AVM'lerde Boşalan Mağazalara Simit Sarayı Talip Oldu
Simit Sarayı, AVM ve caddelerde yüksek kira nedeniyle boşalan mağazalara talip olduğunu açıkladı.
Simit Sarayı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kavukçu, son dönemde AVM ve caddelerde yüksek kira nedeniyle boşalan mağazalara talip olduklarını söyledi. Kavukçu, mağazanın konumu ve potansiyeli Simit Sarayı'nın hedefleriyle uyuştuğu noktada şube açmaya devam edeceklerini dile getirdi. Bu sene 55'i Türkiye'de olmak üzere toplamda 128 mağaza açan Simit Sarayı, cirosunu yüzde 23 artırdı. ABD'deki Simit Sarayı mağazasının cirosunun yüzde 10'luk kısmının simitten geldiğini söyleyen Kavukçu, bu mağazada en fazla satılan ürünün ise simit burger olduğunu ifade etti. Kavukçu, toplam cironun yüzde 55'inin de yurtdışı mağazalarından sağlandığını söyledi.
2001 krizinde doğup büyüyen Simit Sarayı, bugün 650 bin kişiye hizmet veriyor. Simit Sarayı'nın yurtdışında 150 şubesi var.
"İYİMSERLİĞİ KORUYUN BU DÖNEMİ DE AŞARIZ"
Alışveriş Merkezleri ve Perakendecileri Federasyonu (TAMPF) Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Kurşun, konuşmasında perakende sektörünün mevcut durumunu değerlendirerek 2017 öngörülerini paylaştı. Kurşun, "Perakende Günleri'nin sektöre katkısı tartışılmaz. Geçtiğimiz bir yıl içerisinde tüm dünyada küresel krizin getirdiği dünya ticaretinde düşme ve yavaşlama etkisini gösterdi. Siyasi süreçlerde beklenmeyen şeyler oldu: Brexit, Trump'ın seçilmesi gibi. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin para birimleri, dolar karşısında değer kaybediyor. Küresel ticaret yavaşlıyor" diye konuştu.
Dünyaya bağlı olarak Türkiye'nin büyümesinin de yavaşladığına işaret eden Kurşun şöyle konuştu: "Orta Vadeli Program büyüme öngörüsü 4.5'ten 3.2'ye çekildi. 2017 içinse 4.4'e revize edildi. Dünyadaki hareketlenme ve etkilenmeden biz de nasibimizi alıyoruz.
Biz böyle bir yılda bile eylül sonu itibarıyla 9 aylık dönemde perakende sektörü olarak TÜİK verileriyle yüzde 3.5, gıda ve içecek perakendesi yüzde 4.9, tekstil, giyim, ayakkabı perakendesi olarak da yüzde 7.4 büyüdük. Aynı dönemdeki dolar kuru artışından bu büyüme oranlarını arındırdığımızda bile toplam perakende sektörünün büyümesi yüzde 1. Yani dolar bazında büyüme bu. Ve Rusya'nın, Avrupa'nın üzerinde, Çin'in de gerisinde. Ancak bu dolar hesabını bugün yapsaydık tabii durum daha başka olurdu. Ama bu durum geçicidir. Rakamlar yeniden iyileşecektir. Burada genç arkadaşlarım çoğunlukta. Onlara tavsiyem iyimserliklerini korumalarıdır.
Genç arkadaşlarımızdan olumlu düşünmesini rica ediyorum. Bakın bu toplantıyı 30 Eylül'de yapsaydık göstergeler artıydı, bugün değil. Ben bugünkü durumun da geçici olacağını düşünüyorum."
