Haberler

Asya-Pasifik Ekonomi Zirvesi'nin Bilgi ve Tanıtım Toplantısı Düzenlendi

Abone Ol

Asya-Pasifik Ekonomi Zirvesi'nin bilgi ve tanıtım toplantısı düzenlendi TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: "Pasifik geleceğin okyanusu olacak gibi görünüyor"İSTANBUL - Asya-Pasifik Ekonomi Zirvesi'nin bilgi ve tanıtım toplantısında konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "21'inci yüzyılın bir...

Asya-Pasifik Ekonomi Zirvesi'nin bilgi ve tanıtım toplantısı düzenlendi

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: "Pasifik geleceğin okyanusu olacak gibi görünüyor"

İSTANBUL - Asya-Pasifik Ekonomi Zirvesi'nin bilgi ve tanıtım toplantısında konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "21'inci yüzyılın bir 'Pasifik Yüzyılı' olması öngörülmektedir. Akdeniz eski dünyanın okyanusuydu. Atlantik bugünün okyanusu, Pasifik ise geleceğin okyanusu olacak gibi görünüyor" dedi.

Kasım 2018'de İstanbul'da düzenlenmesi planlanan Asya-Pasifik Ekonomi Zirvesi'nin bilgi ve tanıtım toplantısı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin İstanbul'daki hizmet binasında gerçekleştirildi. Düzenlenen toplantıya, TOBB Başkanı ve CACCI Başkan Yardımcısı Rifat Hisarcıklıoğlu, Asya-Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonu Başkanı Jemal Inaishvili, TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak, CACCI Başkan Yardımcısı Samir Modi, CACCI Genel Direktörü Ernest Lin ve planlama komitesi üyeleri katıldı.

Türkiye'nin, Asya-Pasifik Bölgesi'ndeki işinsanları ile güçlü bir ekonomik entegrasyon gerçekleştirmek istediğini belirten TOBB Başkanı ve CACCI Başkan Yardımcısı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Asya Pasifik Bölgesi, dünya nüfusunun yüzde 40'ını, dünya ekonomisinin yüzde 23'ünü kapsamaktadır. Asya-Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonu, bu bölgenin en büyük iş dünyası örgütüdür. 28 ülkeden yaklaşık 3 milyon şirketi temsil ediyor.

Türkiye olarak, Asya-Pasifik Bölgesi'ndeki işinsanlarıyla, güçlü bir ekonomik entegrasyon istiyoruz. Küresel ekonomi için, Asya-Pasifik Bölgesi'nin büyüyen önemini dikkate alıyor, bundan herkesin kazanacağı sinerjiyi ortaya çıkartmak için çalışıyoruz. Bölge ülkeleriyle Türkiye arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler, olması gereken düzeyde değil. Asya-Pasifik bölgesinin ihracatımız içindeki payı yüzde 7, ithalatımız içindeki payıysa yüzde 24. Yatırımlarda da benzer bir tablo söz konusu. 2000-2017 döneminde, yani son 17 yılda Türkiye'ye, 150 milyar dolar uluslararası yatırım geldi. Asya-Pasifik ülkelerinin buradaki payı sadece yüzde 5, yani 8 milyar dolar" ifadelerini kullandı.

"Doğu Asya ülkelerine yakınlaşmamıza yardımcı olacak"

"TOBB olarak, CACCI üyelerini stratejik ortak kabul ediyoruz" diyen Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

"Bizim vizyonumuz, Asya-Pasifik Bölgesi'ndeki iş dünyasıyla, Türk iş alemi arasında, güçlü ve kalıcı ekonomik entegrasyon sağlamaktır. Türkiye, 2017'de Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği ASEAN'ın sektörel diyalog ortağı olmuştur. CACCI Konferansı'na Türkiye'nin ev sahipliği yapacak olması, Asya - Pasifik Bölgesi ülkelerinin iş dünyası çatı örgütleriyle, şirketlerinin, Türkiye'de bir araya gelmesini sağlayacak. Böylece Türkiye'nin ASEAN'daki görünürlüğü artıracak ve bugüne kadar istediğimiz ölçüde kuvvetli ekonomik ilişki kuramadığımız, Doğu Asya ülkelerine yakınlaşmamıza yardımcı olacak".

