Haberler

Anadolu'nun En Büyük 500 Şirketi Açıklandı

Abone Ol

Türk Ekonomi Bankası (TEB) ve Ekonomist Dergisi işbirliği ve Turkcell'in desteğiyle bu yıl 9.kez düzenlenen "Anadolu Kaplanları-Anadolu'nun En Büyük 500 Şirketi" araştırmasının ödül töreni Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün...

Türk Ekonomi Bankası (TEB) ve Ekonomist Dergisi işbirliği ve Turkcell'in desteğiyle bu yıl 9. kez düzenlenen "Anadolu Kaplanları-Anadolu'nun En Büyük 500 Şirketi" araştırmasının ödül töreni Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün katılımıyla gerçekleştirildi.

Araştırma sonuçlarına göre belirlenen "Anadolu'nun En Büyük 5 Şirketi"nin temsilcileri ödüllerini Bakan Ergün'ün elinden aldı. Ödül törenine Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv ve TEB Genel Müdürü Varol Civil'in yanı sıra çok sayıda işadamı da katıldı. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, ödül ülkemiz için yatırım, üretim ve

ihracat yapan istihdam yapan en büyüğünden en küçüğüne kadar iş dünyasının tüm temsilcilerine teşekkür ederek başladığı konuşmasında şunları söyledi: "Bugün sadece en büyük firmalarımızı değil, Anadolu'da istihdam oluşturan karını, ihracatını en fazla artıran firmalarımıza da ödül vereceğiz. Yapılan araştırma sonucunda Anadolu'nun her geçen gün yükselmeye devam ettiğini gösteriyor. Özel sektöre ilişkin böyle kapsamlı bir araştırma yapılması, politika üreticileri açısından da son derece önemlidir. Zira, doğru bilgi edinilemediği yerde, doğru politika oluşturamazsınız".

Bakan Ergün, bakanlık olarak bu ihtiyacı fark edip, girişimci bilgi sistemi projesini başlattıklarını belirterek, "Kamunun elinde bulunan özel sektöre ait tüm verileri, entegre eden bir yapı oluşturuyoruz. Böylece ülkemizde faaliyet gösteren, ekonomik aktörlere ait verileri ortak bir havuzda toplayarak tasvip ederek, bilgiye dönüştürmeye hedefliyoruz. Bu projeyle özel sektöre ait girişim, üretim, istihdam, finansal tabloları, dış ticaret, Arge harcamaları gibi önemli rakamları sektör, yıl, bölge ve ölçek bazında analiz etme imkanına sahip oluyoruz. Bu bilgileri, kamu kesimi politika oluştururken, analistler ve akademisyenlerde araştırma yaparken, girişimciler ise yatırım yaparken kullanabilecekler. Önümüzdeki günlerde girişimci bilgi sistemi projesini geniş katılımlı bir toplantı ile kamuoyu ile paylaşacağız" diye konuştu.

"TÜRKİYE POTANSİYELİNE UYGUN YERDE DEĞİL"

Bugünkü Türkiye'nin en büyük ihracat pazarını kullanan, Avrupa'da yaşanan olumsuz gelişmeler rağmen, ekonomik istikrarı korumayı başaran bir ülke olduğunu söyleyen Bakan Ergün, "Bu başarının kaynağı bizim 10 yıldır güven ve istikrar kavramlarına yaptığımız vurgu, yapmış olduğumuz önemdir. Türkiye 2001 krizinden bu yana küresel krizlerde 2009 hariç tutulduğu zaman sürekli olarak büyüyen bir ülkedir. 2010-2011 yıllarında dünyanın en hızlı büyüyen 3 ekonomisi arasında yer almıştır. 2012 yılında Avrupa'daki riskli ortam nedeniyle daha ılımlı bir büyüme hedefi belirleyerek hareket etmiştir. Buna rağmen bu yıl sonunda Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomisi olacağız" şeklinde konuştu.

Dikkat çekilmesi gereken bir diğer noktanın da Türkiye'nin ekonomik başarısının sadece büyük şirketlerden kaynaklanan bir başarı olmadığını, kobilerin performansları ve ekonomiye katkılarının her geçen gün güçlendiğini açıklayan Bakan Ergün, "2012 itibariyle 150 milyar dolar olan ihracatımızın yaklaşık yüzde 60'ını kobiler oluşturuyor. Bu ihracatın yüzde 95'i sanayi ürünlerinden olması da başka bir dikkat çekici husus. Sadece bu iki rakam bile Türkiye'de ne kadar dinamik ve rekabetçi bir ekonomik yapıya sahip olduğumuzu anlatıyor. En büyük 500 firmamıza bir uyarıda bulunmak isterim. Hep arkanızda birçok firma var. Öyle bir süreç ki, listelerde her yıl ciddi değişiklikler olabilir. Bugün ne olduğumuza baktığımız kadar, yarın ne olacağımıza da bakmamız gerekiyor. Günü bugününe eşit olan ziyandadır uyarısını her daim aklımızda tutmalıyız. Kendimizi sürekli yenilemeli ve geliştirmeliyiz" dedi.

