Haberler

Avrasya Tüneli'nin Yüzde 75'i Tamam

Güncelleme:
Abone Ol

Göztepe-Kazlıçeşme arasını 100 dakikadan 15 dakikaya indirecek Avrasya Tüneli'nde 3.340 metrelik kazı çalışmalarının bitmesine 820 metre kaldı.

İstanbul Boğazı Tüp Geçişi Projesi Avrasya Tüneli'nde çalışmalar hızla sürüyor. Anadolu yakasından kazı çalışmalarına başlayan 13.7 metre çapındaki, 3 bin 300 tonluk ve 120 metre uzunluğundaki TBM denilen tünel kazma makinesi günde ortalama 8 metre ilerleyerek bugün itibari ile 2.520 metreye ulaşırken, ikinci kat inşaatı ise 1.225 metreye kadar ilerledi. Böylelikle 3 bin 340 metrelik tünelin yüzde 75'i tamamlandı.

İlgili Haberler

24.5 YIL SONRA DEVLETİN OLACAK

1 milyar 245 milyon dolar yatırım bedeli ile projeyi alan ATAŞ, 55 ay yatırım süresi olan ve 24 yıl 5 ay işleteceği tüneli sözleşmeye göre 2017 Ağustos'unda teslim etmek zorunda. Vatan gazetesinin haberine göre ATAŞ Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Tanrıverdi, projeyi verilen tarihten 7 ay daha önce açarak Aralık 2016'da hizmete sokacaklarını belirtti. Tanrıverdi, projeye başlamadan zorlu bir finansman sürecinden geçtiklerini anlatarak devam etti: "Bizim en büyük güvencemiz kredi aldığımız kuruluşlar. Bu konuda dünyanın en büyük yapı bankaları bu projeye kredi sağlıyor. Ancak aynı zamanda çok sıkı bir denetim mekanizmaları var. Çok sıkı takip ediliyoruz. Kredinin tamamı toptan verilmedi. Bankalar ve denetleme kuruluşları ilerleme durumuna göre parayı taksitler halinde aydan aya yatırıyor."

TÜNELDEKİ KAZAYA KARŞI ALINAN ÖNLEMLER

Tünel içinde yaşanabilecek her çeşit kazaya karşı bir cevap senaryosu hazırlanmış durumda. Bir katta beklenmeyen bir olay yaşandığı zaman 200 metrede bir bulunan geçirimsiz tahliye kapıları ile diğer kata geçilebilecek. Tünele bir köpek girdiğinde ne yapılacağından, bir zincirleme kazada nasıl davranılacağına kadar tüm senaryolar hazır. Tünel içinde bulunan 92 jet fan ve 8 adet havalandırma pompası bir yangın halinde tünele temiz hava pompalamak için sürekli hazır olacak. Tünel içinde 600 metrede bir 50 metrelik duraklama cepleri de.

İNCE ELENİP SIK DOKUNUYOR

Proje ÇED'den (Çevresel Etki Değerlendirme Yönetmeliği) muaf tutulmasına rağmen kredi veren kuruluşlar tarafından bunun yapılması zorunluluk olarak belirlenince çok kapsamlı bir ÇED raporu hazırlandı. Çevresel ve sosyal anlamda çok titiz çalışmalarda bulunundu. Proje güzergahındaki ağaçlar kaldırılmadan önce üzerindeki kuş yuvaları taşındı. Kesilen ağaçların yerine yenileri dikilirken, güzergah üzerinde projeden etkilenen esnaflar ile sürekli görüşüldü. Türkiye'de ilk defa ÇSED (Çevre ve Sosyal Etki Değerlendirme Yönetmeliği) Avrasya projesinde kullanıldı.

İLK DEFA GÖRÜNTÜLENDİ

Vatan ekibi tünelin en derin noktası 106 metreye inerek çalışmaları yerinde görüntüledi. Daha sonra ise dünyanın en büyük tünel kazma makinesinin geldiği son nokta kadar çıktı. İki katlı olarak inşa edilen tünelin üst katı Avrupa-Anadolu yönü, alt katı ise Anadolu-Avrupa yönü olacak.