"Pasifik geleceğin okyanusu olacak gibi görünüyor"

Dünya ekonomisinin ağırlık merkezinin Uzak Asya'ya kaydığını ifade eden TOBB Başkanı ve CACCI Başkan Yardımcısı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Bu sene İstanbul'da daha büyük bir katılım hedefliyoruz. 21'inci yüzyılın bir 'Pasifik Yüzyılı' olması öngörülmektedir. Akdeniz eski dünyanın okyanusuydu. Atlantik bugünün okyanusu, Pasifik ise geleceğin okyanusu olacak gibi görünüyor" dedi.

"Asya pasifik ekonomi zirvesinin Türkiye'de yapılmasının önemi çok büyük"

Rifat Hisarcıklıoğlu, zirve ile beraber yeni işbirliği ve ortaklıklar kurmayı hedeflediklerini kaydetti. Başkan Hisarcıklıoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Dünya dengelerinin değiştiği bu dönemde, Asya pasifik ekonomi zirvesinin Türkiye'de yapılmasının önemi çok büyük. Türkiye; 850 milyar dolarlık milli geliri, 160 milyar dolar mal ihracatı, 43 milyar dolar hizmet ihracatı yapan bir ülke. 2020'de 1,1 trilyon dolarlık milli geliri yakalamayı hedeflemiş bir ülke. Dünyanın 17'inci, Avrupa'nın 6'ncı büyük ekonomisi olmuş, Avrupa'nın 6'ncı büyük tedarikçisi haline gelmiş bir ülke. Türkiye'nin bu büyük potansiyelini, Asya-Pasifik iş dünyasıyla beraber değerlendirmek istiyoruz. Aramızdaki ticareti ve yatırımları arttırmayı, yeni işbirliği ve ortaklıklar kurmayı hedefliyoruz".

"Risk gören insanlar yatırım yapmaz hele sermaye hiç yatırım yapmaz"

Bir basın mensubunun, "Geçtiğimiz yıllarda darbe girişimi oldu. Suriye'de yaşananlar var; OHAL devam ediyor. Bunlar yatırımcılar için bir risk oluşturuyor mu" sorusu üzerine TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin yatırımcılar açısından fırsatlar ülkesi olduğuna vurgu yaparak, "Türkiye şuanda gerek yabancı yatırımcılar gerek yerli yatırımcılar açısından fırsatlar ülkesi. Türkiye, şuanda dünyanın en hızlı büyüyen ikinci ülkesi, geçen yıl itibariyle ilk 3 çeyrekte 7.2'lik bir büyüme gerçekleştirdi. Son 3'üncü çeyrekte yüzde 11,5 ile dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi oldu. İstikrar gören insan yatırım yapar. Risk gören insanlar yatırım yapmaz hele sermaye hiç yatırım yapmaz" diye konuştu.

CACCI Başkanı Jemal Inaishvili de Asya-Pasifik Ekonomi Zirvesi'nin bu sene 2'inci kez İstanbul'da düzenlenecek olması sebebiyle duyduğu memnuniyeti ifade ederek, zirvenin ticaret serbestisi ve iklim değişikliği gibi konuların masaya yatırılacağı, bilgi ve fikir alışverişi açısından etkili bir araç olarak görüldüğünü belirtti.

Toplantının basına açık olan bölümü, TOBB Başkanı ve CACCI Başkan Yardımcısı Rifat Hisarcıklıoğlu ile CACCI Başkanı Jemal Inaishvili'nin birbirlerine hediye takdim etmeleriyle son buldu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

İstanbul Akdeniz Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title