Haberler

Avrupalı 5G Patenlerini Tüketiyor, Türkiye İçin Ciddi Tehlike

Güncelleme:
Abone Ol

Şirketler önümüzdeki ay gerçekleşmesi beklenen 4G ihalesine hazırlanırken, BTK eski Başkanı Tayfun Acarer, "Avrupa 5G patentleri alıyor, patentler bitiyor" dedi.

Türkiye'deki mobil iletişim sektörü, bir yandan önümüzdeki ay yapılacak olan 4G ihalesine hazırlanırken diğer yandan 5G çalışmalarına hız verdi. Bu konuda Türkiye'deki en tecrübeli isimlerden biri olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) eski Başkanı Tayfun Acarer, 5G'nin patentlerinin bitmek üzere olduğunu ifade ederek mobil iletişim şirketlerini uyardı.

AVRUPA'DAKİ GRUPTA TÜRKİYE YOK

Geçtiğimiz ay görevinden ayrıldıktan sonra ilk kez basın mensuplarıyla bir araya gelen Acarer, 5G teknolojisini standartlarını Avrupa'daki 'METIS' adındaki bir çalışma grubunun belirlediğini ifade ederek, Türkiye'nin de bu grup içinde yerini alması gerektiğini ifade etti. Acarer, "Üniversiteler, tedarikçiler, mobil iletişim operatörler ve otomobil üreticilerinin bile olduğu bu grup şu anda 5G'nin standartlarını belirlemeye çalışıyor.

ÜLKENİN GELECEĞİ İÇİN HAYATİ ÖNEMİ VAR

Bu standartlar belirlenirken de tedarikçi şirketler de bir taraftan bu standartlara göre ürünlerini geliştiriyor. En önemlisi de söz konusu 5G standartlarıyla ilgili patentleri alıyorlar. Bu yüzden de 5G'de patentler bitmek üzere. 5G üretmeye kalktığınızda patent sahibi şirketler, "biz aldık" diyecek. Ayrıca üzerine bir de ceza ödeme durumu olacak. Bizim bu gruba girmemiz gerekiyor" dedi.

DAHA ÖNCE FATURAYI AĞIR ÖDEDİK

Daha önce Türkiye'nin benzer hatalar yaptığını belirten Acarer, "Biz o standartlara uyumlu mobil iletişim ürünleri üretmemiz gerekecek. Türkiye, birinci nesil büyük bir hata yaptı ve farklı frekans kullandı. Sonuç olarak bin dolara alınacak cihaz 3 bin dolara satın almak zorunda kaldı. 3G'de ve 2G'de Japonya'da benzer hatayı yaptı. 5G'de aynı hatayı yapmamak lazım. 2020'de 5G standartlarına karar verilecek" diye konuştu.

'FERRARİ İLE KÖYDE GEZİLMEZ'

2018 yılında genişbant abone sayısının dünya nüfusu kadar olacağını hatırlatan Acarer, "Bu da genişbant ihtiyacını artırıyor. Türkiye'de bant genişliği toplamı 183 Mhz. Bu değer Almanya'da 715 Mhz, İngiltere ve İtalya'da 580 Mhz kullanılıyor. 26 ağustos tarihinde verilecek frekansla birlikte Türkiye'de toplam frekans kullanımı 574 Mhz seviyesine ulaşacak ve Avrupa ortalamasını geçecek. Bu çok önemli birşey. Aksi takdirde teknoloji ne kadar iyi olursa olsun Ferrari ile köy yolunda geziyor gibi oluruz" dedi.

"HIZ VE BAND BİRBİRİNE BAĞLI"

Hız ve bant genişliğinin birbirine bağlı şeyler olduğunu kaydeden Acarer, şunları söyledi: "Ne kadar bant genişliği varsa hız o kadar artıyor. Bunun için de yeni standartlar ve teknolojiler gelişiyor. Taşıyıcı birleşmesi (Carrier aggregation) diye bir teknoloji var. Şu anda mobil iletişim bantları ayrı ayrı çalışıyor. Ancak yeni teknolojilerle tüm frekanslar birleştiriliyor ve çok daha fazla bant genişliği elde edilebiliyor. Bu sayede yeni cihazlar gelişecek, IP tabanlı hale gelecektir. Bant genişliği olmazsa hız da olmaz. Hedeflere ulaşmak için genişbanta ihtiyaç var." (Kaynak:Hürriyet)

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Tayfun Acarer Türkiye Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (57)

Adınızı Yazın:

bizim millet aç gezer ama 5g özellikli telefon çıksın nekadar para olursa olsun onu da alır onun için sıkıntı yok :) :)

Yanıtla130
ali:

Millet aç değil kardeşim

80
AHM:

10 NUMARA YAZMIŞSIN

15
uzman:

yaw bu sizin millet kullanmasini bile bilmiyor en son model telefonlar da ellerinden dus muyor, anlamadim gitti, hava atmak icin alip ceplerine koyuyorlar iste

01
akp:

İste hep bunlar akp yuzunden oluyor.

Yanıtla166
aaaa:

nalet akp

25
pelin:

chp liler sızlanmak için toplanır şimdi bu sayfaya

Yanıtla137
dennis dortmund:

Pelin gel yanima kaffee icelim.

26
sadık:

5G değil, 25G olsa ne olur? internet sınırlı, kotalı ve pahalı olduktan sonra. . .

Yanıtla117
xxxselim:

3g her türlü yetiyo bence gerek yok 4g ye 5g ye...

Yanıtla104
Tüm 57 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title