SİSMİK CONTALAR TAKILDI

Tünel için Japonya'da özel olarak 4 bin 500 yılda bir olabilecek bir depreme karşı dayanıklı yapılıyor. Farklı zemin şartlarında tünelin esnekliğinin sağlanması için Japonya'da üretilen oluşacak depreme karşı iki sismik conta takıldı. Tünel inşaatında çalışan işçiler için 3 yaşam odası bulunuyor. Tünelin enerjisi hem Avrupa hem Asya yakasında sağlanıyor.


3 ETAP OLUŞUYOR

Toplam karayolu uzunluğu 15.4 kilometre olacak tünel 3 etapta inşa ediliyor. Birinci etap Avrupa yakasındaki Kazlıçeşme'den başlayarak Yenikapı'daki tünel başlangıcına kadar olan sahil şeridi. Burada yol genişletme çalışmaları yapılarak tünel trafiği şehir trafiğinden ayrıştırılıyor. İkinci kısım ise 5.4 kilometrelik boğazın altından geçen tünel kazısı. Yine Harem'den başlayarak Göztepe'ye kadar uzanan üçüncü kısımda alt ve üst geçitler, ek şeritler yapılarak rahat bir ulaşım amaçlanıyor.
(Kaynak: Vatan)





Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Mustafa Tanrıverdi İstanbul Avrasya Ekonomi Ekonomi Ekonomi Emlak Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (24)

tRi:

bazı salaklar yazmıs akp kendi parasıyla mı yapıyo milletin parasıyla yapılıyo falan diye şimdi soruyorum o arkadaslara akp den önce ki iktidarlar ne yapmıs o zaman onlar yapsalarmıs ya milletin parasıyla! milleti kuyruklara mahkum etmişler. . .

Yanıtla019
bursadan:

mallar anlamaz bu yapılanları

Yanıtla118
AKP:

AKP BEYENMEYEN CAPULCULAR NERDE UTANIN UTANIN ŞU MEMLEKETE YAPILANDAN

Yanıtla116
akpMobil-ANDROID:

onlar konuşur ak parti yapar

Yanıtla314
mustafa nasuhoglu Mobil-ANDROID:

birilerini hazineyi bosaltip, bankalari soyup , usulsüz ihaleler yapip ,imf kapilarinda el pence durup borc dilenen, bir imf memurunun bile borç vermek için şart koşup şunlara zam yap bunlari işten çıkar. .dediği. .caresiz olan Türkiye imf ye borcun faizini bile odeyemeyen ,anayasa kitabınin cumhurbaskaninin suratina firlatildigi yazar kasanin baskana firlatildigi..dönemden iktidari devralan ..akparti geldi hem borç odendi hem hastaneler üniversiteler yollar tuneller havaalanlari insansız hava araclari gemiler daha neler neler oldu..allah basimizdan eksik etmesin...inkar edenler çıkar ı gidenlerdir

Yanıtla413
ALTAYLI:

onlar konusur akp çalar

Yanıtla115
VATANSEVER:

avrupada, uzak doğuda yapılsa ağzımız açık kalırdı.

Yanıtla015
yücelmobilWeb@haberler.com:

Onlar konusur akparti yapar

Yanıtla213
güven:

vayy be , , , diğer partilerin hepsi biraraya gelip 100 yıl düşünseler bu projeleri yapamazlar.

Yanıtla211
yenermobilWeb@haberler.com:

Bu yapilanlarin hepsi istanbul trafigini rahatlatmak icindir.Turkiyenin geri kalanlarina bir faydasi yok.Benim vergimi buralara akitilmasini istemiyorum karnimi doyurmuyor istanbula yapilanlar.Ben cocuguma harclik bile veremezken bana hicbir faydasi yok.asgari ucreti 1500 2000 arasi yapin yeter ben cakil yoldada yürürüm ,tahta koprudende gecerim sakincasi yok.

Yanıtla65
Tüm 24 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title