Haberler

    Astronotların Yiyeceği Ağrı Dağı'nda Yetiştirildi

    Güncelleme:
    Abone Ol

    Astronotların yiyeceği olarak bilinen ve bölge çiftçisine yüksek getir getireceği tahmin edilen "kinoa" bitkisi Ağrı Dağı eteklerinde üretilmeye başlandı.

    Anavatanı And Dağları olan ve yüksek besin değeriyle astronotların beslenmesinde de kullanılan "kinoa", Ağrı Dağı eteklerinde de üretilmeye başlandı.

    BÖLGE ÇİFTÇİSİNE UMUT OLDU

    Bölge çiftçisine yüksek getirili alternatif ürün temin etmek için Iğdır Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi iş birliğiyle geçen yıl başlatılan çalışmalardan olumlu sonuçlar alındı. Kinoa, iklim koşulları ve toprak yapısıyla Iğdır'ın Ağrı Dağı eteklerindeki deneme sahalarında başarıyla üretildi. Yaygın üretime yönelik laboratuvar testlerinin devam ettiği kinoa, piyasada 100 gramı 15 lira civarındaki satış fiyatıyla bölge çiftçisi için umut oldu.

    38 TÜRÜNDE DE BAŞARILI SONUÇ

    Proje ekibinden Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Süleyman Temel, AA muhabirine, geçen yıl mart ayında kinoanın 23 çeşidinin ekildiğini, bundan olumlu sonuç alınınca 15 türün daha ekimini yaptıklarını söyledi.


    Kinoanın çok verimli olduğunu anlatan Temel, şöyle konuştu: "Kinoanın 38 türünün ekimini yaptık, sulak alanlarda dönüm başı yaklaşık 400, kıraç alanlarda ise 200 kilogram arası verim aldık. Yapılan çalışmalar sonucu Iğdır'ın ekolojik koşullarının, kinoanın ot ve tohum üretimi açısından çok verimli olduğunu tespit ettik. Şimdi kinoanın laboratuvar ve sera ortamında soğuğa, tuzluluğa ve kuraklığa dayanıklılık testlerini yürütüyoruz. Buradan elde edilecek sonuçlarla bu bitkinin bu bölgeyi neden sevdiğini ve uyum sağladığını belirleyeceğiz. Kinoa bitkisi diğer kültür bitkilerine göre tuzluluğu biraz daha seviyor, Iğdır Ovası'nda da tuzluluk var."

    Kinoanın bu bölgede olgunlaşma süresinin uzun olduğunu dile getiren Temel, "Iğdır'ın vejetasyon (olgunlaşma) süresi uzun, mart ayının sonundan itibaren tarlalara ekimleri yapabiliyoruz. Ekim ayına kadar yetişme süresi oluyor. Biz geçen yıl 23 çeşit içerisinde ortalama 4,5 aylık bir yetişme süresinin olduğunu tespit ettik." dedi.

    ÇİFTÇİ İÇİN GETİRİSİ YÜKSEK

    Türkiye'nin yeni yeni tanıştığı kinoanın, çiftçi için alternatif ve yüksek getirili bir ürün olduğunu belirten Temel, şunları söyledi:

    "Kinoa bitkisi sofrada buğdaya, pirince ve mısıra alternatiftir. Ekonomik anlamda ise yine aynı bakliyatlara iyi bir alternatif olur. Bugün buğdayın kilogramı 1 liraya satılıyorsa çiftçi bu bitkiyi satmak istediğinde 150 liradan aşağı satmayacak. Pirinç, mısır ve buğdaya göre ortalama 3 kat daha fazla protein, mineral ve vitamin içeriğine sahip. Kinoa bitkisinin lif oranı yüksek, bu yüzden insanların daha tok kalmalarını sağlıyor. Bu bitki diğer gıdalara göre daha yüksek protein ve vitamin içerdiğinden dolayı daha uzun bir süre insanların günlük gereksinim duydukları besin ihtiyaçlarını karşılıyor."

    Kaynak: Hürriyet / Ekonomi

    Atatürk Üniversitesi Iğdır Üniversitesi And Dağları Ağrı Dağı Ekonomi Ekonomi Ekonomi Dünya Teknoloji Dünya Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

    Bakmadan Geçme

    1000

    Yorumlar (6)

    gaplan:

    bizim köyde, haşhaşsız , kenevirsiz pasta börek yapılmaz, anadolunun pek çok yerli köyü gibi, gitseniz garılara bu uyuşturucu deseniz sizin salak olduğunuzu anlarlar, siz hiç haşhaş yedinizmi, acaip lezzetli bişeydir. kenevirde lezzetlide, onun tohum kabuğu , haşhaşa göre biraz daha kalın, dişimin arasına gaçıyo. siz muhacirsiniz olum, sizi yeni getirdiler buraya. hiçbişey bilmiyonuz. ama haddinizi bir öğrenseniz keşke

    Yanıtla08
    bence:

    bende ekecem, tavuklar yesin

    Yanıtla26
    deli:

    yarın konya ovasını dolduracağım

    Yanıtla35
    gaplan:

    ben kenevir ekerim, hemde 100 dönüm, siz ekemezsiniz, biz binlerce yıldır ekiyoz, bize izinli, gitcem gaymakamlığa, şu tarlaya tohumluk genevir ekcem diycem, hemem tamam derler, kayıt altına alırlar, hatta jenderme gelir güvenliğini sağlar, hapçılar, otcular yolmasın diye, ciddi diyom, anadoluda bizim gibi göklü hakiki yerli aile çok ekiyor, izinli ama size söylemiyoz, gaçırırsınız diye. afyon ekiyoz afyon, hey yawrum hey, kinoaymış sen git onu davarlara ver yesin.

    Yanıtla13
    gaplan:

    enayimiyimde kimoa ekeyim, afyon ekin, kenevir ekin, hiçte espri yapmıyorum, her ikiside, izine tabi olarak pek çok ilde serbest, araştırın, çok basit bir işlemi var, bir dilekçe dolduruyom, götürüyom, gaymakamlığa veriyom, şuraya şu kadar genevir ekcem diye, o kadar. git ek. . tohumunu ayrı lifini ayrı satarsın, biz hep genevir ekeriz 3 bin yıldır. çok bereketlidir, tek 1 ağaçtan 1-2-5 kilo ekin çıktığı olur, gilosu 5 lira.

    Yanıtla11
    FALSOCU:

    ASTRONOTUMUZ YOK DİYENLERE DUYRULUR. JETFADIL VARKEN ASTRONOT A GEREK YOK ADAM HERTÜRLÜ UÇUYOR. CÜBBELİ DE BİR OKUR BAKMIŞSINIZ UZAYDAYIZ. ONUN İÇİN BOL BOL EKİN LAZIM OLUR.

    Yanıtla01
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title