Aydınlatmanın Tek Çatı Altında Toplandığı Istanbullight Fuarı Başladı
- Aydınlatmanın tek çatı altında toplandığı IstanbulLight Fuarı başladı "Türkiye aydınlatmada üretim üssü oldu"İSTANBUL - IstanbulLight 10'uncu Uluslararası Aydınlatma & Elektrik Malzemeleri Fuar ve Kongresi UBM organizatörlüğünde, AGİD (Aydınlatma Gereçleri İmalatçıları Derneği) ve...
- Aydınlatmanın tek çatı altında toplandığı IstanbulLight Fuarı başladı
"Türkiye aydınlatmada üretim üssü oldu"
İSTANBUL - IstanbulLight 10'uncu Uluslararası Aydınlatma & Elektrik Malzemeleri Fuar ve Kongresi UBM organizatörlüğünde, AGİD (Aydınlatma Gereçleri İmalatçıları Derneği) ve ATMK (Aydınlatma Türk Milli Komitesi) işbirliği ile İstanbul Fuar Merkezi'nde kapılarını açtı. 300'e yakın firmanın katıldığı fuara, başta Türkiye, Doğu Avrupa, Bağımsız Devletler Topluluğu ve Ortadoğu'dan 10 binin üzerinde ziyaretçi bekleniyor.
Aydınlatma dünyasının yeniliklerine, tanıtımlara ve aydınlatmada son teknolojilere ev sahipliği yapan IstanbulLight fuarının açılış konuşmasını UBM İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Tığlıoğlu, Enerji Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Dr. Oğuz Can, AGİD Başkanı Fahir Gök ve ATMK Başkanı Prof. Dr. Sermin Onaygil yaptı. 24 Eylül tarihine kadar İstanbul Fuar Merkezi'nde devam edecek olan IstanbulLight 2017,yeni pazarlar ile iş bağlantıları oluşturarak Türkiye'yi aydınlatmanın merkezi konumuna getirmeyi hedefliyor.
Avrupa ve Amerika'ya satış Türkiye'den yapılıyor
Aydınlatma sektörünün ekonomideki payını değerlendiren IstanbulLight Marka Direktörü Engin Er, "Aydınlatma sektörünün geçen yılki verilere göre, yaklaşık 1,5 milyar dolar seviyesinde hacmi var. Çoğu üründe ithal ağırlıklı bir sektör. Özellikle Uzak Doğu kökenli olmak üzere. Türkiye, aldığı aydınlatma parçalarını işleyerek armatür dediğimiz ürünler oluşturuyor ve buradan çevre ülkelere hatta Avrupa, Amerika'ya satmaya başladı. Avrupa'da bu ürünler artık fazla üretilmiyor kar marjının düşük olmasından ve üretim maliyetinden dolayı yüksek marjda üretilmiyor. Türkiye artık aydınlatmada bir üretim üssü haline geliyor. Avrupa, Çin'den ürünleri sipariş ettiğinde 2 ve 2,5 ayda ulaşırken, Türkiye'den sipariş ettiğinde çok daha hızlı ulaşıyor. Aydınlatma sektöründeki ürünler çok hızlı yenilendiği için ürün Çin'den Almanya'ya geldiğinde güncelliğini kaybetmiş olabiliyor. O yüzden Türkiye' de üretilen ürünler Avrupa'da hemen pazara sunuluyor. Aydınlatma sektörü profesyonellerini IstanbulLight fuarına bekliyoruz. Yenilediğimiz ve zenginleştirdiğimiz fuarımız teknolojinin hızlı gelişmesinden dolayı 2017 yılı itibariyle artık her sene sektörü bir araya getirecek" açıklamasında bulundu.
