Haberler

3 Metrekarelik Dükkanda 60 Yıldır Ayakkabı Tamirciliği Yapıyor

Güncelleme:
Abone Ol

Adapazarı'nda 60 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan Abidin Uzun, tavanının alçak olması nedeniyle ayağa bile kalkamadığı 3 metrekarelik dükkanında ailesinin rızkını çıkartıyor.

Sakarya'nın Adapazarı ilçesindeki Tarihi Uzun Çarşı'da 12 yaşında çırak olarak başladığı ayakkabı tamirciliğinde 60 yılı geride bırakan Abidin Uzun, tavanının alçak olması nedeniyle ayağa bile kalkamadığı 3 metrekarelik dükkanında ailesinin rızkını çıkartıyor.

"ESKİDEN GÜNDE 2 DEFA AYAKKABI BOYATIRDIK"

Mesleğinde eski ustalardan olduğu için eski müşterilerinin çok olduğunu belirten Uzun, "Yeniler zaten ayakkabı tamir işine bakmıyor. Yenilerin kazançları yüksektir, pek tamir işine bakmazlar. Normal bizim yaştakiler, bizden sonraki kuşak bu konuda güzel. Onlar da bize yetiyor. Şimdiki nesil zaten ayakkabıyı boyatmasını sevmiyor. 'Benim ayakkabım mat olsun' diyor. Bizim delikanlılık zamanımızda günde 2 defa ayakkabı boyattığımız olurdu. Güzel olsun diye en az 15 günde bir ense tıraşı olurduk, şimdi öyle bir şey yok." ifadelerini kullandı.

"MARKA ÜRÜNLERİN ÇAKMASINI ALIYORLAR, 15 GÜNDE BİR TAMİRE GETİRİRYORLAR"

Abidin Uzun, bir iki firmanın çok güzel bot yaptığını, fiyatlarının da çok pahalı olduğunu, fakat taklitlerinin çok daha ucuza alınabildiğine işaret ederek, durumu iyi olmayan gençlerin bu ayakkabılardan aldığını, o yüzden 15 günde bir tamire geldiklerini belirtti.

Bu tür ucuz ayakkabıların ayaklarda koku yapabileceğini vurgulayan Uzun, "Bir yağmurluk canı var ama iyi markayı aldığı zaman, mesela müşterilerime soruyorum; 'Ne zaman aldın?' 'Valla unuttum, 7-8 senedir aynı botu giyiyorum' diyor. O botlar, çizmeler suda çekmiyor. Şimdikiler imitasyon. Ayakkabı da aynı şekilde." dedi.

"BU MESLEKLE 2 ÇOCUK BÜYÜTTÜM"

Bu meslekteki kazancıyla 2 çocuk büyüttüğünü, mesleğini dükkana gelemeyecek seviye gelene kadar devam ettirmeyi düşündüğünü vurgulayan Abidin Uzun, ihtiyaç sahibi olmamasına rağmen dükkanını her gün aynı saatte açmaya devam ettiğini bildirdi.

"30 SENEDE 2 KEZ KAFAMI VURDUM"

Dükkanının tavan yüksekliğinin 1 metre 30 santimetre olmasına rağmen hiç zorlanmadığını anlatan Uzun, "Alıştım, gayet rahatım. Mesela tavan alçaktır, bana derler ki 'Kafanı tavana vurmuyor musun?' 30 senede 2 kere vurdum. İnsanlar şükrettikten sonra... Küçük şeylerden mutluluk duyan kişileriz. Gözüm hiç yükseklerde olmadı, daima şükürle şimdiye kadar götürdük. Merdiven altında çalıştığım için bana acıyanlar oluyor. Yaşlı bir kadın, 'Gel bizim mahallede kocaman dükkanım var, ben senden kira da almayacağım' dedi. Zekat teklif edenler, fitre verecekler oldu ama ben bu çarşıda senelerim geçtiği için bütün komşularımla irtibatım iyidir. Herhangi bir huzursuzluğum yok." ifadelerini kullandı.

Uzun, mesleğin yavaş yavaş biteceğini, çırak bulmakta da çok zorlandıklarını vurgulayarak, bu tür mesleklere sahip çıkılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Adapazarı Sakarya Yaşam Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title