak ise "Şu an piyasada gördüğünüz her bamya Amasya çiçek bamyası değil. Uganda'dan gelen bamya ile bizim burada yetişen bamya arasında çok büyük fark var. Yan yana koyduğunuz zaman belli oluyor. Bizim buranın bamyası güneş ortamında toplanıp gölgede kurutuluyor. Sarı renk alıyor. Oradan gelen ise güneşte toplanıp kuruduğu için daha esmer, daha küçük ve is kokuludur" ifadelerini kullandı.

Amasya'da Coğrafi İşaretli Çiçek Bamyası Hasadı Yapıldı

Belevi köyünde düzenlenen hasat programına AK Parti İl Başkanı Ekrem Toto ile İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin de katıldı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Ekonomi Taşova amasya Güncel Tarım Tarım Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (18)

Abdullah Özen:

Hayırlı işler, bol bereketli kazançlarınız olsun. El emeği, göz nûru. İğne ile ipe tek dizerdik. Ellerimiz yara olurdu. Hey gidi günler hey. Zahmetli bir iş ??

Yanıtla691
Hiçlik Kazanacak En Son:

Çöplerde ara sıra 5 veya 10 taneye rast geliyorum. Bir kaç tanesini seçip alıyorum. Fiyatı her zaman 0.00 lira. 100 de 500 zam gelse bile yeni fiyatı her zamanki gibi Yine ve Gine.. 0.00 oluyor. Yani hep 0.00 da kalıyor.

Yanıtla629
bekir yapici:

tasovada kuru bamya satan esnaf adeta yabanciyi tokatliyor esim tasovaya oldukca yakin olan samsun havzali izine geldigimizde almanyada aile arasinda paylasmak icin 10 kilo civarinda kuru bamya almak icin tasaovaya gittik bamya altin gibiydi ve ne hikmetse havzada daha ucuzdu söyledigimizde o bafra bamyasidir dediler geri döndük ve tasovali yakin bir akrabaya siparis verdik esnafin verdigi fiyatin 3 te birine almis malesef ülkemizde firsatcilar ve aracilar zaten olan pahaliliga benzin döküyorlar

Yanıtla466
ZANDAR :

Kilosu 1000 liraymış. Ne kadar ucuz! Hemen alalım.

Yanıtla728
Anty-Partizan:

Bol Bol Yenmeliymis Ama..1 Kere Alinca, Aliskanlik Yaparsa ?

28
1gerceklerinsesi:

Sarı altın mı? Siyahi var da biz mi bilmüyük? Ha kirvaa?

Yanıtla322
ALONE WOLF:

1000 TL Param olsa kırmızı et alır yerim.

Yanıtla617
Huseyin Yıldız:

Allah bereketini artırsın inşallah canım Türkiyem

Yanıtla116
ARSLANOĞLU Hakan:

1.000 Liraya çiçek bamyası alıp yesem 3 gün tuvalete gitmem.. Bin lira 3 gün stokta kalsın..

Yanıtla16
YalancıSavar:

Çalışana üreten kazanıyor. Köydeki tarlası boş yatırıp devletten para alma peşinde olanlar gidin çalışın. sağlıklı kalın yatınca hasta olursunuz

Yanıtla13
Tüm 18 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title