Avm Sektöründe Bu Yıl 5 Milyar Dolar Yatırım Yapılacak
Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği(AYD) Başkanı Hakan Kodal, bu yıl açılacak 45 yeni alışveriş merkezi(AVM) için yaklaşık 5 milyar dolar yatırım yapılacağını ve 67 bin 500 kişiye yeni istihdam sağlanacağını açıkladı Alışveriş Merkezi...
Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği(AYD) Başkanı Hakan Kodal, bu yıl açılacak 45 yeni alışveriş merkezi(AVM) için yaklaşık 5 milyar dolar yatırım yapılacağını ve 67 bin 500 kişiye yeni istihdam sağlanacağını açıkladı Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği(AYD) Başkanı Hakan Kodal, bu yıl açılacak 45 yeni alışveriş merkezi(AVM) için yaklaşık 5 milyar dolar yatırım yapılacağını ve 67 bin 500 kişiye yeni istihdam sağlanacağını açıkladı.
2011 yılını değerlendiren ve 2012 yılı hedeflerini açıklayan Kodal, alışveriş merkezlerine yapılan yatırım tutarının 35 milyar doları bulduğunu, bu rakamın 12 milyar dolarlık tutarının yabancı sermayeden kaynaklandığını söyledi. Aktif alışveriş merkezi sayısının 295'e ulaştığını açıklayan Kodal, 2011 yılında açılan alışveriş merkezi sayısının 32 olduğunu ve sektöre toplam 1,1 milyon metrekare eklenerek toplam kiralanabilir alanın 7,5 milyon metrekareye, istihdam sayısının 350 bine ulaştığını belirterek, "2011 yılında, tahminlerimizin ötesinde açılışlarda bir yavaşlama yaşamadık" dedi. Kodal, toplam kiralanabilir alan açısından bakıldığında ise bin kişi başına 104 metrekare alışveriş merkezi alanı düştüğünü kaydetti.
- "İstanbul AVM'DE BAŞI ÇEKİYOR"-
İstanbul'da 102, diğer illerde ise 193 alışveriş merkezi bulunduğunu söyleyen Kodal, bunların içerisinde en büyük ve sayıca en fazla alışveriş merkezinin İstanbul'da olduğunu bildirdi. Türkiye genelindeki toplam 295 alışveriş merkezi içerisinde sadece 116'sının büyük olduğuna işaret eden Kodal, "Biz 20 bin metrekarenin üzerindekilere büyük diyoruz. Böyle baktığımızda çoğunluk küçük, yani 20 bin metrekarenin altında" dedi. Halen 81 ilin 49'unda alışveriş olduğunu, 32 il de bulunmadığına işaret eden Kodal, özellikle Doğu Anadolu ve Kuzeydoğu'da henüz çok fazla alışveriş merkezi olmadığını vurgulayarak, "Ancak projelendirilmiş ya da inşaatı devam eden alışveriş merkezleri söz konusu" dedi. Kodal, özellikle İstanbul, Ankara başta olmak üzere büyük kentlerde bir yoğunlaşmanın söz konusu olduğuna dikkati çekti.
-TÜKETİCİ KRİZİ GERİDE BIRAKTI, CİROLAR YÜZDE 14 ARTTI-
Cirolara bakıldığında ise 2011 yılının, 2010 yılına göre yüzde 14 artışla kapatıldığını açıklayan Kodal, özellikle son çeyrekte rekor kırıldığını ve son 2-3 yılın en yüksek cirolarına ulaşıldığını açıkladı. Son çeyrekte, geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 17 artış yaşandığını vurgulayan Kodal, "Yılın son çeyreğindeki artış şunu gösteriyor: Kriz söylentilerinin çok konuşulduğu ve insanların frene bastığı bir dönemde, Türkiye'nin ayrıştığı ve potansiyelinin daha farklı olduğu algısı yerleştiği noktada, tüketiciler, tekrar normal harcamalarına döndü. Özellikle son çeyrekte, yani Ekim, Kasım ve Aralık'ta son iki yılın en yüksek ciro rakamlarını yakaladık" dedi.
-"KADINLAR AYAKKABI, ÇANTA VE GİYİMDEN VAZGEÇMEDİ"-
Tüketicilerin alışveriş harcamaları hakkında da bilgi veren Kodal, şunları söyledi:
"Kategori bazında bakarsak, özellikle ayakkabı, çanta, giyim, aksesuar en çok artışın yaşandığı alanlar. Bu artışlar yüzde 15-16 bandında. Temel ihtiyaçlarda artış yok denecek kadar az. Bu da tüketicinin kriz psikolojisinde olmadığının, sosyal yaşama önem verdiğinin, kadıların kendine bütçe ayırdığının, yani işlerin normal gittiğinin bir göstergesi. Temel ihtiyaçta da bütçelerin kısıldığı bir dönemdeyiz."