Fuarın açılış töreninde açıklamalar yapan UBM Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Tığlıoğlu, "2000'li yılların başında AGİD ve ATMK'nın ortaya koyduğu ortak vizyon ile gelişen IstanbulLight bu yıl 10'uncu kez düzenleniyor. Amacımız İstanbul'un aydınlatma sektörünün bölgeye liderlik eden bir merkez olduğunu anlatmak, duyurmak ve tanıtmak olacaktır. Fuar öncesinde 95 farklı ülkeden 4 bin 500 aydınlatma profesyonelinin kayıt olduğu IstanbulLight fuarında özel alım heyeti programımız ile Ürdün, Kazakistan, Tunus, Bulgaristan, Kosova, Fas, Polonya, Gürcistan, Romanya ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden 80 satın alma yöneticisini ağırlıyoruz" dedi.
850 milyon dolar yatırım ile LED dönüşümü
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Dr. Oğuz Can ise, "Verimlilik artış projeleri noktasında Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü olarak şu ana kadar 6.3 milyon lira doğrudan teşvik desteğimiz oldu. Bunun karşılığında geçtiğimiz son 4 yıl içinde 35 milyon liralık bir yatırım gerçekleşti. Son dönemde LED aydınlatma ile ilgili çok sayıda proje geldi. Enerji verimliliği noktasında fırsatları olgunlaştırmaya çalışıyoruz. Türkiye genelindeki kurulu gücü itibariyle şu an yaklaşık 7 milyon civarında armatürden, 330 bin kontrol noktasından bahsediyoruz. 2023'e kadar 7 milyon armatürün 2.1 milyonunu değiştirmemiz halinde 500 milyon dolar kadar yatırımı söz konusu olacak. Armatürlerin verimli aydınlatma ile dönüşmesi halinde sadece LED dönüşümü 850 milyon dolara mal olacak. Genel kontrol özellikleri ile bu dönüşüm toplamda 1.2 milyar dolarlık yatırımla gerçekleşecek" şeklinde konuştu.
2,5 milyar dolarlık sektör IstanbulLight'ta
Katılımcı profilinin ağırlıklı olarak LED ve Armatür Üreticileri, Elektrik Malzeme üreticileri, komponent üreticilerinden oluştuğu IstanbulLight 2017'nin, Türkiye'deki pazar büyüklüğü 2,5 milyar doların üzerinde olan sektörün iş hacmine önemli katkılar sağlaması hedefleniyor.
Ticari platform, etkinlikler ve konferanslar bir arada
Bu yıl zenginleştirilen içeriği ile kapılarını açan IstanbulLight 2017 fuarı çerçevesinde Aydınlatma Türk Milli Komitesi'nin düzenlediği 11'inci Ulusal Aydınlatma Kongresi, 9 no'lu salonda Gazeteci / Yazar M. Serdar Kuzuloğlu'nun 'Neo Aydınlanma Çağı' konulu konuşmasıyla başladı. Aydınlatma Mühendisi Allan Ruberg gibi önemli isimler konuşmacılar arasında yer aldı.
İtalya ve Çin Aydınlatma Endüstrisi: Küresel Yaklaşım Bakış Açısı sunumuyla fuarın ikinci gününde Aydınlatma Tasarımcısı Dalia Gallico sektörle buluşacak.
UBM tarafından fuar kapsamında organize edilen Türkiye'den ve yurt dışından ünlü mimar ve aydınlatma tasarımcılarının aydınlatma tasarımını her yönüyle ele alacakları IstanbulLight Aydınlatma Tasarımı Zirvesi de 23 Eylül tarihinde gerçekleşecek. Türkiye'den Mimar Murat Tabanlıoğlu, Mimari Aydınlatma Tasarımcıları Zeki Kadirbeyoğlu, Colin Ball, Regina Santos, Patricia Yanez zirvedeki konuşmacılar arasında yer alacak. Ayrıca, bir yapı projesindeki bütün paydaşlar tarafından, aydınlatma tasarımının bütün yönleriyle ele alınacağı, "Aydınlatma Tasarımı Lüks mü?" konulu panel editör Emre Güneş moderatörlüğünde gerçekleşecek.