Aydemir: Başbakan'ın Tespitleri Doğru
TÜİK Başkanı Aydemir, Başbakan Erdoğan'ın çocuk sayısına ilişkin tespitlerinin doğru olduğunu belirtti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Birol Aydemir, nüfus projeksiyonu çalışmasına ilişkin "Sayın Bakanımızla görüştük,
'uygun görülürse bu verileri kamuoyuna açıkladıktan sonra Bakanlar Kurulu'na sunum yapalım' dedik. Uygun gördü" dedi.
Aydemir, TÜİK Konsey Salonu'nda düzenlediği toplantıda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Nüfus projeksiyonunu 2075 yılına kadar tüm yönleriyle hazırladıklarını anlatan Aydemir, "2075 nüfusu şudur, diye bir şey beklemeyin. Öyle bir şey yok. 2075 nüfusu bu varsayımlar altında bu, şu varsayımlar altında budur, şeklinde açıklanacak. Burada en fazla insanların beklediği doğurganlıktır. 3 çocuk mu, 2 çocuk mu- Şu anda 2,1. Biz bir hayli düşmüşüz, çok hızlı düşmüşüz" diye konuştu.
Aydemir, doğurganlık oranı konusunda alınacak önlemlerin zamanının çok önemli olduğunu, "geç kalınmış 3 çocuğun faydası olmadığını" vurgulayarak, vatandaşlara kaç çocuk yapacakları konusunda öneride bulunmanın TÜİK'in işi olmadığını, bu konuda politika üretmenin siyasilerin işi olduğunu söyledi.
-"Başbakan'ın tespitleri doğru"-
Birol Aydemir, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın çocuk sayısına ilişkin tespitlerinin doğru olduğunu belirterek, "Bu konuda Başbakan'a bir sunum yapmadık. Sayın Başbakanımızın öngörüsünün rakamsal analizlerini yapacağız. Sayın Bakanımızla görüştük, 'uygun görülürse bu verileri kamuoyuna açıkladıktan sonra Bakanlar Kurulu'na sunum yapalım' dedik. Uygun gördü" diye konuştu.
Aydemir, nüfus projeksiyonun açıklanmasının ardından bu konuya ilişkin tartışmaların daha bilimsel temele yapılabileceğine dikkati çekti.
Aydemir, başka bir soru üzerine, özellikle lokanta harcamalarının ağırlığının arttığını, bunun da hane halkı bütçe araştırma sonuçlarına göre belirlendiğini söyledi.
2013 yılı TÜFE sepetinden okullarda kıyafet serbestliği getirildiği için okul giysilerinin çıkarıldığını, ancak çocuk giysilerine harcamanın artması halinde bu kalemin artacağını kaydetti.
Engellilerin nüfus içerisindeki oranı belirlenirken kronik hastalığı olanların da dahil edilip edilmediğinin sorulması üzerine Başkan Yardımcısı Enver Taştı, engelliler belirlenirken yaşam kalitesini etkileyen unsurlar üzerinde yoğunlaşıldığını, engelli nüfusunun belirlenmesinde kronik hastalıkların bulunmadığını, süreğen hastalıkların yer aldığını belirtti.
-"Birileri kazanıyor, kaybediyor. TÜFE verisinde olma ihtimali yüksek"-
TÜİK Başkanı Aydemir, 2013 yılında işgücünün eski ve yeni serilerinin paralel olarak, 2014 yılında ise yeni serinin 15 Nisan 2014 tarihinde açıklanacağını bildirdi.
"İşgücü istatistiklerinde ümitsizlerin verileri de açıklanacak mı-" sorusuna karşılık Aydemir, uluslararası standartlarda böyle bir uygulamanın olmadığını belirtti.
Bir gazetecinin "TÜİK TC'nin resmi istatistik kurumudur. Şüphesiz ki siz daha iyi biliyorsunuz bizden. Hiçbir gazetenin yaptığı hata nedeniyle milyonlarca dolar para kazanmıyor insanlar IMKB'de" şeklindeki ifadeleri üzerine Aydemir, TÜİK'in Türkiye'nin resmi istatistik kurumu olduğunu, ancak gazetecilerin de etik ilkelerinin bulunduğunu söyledi.