Söylediklerinin kamu olsun, özel sektör olsun, tüm kurum ve konular için de geçerli olduğunu, orta gelire dikkat çekerken 2023 vizyonunu paylaşırken bu tarz bir anlayış ile hareket ettiklerini anlatan Bakan Ergün, "Kamu olarak biz daha etkin politikalar yapacağız. Sizler de kendi içlerinizde daha iyi bir pozisyona geleceksiniz. Zira böyle bir anlayışta olursak, gelişmemiz devam edebilir. Bugün Türkiye 10 sene öncesine göre son derece gelişmiş bir ülkedir. Ama yine de bulunduğumuz nokta ülkemizin potansiyeline yakışan bir yerde değildir. Tekrarlıyoruz, Türkiye'nin geldiği nokta önemli ama yeterli değil" diye konuştu.

"ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ ÖNEMLİ"

Bakanlık olarak, işletmelerin rekabet gücünü artıran, yüksek katma değer oluşturan alanlardaki çalışmalarını anlatan Bakan Ergün, bir yandan bu konularda sağladıkları mevcut destek programlarını iyileştirdiklerini, diğer yandan da yeni destek programlarının hazırlıklarını yaptıklarını ifade etti.

Bakan Ergün, "Üniversite-sanayi işbirliğinin Türkiye'yi yüksek katma değere ve yüksek teknolojiye götüren önemli bir konudur. Anadolu'daki işletmelere bir takım teknolojilerin geliştirilmesi, firmanın daha nitelikli yönetilmesi ve finansal sorunlarının çözülmesi konularında mutlaka üniversite ile işbirliğine yönelmeleri, teknoparklarla ve tekno girişimci gençlerin çalışmalarıyla yakın ilişki içinde olmaları gerekir. Yatırımların ve ticaretin önündeki engelleri kaldırmaya, bürokrasiyi azaltmaya, ekonomik istikrarı korumaya, hak ve özgürlük alanını genişletmeye, yeni ihracat kanalları açmaya ve Türkiye'nin üzerindeki siyasi ve ekonomik yükleri atmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

"COĞRAFİ KONUMUMUZ ÇOK AVANTAJLI"

Tiryaki Agro CEO'su Süleyman Tirkayioğlu, "Bizim için iyi bir yıl geçti. Yine önemli bir büyüme gerçekleştirdik.Böyle bir büyüme hedeflerimiz içindeydi. Dünyadaki kuraklığa rağmen önemli bir büyüme kaydettik. 2013 için yine bir büyüme hedefliyoruz. Önümüzdeki 5 yılda hep büyüme var. Türkiye'nin ve dünyanın çeşitli yerlerinde önemli yatırımlar öngörüyoruz. Umarım ilk 5'te yine yer alırız. Takdir edilmek, bizim ve şirketimiz için motive edici bir etken oluyor. Tarımsal ticaret yapan bir firma olarak, Türkiye'nin coğrafi konumunun çok iyi bir yerde olduğunu söyleyebilirim. Bir tarafta üretim bölgesi eski Sovyet bölgeleri, bir tarafta tüketim bölgesi Ortadoğu ve Kuzey Afrika, Biz de bunların tam ortasında bulunuyoruz. Bu durum önemli lojistik ve ticari avantaj getiriyor" dedi.

Konuşmalar ardından Bakan Ergün, "Anadolu'nun En Büyük 500 Şirketi" araştırmasında ilk 5'te yer alan şirketlerin yetkililerine ödüllerini de takdim etti. Törende ödül alan firmalar şunlar oldu:

"Anadolu'nun En Büyük 5 Şirketi

1. Kroman Çelik Sanayi (Kocaeli)

2. Erbakır (Denizli)

3. Tosçelik Profil (Hatay)

4. Tiryaki Agro Gıda Sanayi (Gaziantep)

5. Yıldız Entegre Ağaç Sanayi (Kocaeli)

-Cirosunu En Çok Artıran 5 Şirket

1. Elita Gıda (Adana)

2. Oba Makarnacılık Sanayi (Gaziantep)

3. Lidersan Sağlık ve Gıda Ürünleri (Gaziantep)

4. Nadir Tekstil (Gaziantep)

5. Sayınlar Gıda Maddeleri (Gaziantep)

-Karını En Çok Artıran 5 şirket

1. Kroman Çelik Sanayi (Kocaeli)

2. Akova Süt (Konya)

3. Gökşin İnşaat Gıda (Bursa)

4. Kombassan Kağıt Matbaa (Konya)

5. Şentürkler Mühendislik Sanayi (Bursa)

-İstihdamını En Çok Artıran 5 şirket

1. Sarp Havacılık (Eskişehir)

2. Öz-Ka Lastik ve Kauçuk Sanayi (Kocaeli)

3. Ritaş Kimya ve Tekstil Sanayi (Gaziantep)

4. Dinarsu İmalat AŞ (Gaziantep)

5. Durum Gıda (Mersin)

-İhracatını En Çok Artıran Şirket 5 Şirket

1. Oba Makarnacılık Sanayi (Gaziantep)

2. Yeşilyurt Demir Çelik Endüstrisi (Samsun)

3. Elita Gıda (Adana)

4. Ritaş Kimya ve Tekstil Sanayi (Gaziantep)

5. Yolbulan Metal Sanayi (Hayat)

-Anadolu 500'e En Fazla Şirket Gönderen Gruplar

1. Boydak Holding (Kayseri)

2. Sanko Holding (Gaziantep)

3. Kipaş Holding (Kahramanmaraş)

4. Erdemoğlu Şirketler Grubu (Gaziantep)". - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Türk Ekonomi Bankası Nihat Ergün Turkcell Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title