Haberler

Ankara Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı'ndan hükümete çağrı: Mülteci çoban istiyoruz

Güncelleme:
Abone Ol

Ankara Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç, katıldığı canlı yayında 16-20 bin lira arasında maaş vermelerine rağmen yerli çoban bulmakta zorlandıklarını söyleyerek hükümetten mülteci çoban istedi.

Türkiye, dünyada en çok mültecinin yaşadığı ülkelerden biri durumunda. Sayı her geçen gün daha da artarken, Ankara Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç, katıldığı canlı yayında çok konuşulacak bir talepte bulundu. Yerli çoban bulamadıklarını söyleyen Kılınç, sektörün devamı için kontrollü olarak yabancı çoban getirilmesi gerektiğini söyledi.

"YERLİ ÇOBAN MEMLEKETTE BİTTİ"

Bir çobana 16 bin lira net maaş verdiklerini ve 4-5 bin lirada masrafları olduklarını söyleyen Kılınç, aylık masrafın 20 bin lira olduğunu söyledi. Yerli çoban bulmakta zorlandıklarını belirten, "2000'li yılların başında yerli çobanlar 2 bin liraya çalışırken, bunlar bin liradan işletmelerde çalışmaya başladı. Böyle olunca yerli çoban kalmadı. Şehre geldiler. Lokanta gibi yerlerde çalışmaya başladılar. Yerli çoban memlekette bitti, sektör yabancıların eline geçmeye başladı." dedi.

"YABANCI ÇOBANDA DA SIKINTI ÇIKTI"

Şu an yabancı çobanda da sıkıntı çektiklerini belirten Kılınç, "Daha sonra kaçak mültecilere yönelik iş sıkı tutulunca az çoban gelmeye başladı. Ayrıca kentte çalışmaya başladılar. Böyle olunca yabancı çobanda da sıkıntı çıktı." ifadelerini kullandı.

"YURT DIŞINDAN KONTROLLÜ ÇOBAN TAHSİS EDİLMELİ"

Kılınç sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizim hükümetten talebimiz şu. Biz işletme sahiplerinin takip sistemleri tarım bakanlığında var. Bu aktif işletmelere yurt dışından daha kontrollü olarak çoban tahsisi yapılması gerekiyor. Şunun altını çizerek söylemek istiyorum. Artık hayvancılık ve tarım sektöründe yerli işçi bulmamızın imkanı yok. Köye dönen genç bu işlerle uğramıyor. Bu realiteyi göz önünde bulundurarak çözüm üretmemiz gerekiyor. Şu anda mülteci kaçak geliyor, bu daha tehlikeli."

Mesut Şahin
Haberler.com - Ekonomi

Hasan Kılınç Ankara Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (5)

Onemli Degil:

Sen neden yapmiyorsun ?

Yanıtla534
Cemal Muhammed Tengiz:

Başkan haklı, özellikle büyükşehirlerde her 3 işletmeden biri eleman sıkıntısını çekiyor ama bu arada gündüzleri internet cafeler dolup taşıyor. İnsanımız iş seçiyor, iş beğenmiyor, bu yazdıklarımı beğenmeyen sokağa çıksın veya sanayi bölgelere bir sağa sola baksın lütfen.

Yanıtla195
mehmet yılmaz:

internet cafe mi kaldı. sen nerede yaşıyorsun.............

19
sade vatandaş:

göçmen isteyeceğinize çalışma şartlarını iyileştirin güvence verin bu ülkede iş yapmak isteyen bu ülkenin insanını çalıştırmak istemiyorsa işçi bulamıyoruz diye bahaneleri varsa işlerini gitsin o göçmenlerin olduğu yerlerde yapsınlar seksen milyonluk ülkeyi kimse göçmenleri öne sürüp başkalarına sömürtemez işine gelmeyen çeksin gitsin

Yanıtla616
tamer topaloglu:

Bu ulke her yıl 3 milyon 4yillik tahsile sahip üniversite mezunu insan yetiştiriyor. Fakat bir çoban yetiştiremiyor. Ya da kim okuduğu mesleği yapıyor diye sormak lazım.ulkemizin gocmene değil. Çalışma şartları iyi olan işverenlere ve işçisine sahip çıkan devlete ihtiyacı var.

Yanıtla05
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title