Haberler

AYM'den Köprü ve Otoyol Projelerini İncelemeye Alacak Karar

Güncelleme:
Abone Ol

Anayasa Mahkemesi, köprü ve otoyol projelerini 'Çevresel Etki Değerlendirme' raporu dışında tutan maddeyi iptal etti. Dev projelerde ÇED tartışması yeniden başladı.

Anayasa Mahkemesi, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü köprü ve otoyol gibi milyarlarca dolarlık mega projeleri, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu dışında tutan Çevre Yasası’nın ilgili maddesini iptal etti.

Yüksek Mahkeme, CHP’nin iptal başvurusu üzerine Çevre Yasası’nın, 1997’den önce yatırım programına alınan ve Mayıs 2013 itibarıyla planlama aşamasını geçmiş, ihale süreci başlamış olan projelere ÇED muafiyeti sağlayan maddesini iptal edince milyar dolarlık projelerde ÇED tartışması yeniden başladı. Maddenin iptalinden sonra Akıllara 3. köprü gibi büyük projeler iptal mi olacak sorusu gelirken öte yandan AYM'nin kararı "Mega projelere fren yaptı." olarak yorumlandı.

3. KÖPRÜ İNŞAATI DURACAK MI?

Söz konusu karar, İstanbul’da inşa edilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü için ÇED alınmış olsa bile ihale süreci devam eden bağlantı yollarını bire bir ilgilendirecek. Yine Gebze- İzmir Otoyolu başta olmak üzere ülke genelinde inşa edilen diğer Karayolları projeleri ile nükleer santrallarda de ÇED raporu yeniden zorunlu olacak.

NÜKLEER SANTRAL İÇİN DE ZORUNLU

Bilindiği gibi Mersin Akkuyu’da inşaatı üstlenen Rus şirket, tepkiler üzerine ÇED alınacağını duyurmuştu ve ÇED sürecinde son aşamaya gelmişti. Şimdi bu aşama sonuçlanmadan inşaatın devamı mümkün olmayacak.

Türkiye’de yapılması düşünülen diğer nükleer santrallar için de ÇED yasal zorunluluk olacak. Konuyla ilgili görüştüğümüz ceza hukuku uzmanı Prof. Dr. Ersan Şen, kazanılmış hak kapsamında yapımı tamamlanan projelere dokunulamayacağını belirterek, “Ancak henüz bitmemiş olan, proje aşamasında bulunan, yapımı devam eden projelerin durması gerekir” dedi.

HUKUKÇULAR İKİYE BÖLÜNDÜ

Prof. Dr. Ersan Şen (Ceza Hukukçusu): Anayasa Mahkemesi kararları geçmişe etkili değildir ancak bu karar o kapsamda değil. Bu karara yönelik kanun ve ilgili yönetmelik, Anayasa’ya aykırı bulunmuş. Bitmemiş projeler durmalı. Yani o kanunu sürdüremezsin. Yeni yasa çıkarman lazım.

Baran Bozoğlu (TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı): Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karar tüm çevre mevzuatına yansıyacaktır. 3. köprüde, İzmir- İstanbul (Gebze) Otoyolu’nda, Ilısu Barajı’nda, onlarca HES projesinde ÇED muafiyeti artık uygulanamayacaktır.

Prof. Dr. Hasan İşgüzar (Ankara Üniversitesi): Anayasa Mahkemesi kararları geriye yürümez. Bu nedenle başlamış büyük projelerde bu karar geriye yürümez; ancak, hiç başlamamış ve ÇED aşamasında olanlarda, hukuk devletinin gereği olarak ÇED raporu alarak uygulanması gerekir.

Prof. Dr. Hasan Nuri Yaşar (İdare Hukukçusu): Anayasa Mahkemesi’nin kararları geriye yürümez. Ancak kanun maddesi geçmişte olan bir meseleyi günümüzde çözmeye çalıştığı için bu maddenin iptali sebebiyle devam eden bazı projeler etkilenebilir.

İşte Anayasa Mahkemesi'nin aldığı diğer iptal kararları:

TÜRK PETROL KANUNU

Anayasa Mahkemesi, petrol hakkı sahiplerinin 1 Ocak 1980 tarihinden sonra keşfettikleri petrol sahalarında ürettikleri ham petrol ve doğalgazdan alacakları payları Bakanlar Kurulu’nun düzenlemesine ilişkin hükmü iptal etti.

İptal edilen Türk Petrol Kanunu’nun (TPK) 24/12. (sadece son cümlesi) maddesi şöyle: “Petrol hakkı sahipleri 1 Ocak 1980 tarihinden sonra petrol sahalarında ürettikleri ham petrol ve doğalgazın tamamı üzerinden, kara sahalarında yüzde 35’ini ve deniz sahalarında yüzde 45’ini ham veya mahsul olarak ihraç etmek hakkına sahip olduğu geri kalan kısım ile bu tarihten önce bulunmuş sahalardan üretilen petrol ve gazın tamamı ve bunlardan elde edilen petrol mahsullerinden ülke ihtiyacı ayrılır. Oranı Bakanlar Kurulu belirler.”

