Haberler

Ambargo Sonrası İran: Yeni İş, Yeni Enerji, Yeni Fırsatlar' Konferansı Başladı

Abone Ol

Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, ’Ambargo Sonrası İran: Yeni İş, Yeni Enerji, Yeni Fırsatlar’ konferansında, Türkiye ile İran’ın Asya’da çift bir motor haline gelerek, bütün bölge halkları ve dünya ekonomisi için bir arada çalışması gerektiğini söyledi.

Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, 'Ambargo Sonrası İran : Yeni İş, Yeni Enerji, Yeni Fırsatlar' konferansında, Türkiye ile İran'ın Asya'da çift bir motor haline gelerek, bütün bölge halkları ve dünya ekonomisi için bir arada çalışması gerektiğini söyledi.

'Ambargo Sonrası İran : Yeni İş, Yeni Enerji, Yeni Fırsatlar' konferansı, Antalya'da başladı. Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren IAEE Başkanı Gürkan Kumbaroğlu, konferansta Türkiye- İran arasında karşılıklı iş birliğinin konuşulacağını belirterek, "Türkiye ile İran, Asya'da çift bir motor haline gelerek, bütün bölge halkları ve dünya ekonomisi için bir arada çalışması gerekir. Bu konferans bu amaca hizmet edecektir" dedi.

"ORTADOĞU ZOR BİR DÖNEMDEN GEÇİYOR"

Ortadoğu'nun zor bir dönemden geçtiğini ifade eden Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Barut da, "Türkiye yıllarca komşu İran ve Irak'ın savaşına tanık oldu. Sonraki yıllarda Irak'a müdahalede bulunuldu ve kaos ortamı devam etti. Bu kaos Suriye'ye de yayıldı ve bugün gelinen noktada Ortadoğu'dan görülmek, duyulmak istenmeyen haberler geliyor. Bu buhranlı dönemde İran'a uygulanan geniş çaplı ambargonun kalktığına dair haberler bizleri mutlu etti. Çünkü biz iş dünyasının temsilcileri olarak ticareti karşılıklı işbirliklerinin, dostlukların, barışın, huzurun tesis edilmesinin bir aracı olarak görüyoruz" diye konuştu.

Türkiye ile İran arasında geçmişten gelen kültürel yakınlığın yanı sıra önemli işbirliği imkanlarının da bulunduğunu belirten Barut, "Son yıllarda İran ekonomisinde bir dönüşüm yaşanıyor. Özellikle turizm, enerji, bankacılık, petrokimya, telekomünikasyon, ulaştırma ve otomotiv sektörlerinde büyük fırsatlar yakalandı. Bunlar Türk özel sektörünün kuvvetli olduğu ve iş birliğine açık alanlar olarak değerlendirdi. İran-Türkiye iş birliğiyle her iki ülkenin, hatta tüm bölgenin önemli fırsatlar elde edeceğine inanıyorum" ifadelerini kaydetti.

İran Petrol Bakanlığı Hazar Petrol ve Gaz İşleri Eski Genel Müdürü, ECO Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Eski Enerji & Çevre Direktörü; İran Enerji Ekonomisi Derneği Kurucu Üyesi Mahmood Khaghani de haberlerde Türkiye'nin İran ile olan enerji iş birliğine destek vereceğini duyduklarını belirterek, enerjinin ekonomik büyümede yaşamsal bir rol oynadığını söyledi.

Antalya Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu da İran'ın çok önemli bir ülke, büyük bir medeniyet olduğunu, dünyada yazılı tarihini ortaya koyabilen medeniyetten biri olarak görüldüğünü ifade etti.

Konuşmaların ardından konferansa oturumlarla devam edildi. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Antalya Ekonomi Türkiye İran Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title