Haberler

ATO'dan İşadamları İçin Vize Uyarısı

Abone Ol

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Almanya'nın Vizesiz Giriş Hakkı Tanıdığı Meslek Grupları Arasında İş Adamları Bulunmadığını Belirterek, "Almanya'ya Gitmek İsteyen Türklerin Yüzde 43 Gibi Büyük Bir Çoğunluğu Ticari Amaçlı Olarak Vize Talebinde Bulunuyorsa, Bu Çileye Bir Son Vermek Lazım" Dedi.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Almanya’nın vizesiz giriş hakkı tanıdığı meslek grupları arasında iş adamları bulunmadığını belirterek, "Almanya’ya gitmek isteyen Türklerin yüzde 43 gibi büyük bir çoğunluğu ticari amaçlı olarak vize talebinde bulunuyorsa, bu çileye bir son vermek lazım" dedi.

Aygün, yaptığı yazılı açıklamada, konuya ilişkin bazı Alman hukukçuların, "vize için kapıya dayanın, açarlar" şeklindeki iyi niyetli yaklaşımlarının hapis ya da beş yıl giriş yasağı riski taşıdığını bildirdi. Aygün, şunları kaydetti:

"Alman hukukçular vize almadan sınır kapısına dayananları iki riskin beklediğini, ya hapse atılacağını ya da geri gönderilip beş yıl giriş yasağı uygulanacağını ifade ediyorlar. Bu riski alanların sayısı çoğalırsa Alman hükümetinin buna uzun süre dayanamayacağını ve bütün Türklere kapıları açmak zorunda kalacağını söylüyorlar. Üyelerim bana ’vize almadan sınır kapısına dayanalım mı?’ diye soruyorlar. Bu riski göze alabilenler vizesiz gitsin ancak ben üyelerime ’riske girin, hapse girmeyi göze alın’ diyemem."

Uygulama tartışmalı

Vizesiz giriş uygulamasının ayrıntılarını öğrenmek için Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz ile geçen hafta bir görüşme yaptığını bildiren Aygün, Büyükelçinin de uygulamanın iş adamlarını kapsamadığı bilgisini verdiğini ifade etti.

Büyükelçinin bazı meslek gruplarına vizesiz giriş uygulamasının önemli bir adım olduğunu ve iş adamları için de vizenin kaldırılabileceği umudunu taşıdığını söylediğini belirterek, işadamlarının vize sorunlarını hafifletmek için daha uzun süreli, üç yıla kadar vize vererek sıkıntıları hafifletmek istediklerini, iş adamlarının seyahatlerinin kolaylaştırmak için çaba harcadıklarını anlattığını bildirdi.

Muafiyet belgesinin prosedürü uzun

ATO Başkanı Aygün, sadece şoför, bilim adamı ve sanatçıları kapsayan vizesiz giriş uygulamasının bu haliyle tartışmalı ve Avrupa hukukuna aykırı olduğuna dikkati çeken Aygün, "Türkiye’deki bir işveren adına çalışan bir şoför, vizesiz olarak Almanya’ya girebilecek ancak hizmet verdiği işveren vizesiz giremeyecek. Yani şoför vizesiz girecek, patronu giremeyecek. Bu büyük bir çelişkidir" dedi. Aygün, Almanya’nın yaptığı düzenlemenin sınırlı sayıda mesleği içerdiğini, üstelik vizesiz giriş imkanının bu meslekleri icra edenlerin tamamını da kapsamadığını ifade ederek, şoför, bilim adamı ve sanatçıların sınır kapısında hiçbir güçlükle karşılaşmamak için "vize muafiyet belgesi" alması gerektiğini ancak bu belgenin de tıpkı vize gibi prosedürü olduğunu bildirdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title