Aydemir, "Yapmayın arkadaşlar. Bu kadar acımasız olmayın. Bu kurum da hata yapabilir. Önemli olan hatayı kabul etmek ve bunun olmaması için azami gayreti göstermek, gidermektir. 'Ben gazeteciyim, yaparım...' Yok öyle bir şey. Sen de Kurum ile ilgili olarak güveni sarsıyorsun. Buna da hakkın yok.
Hata yapma lüksümüz belki de bizim hiç yok. Haklısın birileri kazanıyor, kaybediyor. Bu olmuş mudur- Olabilir. Onu bilemem. TÜFE verisinde olma ihtimali yüksek. Ama gazeteci olarak sizinle kıyaslarım. Beni hata yaptım diye suçluyorsa, önce 'sen kendi hatana bak' derim. TÜBİTAK'tan uzmanları çağırdık, TÜFE ile ilgili analiz yaptırdık. Biz ikinci gün hatamızı telafi ettik, bir daha olmaması için tedbirimizi aldık. Firmayla ilişkimizi kestik. SMS yapmıyoruz. Firma ile onun dışında bir ilişkimiz yok. SMS ile ilgili uygulamayı durdurduk."
Bir gazetecinin 2013'ün "Uluslararası dünya istatistik yılı" olduğunu hatırlatması üzerine, Aydemir, muhabirler için istatistiklerin değerlendirilmesi hususunda bir eğitim düzenleyebileceklerini söyledi.
Aydemir, istatistik okurluğunu artırmak istediklerini belirterek,
"İlköğretimde çok basit düzeyde istatistikleri vererek, çocukları bu yönde eğitmek, belki Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşerek eğer kabul ederlerse müfredatlarına bir kaç saat eklemek için çalışmalar yapıyoruz" diye konuştu.
-TÜFE'deki değişiklikler-
Bu arada, toplantıda 2013 yılında Tüketici Fiyat Endeksi'nde (TÜFE) yapılan değişikliklere ilişkin verilen bilgilere göre, endeks sepetinin kapsamı ve ağırlık yapısı güncellendi ve TÜFE madde tanımları yenilendi.
TÜFE'nin ana grup ağırlıkları 2012 ve 2013 yıllarında gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 26,22'den 24,09'a, alkollü içecekler ve tütünde yüzde 5,21'den 5,07'ye, giyim ve ayakkabıda yüzde 6,87'den 6,83'e, mobilya, ev aletleri ve ev bakım hizmetlerinde yüzde 7,45'ten 7,28'e, sağlıkta yüzde 2,29'dan 2,22'ye, eğlence ve kültürde yüzde 2,98'den 2,95'e, eğitimde yüzde 2,18'den 1,91'e, çeşitli mal ve hizmetlerde de yüzde 3,40'dan 4,16'ya düşerken, konut, su, gaz, elektrik ve diğer yakıtlarda yüzde 16,44'ten 16,68'e, ulaştırmada yüzde 16,73'ten 17,99'a, haberleşmede yüzde 4,60'dan 4,64'e, lokanta ve otellerde yüzde 5,63'ten 6,18'e yükseldi.
Bu sene ayrıca, sebze, meyve, tüp gaz, akaryakıt ve seçilmiş 16 ürünün fiyatları her hafta, altın fiyatları ayda dört kez, kiralar ve seçilmiş 83 madde çeşidi ayda bir kez, diğer mal ve hizmetlere ait fiyatlar ayda iki kez, benzin ve mazot için günlük fiyat takibi yapılacak.
Bu yıl TÜFE'deki fiyat, kira ve iş yeri sayıları, madde sayısı 437, çeşit sayısı bin 83, iş yeri sayısı 27 bin 500, fiyat sayısı 375 bin ve kira sayısı 4 bin 252 olarak belirlendi.
(Bitti)
Muhabir: Seval Ocak Adıyaman-Merve Özlem Çakır
Yayıncı: Hamdi Ateş - ANKARA