Haberler

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akgün: Ayçiçeği yağı fiyatlarında düşüş bekliyoruz

Güncelleme:
Abone Ol

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akgün, günden güne artan ayçiçeği yağı fiyatlarıyla ilgili müjdeyi verdi. Akgün, Trakya'daki yağışların bu yılki rekolteyi olumlu etkileyeceğini ve üretim artışı sayesinde ayçiçeği yağı fiyatlarında düşüş beklediklerini söyledi.

Son dönemde vatandaşları isyan ettiren ayçiçeği yağındaki fiyat artışlarının salgınla beraber başladığını belirten Akgün, "Ayçiçeği yağı fiyatındaki artış kuraklık ve pandemiden kaynaklanan bir durumdur. Trakya son dönemde güzel yağış aldı. Bu yağışlarla beraber üretime bakış açımız değişti. Üretimimizin iyi olacağına inanmaya başladık. İnşallah kar ve yağmurlarla önümüzde bir kış var, iyi olacağına inanıyoruz" dedi.

"BU YIL 65, 70 LİRA FİYATLAR VAR RAFTA"

Akgün, 2019'da ayçiçeğinin tonunu 2 bin 500 liraya sattıklarını anımsatarak, "2019'da 5 kilogramlık ayçiçeği yağı 40 lira civarındaydı. Sonra 42 lira civarına gelmiş oldu ama 2020'de ve bu yıl 65, 70 lira fiyatlar var rafta" diye konuştu.

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akgün: Ayçiçeği yağı fiyatlarında düşüş bekliyoruzTrakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akgün

"3,5 MİLYON TON CİVARINDA AYÇİÇEĞİNE İHTİYACIMIZ VAR"

Ayçiçeği yağı fiyatıyla ilgili bazı spekülasyonlar yapıldığını savunan Akgün, şöyle devam etti:

"Artış var mı, var. Ama bu artış sadece ayçiçeği yağı fiyatında değil, bütün hepsinde bir artış var. Bu artışlar soframıza bir şekilde yansıyacaktır ama çok şişkin bir piyasa var esasında. Biz yurt dışına bağımlıyız. Ürettiğimiz yağlık ayçiçeği 1 milyon 500 bin ton civarında. Ülkemizde de 1 milyon 800 bin ton civarında ayçiçeği üretilmektedir. Bunun dışında 3,5 milyon ton civarında ayçiçeğine ihtiyacımız var. Biz bunun geri kalan kısmını yurt dışından almak zorundayız. Hal böyle olunca pandemi ve kuraklık üzerine gelince fiyatlar etkilendi."

"ÇÖZÜM ÇİFTÇİMİZİ DESTEKLEYİP ÜRETİMİ ARTIRMAKTA"

Akgün, yurt dışında 400 dolar seviyelerinde olan ayçiçeğinin tonunun 700-725 dolara çıktığını ifade etti.Ayçiçeği yağı üretiminde girdi fiyatlarının da arttığını vurgulayan Akgün, şunları kaydetti:

"Bazı ürünlerde yüzde 60-70'e varan artışlar var. Tohum fiyatlarımızda bu yıl yüzde 24 artışımız var. Geçen yıl yüzde 20 civarlarında bir artışımız vardı, bu devam ediyor. Ayçiçeğinin yüzde 40-44'ü yağdır, gerisi küspedir. Küspe, yem fiyatlarına yansıdı. Ancak önümüzdeki sezona yaklaştıkça ayçiçeği yağı fiyatlarının aşağı ineceğine inanıyorum. Ayçiçeği dünyada var ve bundan ülkeler yararlanmak istiyor. Bizim bu konuda yapacağımız tek şey var. Çiftçimizi desteklememiz lazım. Çiftçimizi destekleyip üretimi artırırsak dışa bağımlı kalmadığımız zaman fiyatların daha iyi olacağını düşünüyorum."

Kaynak: AA / Ekonomi

Trakya Bölgesi Ahmet Akgün Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (49)

Bc:

Ölme eşeğim yaz gelsin misali

Yanıtla118
allah büyüktür kul hakkı yiyen iflah etmez:

Hey TÜİK açıkladığın enflasyon rakamları ile çalışan , emekli, dul ve yetimin hakkını yemek kul hakkı değilde nedir. . .

Yanıtla016
mehmet:

bunlar bizimle dalga geçiyor. ölme eşşeğim yaz gelecek

Yanıtla114
esnaf:

3, 5 milyon ton dışardan alınıyorsa Geçenlerde ithal yağ vergisi yüzde 1 e düşürüldü peki fiyatlar neden hergün artıyor. ? İkincisi: bu sene yağan kar yağmura bakarsak 6 ay sonra hasat dersek o zaman düşüş olacak acele etmeyin diyor başkan efendi. !!

Yanıtla212
YORUM:

Renksiz olsa içine su katarlar ama buna ne katarlar bilemiyorum .

Yanıtla014
SERDAR:

10 milyar ton ürün elde etseler bile fiyatı düşürmezler 5 litre yağın maliyeti 1 lira bile olsa bunlar bir yolunu bulup 70 liradan satarlar bunun dolarla Tayyiple falan alakası yok.

Yanıtla49
Memoli:

İnanmak serbest sen inanabilirsin. Hoca da dikenli tel çekmiş koyunların geçmesini beklemişti. Bu gün aldım bir litre 13, 75

Yanıtla112
Serkan:

Anca bekliyoruz zaten icraat yok. Konya Ovası kadar ülkeden tahıl ithal ediyoruz daha kötüsü ne olabilir ki?

Yanıtla111
Haydar:

Yapilacak çözüm belli. Devlet a çiftçisine sen domates, b çiftçisine sen patates, c çiftçisine sen salatalık ekeceksin diyecek. Gübresini ve ilacını da kendi verecek. Malın çıktığında bu fiyata bende ben dağıtacağım diyecek. Çiftçiye para desteğini bu şekilde sağlayacak. Yüksek kar eden veya düşük kar eden çiftçi olmayacak. Herkes bu ranttan karlı çıkacak.

Yanıtla011
selim:

5 lt yağ 35-36 liraydı 65-70 lira oldu bunun rekolteyle çiftçiyle lakası yok devlet dünyanın desteğini veriyor bunun rantçı simsarlarla karaborsacı istifcilerle alakası var birara geçen senelerde samanda da oldu tarla kenarı balyası 5lira olan saman kışın 50 liraya çıktı neden?çünkü istifciler tüm samanı toplayıp depoladı kışın da fahiş fiyattan satmaya kalktı Allahtan devletimiz sembolikte olsa saman ithalatına izin verdi haber duyulur duyulmaz samn fiyatı 10 liraya düştü saman olayının aslıbu

Yanıtla29
Tüm 49 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title