Sahte Bala Karşı Devlete Çağrı
Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, sahte bala karşı devletin denetim yapması gerektiğini söyledi.
Bahri Yılmaz, Türkiye'de 'gezginci arıcılık' yapıldığını, emeğini bu işe veren insanların bal ürettiğini söyledi. GDO'lu mısırdan üretilen glikoz şuruplarının da bal diye satıldığını kaydeden Yılmaz, "Bunun denetimini, devletin yetkililerinden istiyoruz. Bu konuda da gerekli mücadeleleri verdik. Konu ile ilgili adli makamlarda devam eden 4 mahkememiz var, sahte adamlarla ilgili. Hatta Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kahvaltılık olarak bal diye aldığı glikozları 2011 yılında iade ettirdik. Bizim şikayetimiz üzerine Milli Savunma Bakanlığı bu konuda hassas davrandı ve sahte adamların ürettiği sahte ürünler, bal diye verilen ürünler geri iade edildi. Çocuklarımıza yedirilmediğini umuyoruz." dedi.
Arıcılığın son yıllarda gelişim içerisinde olduğunu, arıcılık sektörünün olmadığı bir ülkede tarım sektörünün de olamayacağını belirten Bahri Yılmaz, çiçek açan bitkilerin yüzde 85'inin bal arıları ile döllendiğini söyledi. Yılmaz, devletin arıcılığa gerekli desteği vermesi gerektiğini belirterek şunları kaydetti:
"Türkiye Arıcılar Birliği Başkanlığı olarak, devletten bir şey istiyoruz: Arıları keçiden, koyundan geri görmeyin. Koyuna 18 lira, arıya 8 lira destek veriyor. Arılar bu kadar önemsiz değil. Arılar yoksa, bir ülkede ayçiçek yağına, çekirdeğine ödeyeceğiniz döviz, petrolden fazladır. Bu bir gerçektir. Arılar sayesinde çekirdek üretimi artıyor. Arılar yoksa, bir tarlaya ektiğiniz ayçiçeklerinin yüzde 62'sinin çekirdeklerinin içi boş oluyor. Bu da demek ki mazot parasını çiftçi çıkaramayacaktır. Onun için 2013 yılında Konya ovasında ayçiçeği üretenler arılara kira ödemeye başladılar. Ton başına 27 lira, bazıları 25 lira, kiraz bahçesi sahipleri arıcıların ilkbaharda arıların beslenmesinde ihtiyaç olan şekerlerini bedava verdiler." - Kırıkkale