Haberler

Avro/dolar Paritesi 1,3120 Direncini Test Etti

Abone Ol

Avro/dolar paritesi uluslararası piyasada analistlerin dikkati çektikleri 1,3120 direncine kadar yükseldikten sonra şu dakikalarda 1,3090 seviyelerine geriledi.

Avro/dolar paritesi uluslararası piyasada analistlerin dikkati çektikleri 1,3120 direncine kadar yükseldikten sonra şu dakikalarda 1,3090 seviyelerine geriledi. Hafta boyunca yükselişine devam eden parite geçtiğimiz cuma gününden bu güne yaklaşık yüzde 1,5 oranında değer kazanmış oldu.

Avro/dolar paritesinin dün yatay bir seyir izledilten sonra bugün de direnç bölgelerini test etmesiyle ilgili olarak değerlendirmede bulunan Stratejist Ahmet Mergen bu seviyelere kadar gerçekleşen hızlı yükseliş nedeniyle paritenin yeniden yukarı harekete geçebilmesi için güç topluyor olabileceğini belirtti.

Mergen, paritede kısa vadeli teknik görünümde 1,3040 seviyesinin destek konumunda olduğunu, bu seviyenin altına inmediği sürece satış baskısının artmasını beklemediğini de kaydetti.

Avrupa'nın içinde bulunduğu ekonomik sıkıntının bittiğini iddia eden kimsenin olmadığını söyleyen Mergen, ancak Fed'in ucuz dolar ve düşük faiz politikasına devam edeceğini açıklaması ile bunu işsizlik oranının yüzde 6,5'a inene kadar sürdürmek niyetinde olduğunu açıklamasının, doların değerini aşağıya ittiğini belirterek, "Bu yükselişte önemli unsur avronun çok güçlü olmasından kaynaklanmıyor. Hatta Avrupa'da faiz indirimi tehlikesi ortadan kalkmadı. Sonraki ECB toplantısında gene gündeme gelecektir. Demokles'in kılıcı gibi kısa vadede avronun tepesinde sallanacaktır" dedi.

Paritenin içinde bulunduğu yükseliş kanalının devam etmesi durumunda 1.3160 seviyesinin takip edileceğini ifade eden Mergen değerlendirmesine şöyle devam etti:

"Avrupa maliye bakanlarının Avrupa'daki tüm büyük bankaların kontrol altında tutulabilmesi için bankaları kontrol edecek ortak bir mekanizmaya yani ECB'ye bağlanması kararı bence avroyu yukarıya iten veya en azından bu seviyelerde tutunmasını sağlayan en önemli etken olabilir zira hiç olmazsa bir kararlılık gösterildi ki piyasalar laftan ziyade aksiyonu sever. Gerçi 2014 Mart'a kadar süresi var ama piyasa iyi habere hasret kaldığından bunu kullanmış olabilir. Avrupa'da işler o kadar iyi değil derken S&P de aynı görüşte ki her ne kadar avro ile ilgili olmasa de sterlini etkileyebilecek İngiltere'nin not görünümünde indirimine gitti."

Muhabir: Bekir Gürdamar

Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL

Kaynak: AA / Ekonomi

Ahmet Mergen Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title