Asgari Ücretle Emekli Olanlara 390 TL Maaş Bağlandı
2000 yılından sonra asgari ücretle sigortalı olup emekliliğe hak kazanan vatandaşa 390 TL maaş bağlandı.
Sigortası 14 yıl boyunca asgari ücret üzerinden yatan 20’ye yakın kişiye bu ay 390-450 TL arası emekli maaşı bağlandı.
Diğer emekliler en az 750 TL maaş alırken, eline geçen ilk aylıkla neye uğradığını şaşıran bu emeklilerin mağduriyeti uzmanlar tarafından bir "başlangıç" olarak görülüyor.
Uzmanlara göre; “gelişme hızı çarpan sayısı”nı 2008 yılında devre dışı bırakan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın bir an önce emekli maaşlarında bir taban ücret belirlememesi halinde 2000 yılından sonra çalışmaya başlayan her asgari ücretliyi yaşlılığında sefalet bekliyor olacak.
HESAPLAMA SİSTEMİ DEĞİŞTİ
Bakanlık, 1 Ekim 2008 tarihinde yıllık “gelişme hızı çarpan sayısı”nı emekli maaşı hesaplamasından kaldırıldı. Türkiye’nin gelişme oranı kadar emeklilerin de bu refahtan pay almalarını sağlayan o hesaplamanın yokluğu, ilk mağdurlarını ise bu ay verdi.
Özellikle de asgari ücretli çalışanların emekli aylıkları dip yapmış durumda. Bunu fark eden SGK’nın Bursa’daki yetkilileri, bakanlığın çözüm üretmek için bir yasal çalışma içerisinde olduğunu, kısa sürede konunun netlik kazanacağını söyledi.
BURSA’DA İLK PİYANGO 20 KİŞİYE VURDU
Türkiye’de emekli maaşı hesaplamaları, 3 ayrı “çalışma başlangıcı tarihi” baz alınarak hesaplandığı için sistem biraz karmaşık. 1 Ocak 2000’den önce, 1 Ocak 2000 ile 1 Ekim 2008 arası, 1 Ekim 2008’den sonra çalışmaya başlayanlar, birbirinden farklı hesaplama sistemleriyle emekli ediliyor. Bugünün mağdurları ise, çalışma hayatına 14 yıl önce başlayan ve 2008’de çıkan yasadan ilk etkilenen 20’ye yakın Bursalı…
1 Ocak 2000 tarihinden sonra çalışmaya başlayan ve 14 yıllık iş gününü doldurup yaş engeline takılmadan bu ay emekli olan bu kişiler, yeni sistemin ilk mağdurları olarak kayıtlara geçti.
BAKANLIK GERİ ADIM ATMAZSA…
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sigorta primleri asgari ücret üzerinden yatan emeklilerle ilgili bir taban aylık belirlemezse; Bursa’da şimdilik 20, Türkiye’de ise 200’e yakın olduğu belirtilen bu mağdurların sayısı artacak, her geçen ay binlerle ifade edilecek.
HÜKÜMET VE SGK İÇİN İYİ, HALK İÇİN KÖTÜ
Konuyla ilgili görüşünü aldığımız Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel, 2000 yılından itibaren sisteme giren ve yaş haddinden emekli olanlara asgari ücretin yüzde 35'i kadar maaş bağlandığını aktardı.
Tezel, şunları söyledi:
"2008'deki yasa çıkmasaydı 800 lira maaş alacaklardı. Sosyal Güvenlik Reformu'nun kötü taraflarından birisi olan bu durum, Hükümet ve SGK için iyi, halk için kötü. Halkın refahını etkileyen bu durumun en kısa zamanda yeni bir düzenleme ile ele alınması gerekir."