METRO MARKET GENEL MÜDÜRÜ KUBİLAY ÖZERKAN: BAŞARIYI TAVIRLAŞTIRIN TADINIZ KAÇMASIN
Metro Toptancı Market Genel Müdürü Kubilay Özerkan, 16. Perakende Günleri'nde 'Sıradanlığın Yarattığı Sıradışılık' başlığıyla gerçekleştirdiği sunumla mükemmelleşmeye ve farklılaşmaya giden yolun tarifini yaptı. Özerkan perakendecilere, "Başarıyı tavırlaştırın. İşinizin tadı kaçmasın!" diye seslendi. Bugün iş dünyasında ve özel yaşamlarda herkesin mükemmelliğin peşinde koştuğunu, bunun arkasında bir sihir olduğuna inandığını vurgulayan Özerkan, "Oysa mucizevi sonuçların arkasında çok meşakkatli, yıllar süren çalışmalar, rutinler vardır. Önemli bilim adamları, sanatçılar, ünlü şefler, rekortmen sporcuların hayatlarına baktığımızda bunu görebiliriz. Asıl hayranlık uyandırması gereken, ortaya çıkan sonuç kadar, o sonuçlara ulaşmak için verilen mücadele ve mükemmelleştirilen rutinlerdir" dedi.
MIT İKTİSAT PROFESÖRÜ DARON ACEMOĞLU: VERİMLİLİK NEGATİF, ZENGİNLİK BÖYLE ARTMAZ
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) İktisat Profesörü Daron Acemoğlu, Türkiye'deki büyümenin son 10 sene içerisinde düşük kalite büyümeye benzediğini söyledi. İş dünyasının bir araya geldiği 2016 Perakende Günleri'nde konuşan Acemoğlu, Türkiye ekonomisi hakkında değerlendirmede bulundu. "Bu düzeyde Türkiye'nin çok daha fazla büyümesi gerektiğini belirten Acemoğlu "Daha önemlisi bu yüzde 3 büyüme nereden geliyor diye baktığımızda verimlilik artışı var mı, hayır. Son 10 senede verimlilik artışı 0 ya da negatif. Verimlilik artışı olmadan bir ülkenin kendi zenginliğini artırması pek mümkün değil" dedi.
PROBLEMİ ANLAYALIM
Dünyadaki durumu "Sömürücü büyüme, iç savaşlar ve kapsayıcı kurumların kendi içindeki problemlerini anlamamız lazım" sözleriyle anlatan Acemoğlu, "Gelecek ne olacak demeden önce Türkiye'ye dönelim. İyi değil Türkiye'deki büyüme, son 10 sene içerisinde düşük kalite büyümeye benziyor. Krediler artmaya devam ediyor yatırım atmıyor" dedi.
"DÖNEMSEL İNDİRİMLERLE MARKALARI TUTUYORUZ"
Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, alışveriş merkezlerindeki mağazalarına ciro potansiyeline göre kira sistemi uyguladıklarını dile getirerek "Gerekirse dönemsel kira indirimleri yapıyoruz" dedi. Perakende Günleri'nde konuşan Elmas, "Bugüne kadar hiçbir mağazamız kira sorunuyla kapatılmadı" dedi.
3 BİN KİŞİYE İSTİHDAM
Yüksek kira fiyatlarının uzun vadede faydalı değil aksine hem markalar hem de AVM'ler için zararlı olacağını ifade eden Elmas, "AVM'ler markalarla anlaşmalı" diye konuştu.
Perakende sektörünün 15 Temmuz'dan sonra biraz sarsıldığını ama temeli sağlam olduğu için 1.5 ayda toparlandığını dile getiren Elmas, "Türkiye perakende temeli çok güçlü bir ülke' dedi.
İstanbul'daki 3 AVM'sinin doluluk oranı yüzde 95 olan şirket, 2017'nin Nisan ayında Bursa'da yeni bir AVM daha açacak. Bursa'da açılacak olan Marka projesi, 3 bin kişiye istihdam sağlayacak. Sur Yapı, 2015 yılının aynı dönemine göre cirosunu yüzde 25 artırdı.
DİJİTAL DÖNÜŞÜM İÇİN BİRLİK ÇAĞRISI YAPTI
Hepsiburada, Pazaryeri ile perakende sektörü için birleştirici dönüşüm sağlayan bir iş modeli sunduğunun altını çizerek, perakende sektörü ile rekabet etmek yerine birlikte hareket etme çağrısı yaptı. Bugün 10 milyar TL büyüklüğe sahip e-ticaret pazarının 2020 yılında yaklaşık 30 milyar TL'ye ulaşmasını öngören Hepsiburada, halen ayda 60 milyon kez ziyaret ediliyor ve müşterilerin 3 milyondan fazla tekil ürüne ulaşmasına olanak tanıyor.