Haberler

AYM'den 6 Buçuk Milyon Çalışana Müjde

Güncelleme:
Abone Ol

Anayasa Mahkemesi'nin Sendikalar Yasası'nın bazı maddelerini iptal etmesiyle 6.5 milyon işçiye 'sendika tazminatı' geri geldi. 200 bin bankacıya ise 'grev hakkı' tanındı.

Anayasa Mahkemesi (AYM), geçen hafta CHP'nin başvurusunu karara bağladı.

CHP, 2012 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün imzasıyla yasalaşan 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun bazıhükümlerini iptal etti.

EN AZ 13 BİN LİRA EKSTRA TAZMİNAT

AYM'nin iptali milyonlarca çalışanın yüzünü güldürürken, banka patronları başta olmak üzere KOBİ'leri ve belediye başkanlarını üzdü. Mahkemenin en kritik kararlarından birini 30'un altında işçi çalıştıran iş yerlerine dair oldu. Mahkeme, bu iş yerlerinde sendikaya üye olma, sendikal toplantılara katılma gerekçesiyle işten atılan çalışanlara, 'sendikal tazminat verilemez' hükmünü iptal etti. Böylece bu iş yerlerinde çalışanlar da 'sendikal' gerekçeyle işten atılsalar bile, mahkeme kararıyla bir yıllık ücret tutarından az olmamak üzere 'sendikal tazminat' alabilecekler.

Bu tür iş yerlerinde çalışan yaklaşık 6.5 milyon işçinin, 'asgari ücretli' gösterildiği göz önüne alındığında, bir işçi sendikal faaliyeti nedeniyle işten atılırsa, mevcut kıdem ve ihbar tazminat hakkına ek olarak, mahkemeye başvurması halinde bir de 'sendikal tazminat' alabilecek. Bu tazminat tutarının 1 yıllık ücretinden az olamayacağı hükmü dikkate alındığında, asgari ücretli bir çalışan tüm haklarına ek olarak, 1071 liralık brüt ücretin 12 ile çarpılması sonucu, 12 bin 852 liralık da 'sendikal tazminatı' alabilecek. Mahkemenin, 1 yıllık süreyi daha fazla da artırabileceği göz önüne alındığında sendikal tazminat tutarı daha da yükselebilecek.

TOBB BASTIRMIŞ, TÜRK-İŞ'TE BAŞKAN DEĞİŞMİŞTİ

2012 yılında Meclis'te kabul edilen 6356 Sayılı Sendikalar Yasası'nın 6.5 milyon işçiye sendika yolunu kapatan maddesi büyük tartışmalara neden olmuştu. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun bastırmasıyla bir gece yarısı tasarıya eklenen değişiklikle ilgili olarak, Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, Hak-İş ile birlikte TOBB ve TİSK'le 'gizli bir protokol' imzalamakla suçlanmıştı. Türk-İş Yönetim Kurulu bu protokolü gerekçe göstererek Kumlu'ya 'istifa' baskısı yapmış ve yaklaşık 1 yıl sonra Kumlu, Türk-İş Başkanlığından istifa etmek zorunda kalmıştı.

200 BİN BANKACIYA GREV HAKKI

AYM'nin aldığı bir diğer karar da bankacılık sektörü çalışanlarına grev yasağını kaldırmak oldu. Böylece Sektörde çalışan yaklaşık 200 bin kişiye grev yapma hakkı getirildi. 200 bin çalışanın yüzde 27'sini yani yaklaşık 54 binini kamu bankaları oluşturuyor. Bu karar sonrası grevin olduğu banka şubelerinde 'bu işyerinde grev vardır' pankartları görmek mümkün olabilecek.