İstanbul'daki alışveriş merkezlerinin, Anadolu'ya göre metrekare bazında cirolarında yüzde 10'luk bir artış görüldüğünü söyleyen Kodal, ciroların metrekare bazında 2010 yılında 412 TL seviyesinde olurken, 2011'de 468 TL'ye çıktığını açıkladı. 2011 yılında ziyaretçi endeksinin ise 2010 yılına göre yüzde 5 artış gösterdiğini belirten Kodal, geçen yıl 1,2 milyar ziyaretçi hedefinin aşılarak 1,3 milyar ziyaretçiye ulaşıldığını vurgulayarak, "Yani her ay alışveriş merkezlerine 100 milyonun üzerinde bir ziyaret gerçekleştirilmiş" dedi.
-"2012 CİRO HEDEFİ 48,5 MİLYAR TL"-
2012 yılında ise 45 yeni alışveriş merkezinin açılmasını beklediklerini bildiren Kodal, bunlar açıldığında sektöre 1,5 milyon metrekare kiralanabilir alan ekleneceğini, böylece 2012 yılı sonunda toplam 340 alışveriş merkezi ile 9 milyon kiralanabilir alana ulaşmak istediklerini açıkladı. 2011 yılında 39,2 milyar TL ciro gerçekleştirildiğini hatırlatan Kodal, 2012'de 48,5 milyar TL ciro hedeflendiğini, bu rakamın 26,5 milyar TL'lik kısmının Anadolu, 22 milyar TL'lik tutarının da İstanbul'dan gelmesinin öngörüldüğünü dile getirdi.
-AYD ÜYELERİ 2012 SONUNDA DOLARI 1,83 TL, EURO'YU 2,40 TL TAHMİN ETTİ-
Kodal, önümüzdeki yıllarda Türkiye'de henüz alışveriş merkezlerinin olmadığı noktalarda daha fazla büyümenin görülebileceğini kaydetti. AYD üyelerinin döviz kuru ve enflasyon tahminlerini de açıklayan Kodal, "2012 yılı sonunda dolar kuru 1,83, euro 2,40 tahmin ediliyor. Yani bu yıl bir artış beklenmiyor. Enflasyon tahmini yüzde 6,5-7 oranında. 2012 yılı, TL'nin kazandığı bir dönem olacak" diye konuştu. Türkiye'nin potansiyelinin yüksek olduğuna işaret eden Kodal, ancak yeni yatırımlarda ise dikkatli olunması gerektiğini kaydetti.
Soruları da yanıtlayan Kodal, 2012'de açılacak 45 yeni alışveriş merkezinin her birine ortalama 100 milyon dolar tutarında yatırım yapılacağını, toplamda ise 4,5-5 milyar dolar yatırım yapılmasının beklendiğini açıkladı. Bu yatırımların yeni istihdam da getireceğini söyleyen Kodal, açılacak 45 yeni AVM ile istihdam sayısının yaklaşık 67 bin 500 kişi olacağını söyledi.
-KÖRFEZ SERMAYESİ, MEVCUT AVM'LERİN GELİŞTİRİLMESİYLE İLGİLENİYOR-
Türkiye'deki alışveriş merkezlerine ortaklık teklifi gelip gelmediğine ilişkin bir soru üzerine Kodal, Avrupa ve ABD'de ciddi bir durgunluk olduğunu, yatırımcıların da bu durgunluğu dikkate alarak beklemeye geçtiğini ancak Körfez'den ilginin olduğunu söyledi. Türkiye'ye özel bir ilgi olduğunu söyleyen Kodal, ancak bu ilginin bu yıl hemen yatırıma dönüşmeyeceğini belirterek, "Bu yıl ciddi yatırım görmeyebiliriz" dedi. Aynı soruya ECE Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Nuri Şapkacı, Körfez bölgesinin Türkiye'de perakende sektörüne ilgisinin yeni alışveriş merkezi yapmak yerine, mevcut AVM'lerin satın alınması veya genişleyecek AVM'lerin satın alınarak biraz daha geliştirilmesi şeklinde olduğunu söyledi. Bu anlamda daha iye yatırımların olacağını düşündüklerini belirten Şapkacı, "Biz ECE olarak bu tür yatırımları düşünüyoruz. Körfez'den, büyük, dominant AVM'lere bakıyorlar" yanıtını verdi. - Ankara