Autoport'a Tahliye Kararı
Kocaeli'nin Başiskele ilçesinde kurulan ve yıllık 400 bin araçlık yükleme ve indirme kapasitesine sahip olan Autoport, Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından verilen iki günlük sürenin dolmasıyla tahliye kararı ile karşı karşıya kaldı.
Kocaeli'nin Başiskele ilçesinde kurulan ve yıllık 400 bin araçlık yükleme ve indirme kapasitesine sahip olan Autoport, Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından verilen iki günlük sürenin dolmasıyla tahliye kararı ile karşı karşıya kaldı.
Başiskele İlçesi Yeniköy Beldesinde 150 Bin Metrekare alan üzerinde kurulu olan ve Türkiye'nin ilk Otomobil Terminali Autoport, Milli Emlak Genel Müdürlüğünce alınan karar doğrultusunda verilen 2 günlük sürenin bitmesiyle birlikte ihraç edilmeyi bekleyen yaklaşık bin otomobil ve üzerlerindeki yükün indirilmesinin bekleyen 2 gemi ile birlikte kaderine terk edildi. Gümrük tarafından ihraç edilme işlemlerinin tamamlandığı ve yüklenmeyi bekleyen otomobillerin dahi yükleme işlemlerinin durdurulması ardından Autoport Liman İşletmeleri A.Ş. tarafından bir basın açıklaması gerçekleştirildi.
Gerçekleştirilen basın açıklamasında Autoport Liman İşletmeleri A.Ş. adına konuşma yapan Arkas Holding Liman Hizmetleri Grup Başkanı Hakan Genç, "Autoport, yaklaşık 150 bin metrekare yüzölçümlü bir alan üzerine kurulmuş bulunan, Türkiye'nin ilk ve tek Otomotiv İhtisas Limanıdır. Bu alanın, iskele ve deniz dolgusundan oluşan 24 bin 545 metrekarelik bölümü limancılık faaliyetlerinde kullanılmak amacıyla 3621 sayılı Kıyı Kanunu'nun 11nci maddesi ve yine 301 sayılı Milli Emlak Genel Tebliği'nin II/2. Maddesi uyarınca Autoport A.Ş.'ne Bakanlık makamlarının 6 Temmuz 2007 tarih ve 875 sayılı olurlarıyla 49 yıl süreyle Kullanma İzni Sözleşmesi ile tahsis edilmiştir. Bu tahsise bağlı olarak; Türkiye'nin bir numaralı ihracat kalemi olan otomotive uygun bir liman altyapısının bulunmadığından yola çıkarak ve özellikle bu bölgede bir çok otomotiv üretim fabrikasının varlığını da gözlemleyerek Kocaeli'nde 50 milyon dolar yatırımla yıllık 400 bin araç yükleme indirme kapasiteli Türkiye'nin ilk ve tek otomotiv ihtisas limanı Autoport'u kurduk. Autoport kapasitesi ile bu bölgede üretilen otomobillerin yüzde 40'ının lojistiğini yapabilecek konumda. Ayrıca taşeron çalışanlar ile birlikte 170 kişiye istihdam sağlıyoruz" dedi.
Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından verilen 2 günlük sürenin 5 Eylül 2013 saat 16: 00'da dolmasının ardından Limanda bulunan 2 gemi içerisindeki yüklerin boşaltılmasının durdurulduğunu ve İhraç edilmek için gemiye yüklenmeyi bekleyen yaklaşık bin adet otomobilin yükleme işleminin gerçekleştirilmesine izin verilmediğini belirten Genç, "Autoport'un ne bölgemizdeki herhangi bir kuruluşla ne de Kamu Kurum ve Kuruluşlarıyla bugüne kadar her hangi bir ihtilafı olmamıştır. Autoport olarak bu bölgede bulunma amacımız, ülkemizin bir numaralı ihracat ürünü olan otomotiv sektörüne lojistik alt yapı sağlamak ve bu alanda ticari faaliyet gerçekleştirmektir. Bugüne kadar yaşanan süreçte hukuka olan saygımız ve davaların doğrudan muhatabı olmadığımız için hiç konuşmadık. Sürecin tamamlanmasını beklerken geldiğimiz noktada hukuk süreci tamamlanmamış olmasına rağmen yapılan tüm kamu uygulamaları nedeniyle açıklama yapmak zaruri hale gelmiştir. 49 yıllık kullanma izninin iptali kararı verilirken 1 Eylül'de gerçekleşen yazışmada bölgemizde çalışması devam eden bütünleşik imar plan çalışmaları gerekçe göstererek ve aradan 6 yıl geçmişken Danıştay 13. Dairesi tarafından iptal edilmesi ve limanın tahliye edilmesi gündemde. Tahliyeye neden olacak herhangi bir hukuki gerekçe kalmamasına rağmen bu kararın alınmasını anlayamıyoruz. Elimizdeki plan geçerliliğini koruyor, dolayısıyla Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün elinde 2011'den bu yana bekleyen izin yenileme talebimizi kabul etmeyen Milli Emlak Genel Müdürlüğü bize yazı yazarak Limanı 2 gün içerisinde boşaltmamızı istiyor. Rıhtımımızda 2 tane gemimiz var ve yüklerini boşaltamıyor. Sahamızda yaklaşık bin adet otomobil yüklenemiyor" dedi.
Milli Emlak Genel Müdürlüğü yaptığı eksik işlem yüzünden bizi kapının önüne koyuyor diyen Genç, "Mahkeme kararı Milli Emlak'a eksik işlem yaptınız diyor, eksik işlemi gidererek yeni bir işlem yapılmadığı gibi 50 Milyon Dolar harcayarak işletmeyi kuran, istihdam yapan yatırımcıyı kapının önüne koyuyor. Bunu yabancı bir yatırımcıya anlatmamız mümkün olmadığı için bir günde yabancı ortağımız bizden ayrıldı" ifadelerini kullandı.
Yaşanan durumla ilgili olarak gerekirse tüm yasal yollarını kullanacaklarını belirten Genç, "Tazminat tutarlarını kestirmek bugün için mümkün değil. Ne kadar süreyle kapalı kalacağımız, firmalarla olan anlaşmalardan doğacak olan zararlar için tazminat yolu aranacaktır" şeklinde konuştu. - KOCAELİ