Asırlık Kooperatif O Ürünütü Toplattı, Açıklama Yaptı
Bakanlığın yaptığı laboratuvar incelemeleri sonucu taklit ve tağşiş yapılan ürünleri tespit ederek açıkladığı 31 Ağustos 2016 tarihli listede, piyasada Tariş markasıyla satılan ayçiçek yağı da yer aldı.
Bakanlığın yaptığı laboratuvar incelemeleri sonucu taklit ve tağşiş yapılan ürünleri tespit ederek açıkladığı 31 Ağustos 2016 tarihli listede, piyasada Tariş markasıyla satılan ayçiçek yağı da yer aldı. Manisa'nın Akhisar ilçesinde faaliyet gösteren Kurtuluş Yağ Sanayi firması tarafından üretilen "Tariş" markalı ayçiçek yağında farklı tohum yağlarının tespit edildiği belirtilen listenin açıklanması sonrası Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği, internet sitesi üzerinden açıklama yaparak, ayçiçek yağı üretimlerinin olmadığını, listede yer alan yağın Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliğine ait olduğunu duyurdu.
ÜRÜNÜ PİYASADAN TOPLATTIK
Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Başkanı Faruk Yaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, konunun diğer birliklerle ilgili olmadığını, fason olarak yaptırdıkları üretimle ilgili sorun yaşadıklarını bildirdi. Yaman, "Fason olarak bir firmaya yaptırdığımız ayçiçek yağında sorun yaşandı. Ürünü piyasadan toplattık ve söz konusu firmayla ilişkimizi kestik. Konunun diğer birliklerle ilgisi yok." dedi.
'YANLIŞ ANLAŞILMA'
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin ise birlik olarak zeytinyağından başka yağ üretmediklerini, Bakanlığın açıkladığı listede yer alan "Tariş" ibaresinin Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliğinin fason ürettirdiği ayçiçek yağında tağşiş görülmesi olayıyla ilgili olduğunu ifade etti. Tağşişe karşı en hassas kurum olduklarını, bu sorunu sıklıkla kamuoyunda dile getirdiklerini, sert cezai yaptırımlar uygulanmasını önerdiklerini dile getiren Çetin, şöyle konuştu: "Tağşişe karşı hassasiyetimizle bilinmemiz nedeniyle bakanlığın açıkladığı tağşiş listesinde Tariş ismini gören birçok kişi şaşırarak bize dönüş yapıyor. Bunun bizimle ilgili olmadığını anlatıyoruz. Bakanlığa da listede Tariş isminin ayrıştırılması için yazı yazdık. Dört birliğin ortak markayı kullanması zaman zaman bu tip yanlış anlaşılmalara neden oluyor."
TARİHİ 1915'E DAYANIYOR
Kuruluşu 1915'e dayanan Tariş'in 4 kardeş olarak tanımlanabileceğini ifade eden Çetin, "Aynı soyadı kullanan kardeşleri düşünün. Bir kardeşin yaptığı bir iş bazen diğer kardeşleri de zor durumda bırakabiliyor." dedi. Tariş bünyesindeki Pamuk ve Yağlı Tohumlar, Zeytin ve Zeytinyağı, İncir ve Üzüm birlikleri 2005 yılında aldıkları kararla yollarını ayırmış, Türk Patent Enstitüsü her birliğin hangi ürünlerde Tariş markasını kullanabileceğini belirlemişti.