BAŞKANLAR ÜZÜLDÜ, ÇALIŞANLAR SEVİNDİ

Mahkemenin kararlarından bir diğeri de belediye başkanlarını üzerken, şehir içi ulaşım sektöründe çalışan işçileri sevindirdi. Mahkeme, bankacılık ve şehir içi toplu taşıma hizmetlerinde grev ve lokavt yapılamayacağına ilişkin kanun hükmünü Anayasa'ya aykırı buldu. Buna göre şehir içi ulaşımında çalışan binlerce işçiye de 'grev hakkı' geldi. Böylece belediye başkanları ile toplu sözleşme masasında anlaşamayan işçiler, 'grev hakkını' kullanarak, kent içi ulaşımı durdurabilecek. Belediye otobüsleri, şehir hatları vapurları 'grev nedeniyle' çalışmayabilecek.

Kaynak: Hürriyet

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Anayasa Mahkemesi Mustafa Kumlu Abdullah Gül Türk İş Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (16)

OKAN:

AK KOYUNLARA İNAT İYİ Kİ VARSIN AYM. . .

Yanıtla1040
Enine Boyuna:

İşte hayırlı karar bu. Taktiksel hak gaspına karşı alınmış en güzel karar.

Yanıtla032
vatandaş:

seçim yatırımları yavaş yavaş geliyor

Yanıtla421
TC TÜRK:

ÇELİK ÜZÜLMÜŞTÜR BAKALIM NE TAKTİK UYGULAYACAKLAR

Yanıtla123
aytek:

hükümet işçinin yanında olacagına karşısında duruyor ah akp ah elbet gideceksin başımızdan

Yanıtla419
MEHMET:

NE ÇEKTİN BE BU ÜLKEDE İŞÇİ

Yanıtla118
devlet patron baba:

bu hükümet allen eder gullem eder kılıfına uydurur halkıyla bu kada inatlaşan bir hükümet görmedim ben devlet baba öldü patron baba geldi

Yanıtla217
aym ve chp kardeşler:

Bu kararların arkasında tek bir amaç var, ekonomiyi sarsmak. Arkasında CHP''nin olduğu bir kararı koşa koşa imzalayan AYM, acaba nasıl bir mali ağır yük ile devleti çökertiriz derdinde. Sokak eylemleri ile çökertemedikleri ekonomiyi bankaları greve çağırarak seçim öncesi hamle hazırlığı içinde. Onların tek derdi koltuk, bankalar greve gittiğinde ekonomi dururmuş, hayal üç misli pahalılaşırmış, insanlar bankadan parasını çekemez, panik olurmuş, bankalar yatırımcı kaybeder ülke sarsılırmış umurlarında değil. CHP iktidara gelsin de nasıl gelirse gelsin, gelemez ise Ak Parti iktidarındaki Türkiye çöksün. Yerle bir olsun, yerin dibine batsın. Hiç umurlarında değil. Bravo. Devam. Benden de sana nah oy CHP:

Yanıtla102
YILDIRIM:

AKP Hükümeti; İşçi, Emekli, Memur, Çiftçi, Ev Hanımı, Öğrenci, Esnaf vb. leri Yararına Bir şey Yapmadı Diyenler, Keşke şu sorunun cevabını da verseler. AKP Madem Saydıklarım ve Sayamadıklarım için bir şey yapmadı, Neden Toplam Seçmen Sayısının 1/2 sinin Oyunu alıyor ? ? ? AKP 2015 Yılında Yapılacak Seçimde de Yeniden Oyların 1/2 sini alacak mı? Eğer AKP Halkımız için bir şey yapmıyorsa bu oyları nereden alıyor? ? ? ACABA Muhalefet Nerede Hata Yapıyor? ? ? Lütfen Muhalefet Partilerin Üyeleri ve Sempatizanları AKP den kurtulmak istiyorsanız, Parti Merkezine Düşünce, Öneri ve Yeni Fikirleri ileterek Yardımcı Olurmusunuz? ? ?

Yanıtla43
hakan1:

ilginçmiş

Yanıtla23
Tüm 16 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title