FİKİR ESERLERİ

Yüksek Mahkeme, fikir ve sanat eserlerini üreten, çoğaltan veya satışını yapanlara Turizm ve Kültür Bakanlığı'ndan sertifika almamaları halinde mülki amirce 30 bin TL'ye kadar ceza kesilmesi hükmünü de iptal etti. Anayasa Mahkemesi’nin söz konusu iptal kararı 6 ay sonra yürürlüğe girecek. Bu tarihtan sonra sertifikasız sanat eseri satan işletmelere para cezası kesilemeyecek.

KAÇAK YAPI HAZİNE’NİN

Yüksek Mahkeme, Hazine’ye ait taşınmazlar üzerine 2001 yılından sonra kaçak yapılan her türlü yapı ve tesisin başka bir işleme gerek kalmaksızın Hazine’ye intikaline ilişkin hükme vize verdi.

HAK VE TAZMİNAT İSTEYEMEYECEKLER

Ancak, bu yapı ve tesisleri yapanların herhangi bir hak ve tazminat talep edemeyeceğine ilişkin hükmü iptal etti. Buna göre, 2001 yılından sonra Hazine arazileri üzerine yapılan kaçak yapı ve tesislere Hazine tarafından el konulabilecek ancak bunları yapanlara, yapı ve tesislerin bedeli ödenecek. (Kaynak: Habertürk)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Anayasa Mahkemesi İstanbul Ekonomi İzmir Gebze Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (22)

sofpr67:

vatan hainlerini dışarıda aramamıza gerek yok bunlar belli bu ülkenin vatandaşına yarayan ne var ne yok hepsine karşılar. Daha doğrusu ülkede yeni bir kaos yaratmak istiyorlar

Yanıtla835
çoban:

Dünyada çıkan bütün savaşlarda askerlerin ilk hedefleri düşman köprülerini yıkmaktır, köprüleri yıkmadan o ülkeyi yıkamazsınız, tamda bu anlamda içimizdeki düşmanlar bunu iyi bildiği için köprüleri ve ulaşımı nasıl yok ederiz bunun savaşı içindeler, ,sözde bunlar Türk ,sizler varken düşman aramaya gerek yok

Yanıtla824
abdullah:

bu nasıl iş bir ülkenin kendi mahkemesi kendi ülkesine nasıl bu kadar düşman olur akıl almıyor

Yanıtla721
chp...:

bu kadar yapıldı...yapılmasına engel olalım da maddiyat vs gitsin önemli değil mantığı bu...chp de biliyor bu projelerin değerli olduğunu..

Yanıtla522
Mehmet T.:

Gerekirse yıkılsın sorun değil, milyonlarca ağaç katledildi bu köprü ve bağlantı yolları için, açın Google''dan bakın ormanların nasıl katledildiğine. İnşaat iptal olursa da giden bizim paramız, sadece akp''lilerin şahsi parası değil. Boşuna bıdı bıdı yapmayın.

Yanıtla223
MEHMET T.mehmet568@hotmail.com:

(1) Ağaç dikti ise bu istediği ağacı kesebileceği, fethi paşa korusunu müteahhide peşkeş çekebileceği anlamına gelmez. (2) Vatandaş, iktidarın yandaşları zengin etmek için yaptığı her projeyi desteklemek zorunda değil, herkes istediği icraatı eleştirir, bu da anayasal haktır.

00
sofpr67sofpr67@mynet.com:

Kusura bakma AKP lilerden çok ilk önce CHP liler bu yatırımlardan faydalanıyorlar AYM bireysel başvuru hakkından kimler faydalandı bu yasaya karşı çıkanlar geriye bi dön bak Hem hükümetin diktiği ağaçlardan neden bahsetmiyorsun.

00
ISTANBULUN RANTI:

Havaalanınızı, köprünüzü neden başka bir ere yapmayı düşünmğyorsunuz? Gidin başka bir yere yapın...! Vazgeçemediğiniz tek şey Istanbul''un RANT!ı.... Dostlar işbaşında görsün değil mi? Yapılmakta olan O köprü Istanbul trafiğine 70 Km uzakta.. Beşiktaş''tan Üsküdara giderken o köprüden geçmek isterseniz tam 150 Km yol yapmanız lazım... Bazı AHMAKLAR hala bunu anlayamıyor.. Köprü yapılınca yeni yerleşim yerleri (semtler) ortaya çıkacak pöprü de onlara lazım.. Havaalanı da... RANT RANT RANT..

Yanıtla167
cafer:

yaaaaaaaaaa bu ulkeye yunan rus fıransız italyan guç yetıremedi allahın izni ile yetıremezlerde ama benım anlamadığım bu ulkenın içindeki düşmanlar bir şekilde bir yerlerden çomakçı oluyolar yaaa adam cami yapiyor irtıcacı oluyor kilise yapiyor yalaka oluyor size batan ne onu anlamadım eeeeeeeee muhalfet yapiyoruz diyip saçmalayan asilsız insanlar bırakın da adam bu ulkeye hizmet etsın

Yanıtla418
veliveli@yahoo.com:

Sayın kardeşim anlaşılmayacak bişey yok. Bunlarda Rus yunan italyan kriptosu. Cumhuriyet kurulunca herkese Türk görünmesi mecbur edilmiş. Bunun için gördüğün herkes bu ülkenin dostu değil. HİÇ VATAN HAİNİ ÜLKEMİZE TEK ÇİVİ ÇAKILSIN İSTER Mİ? KÖPRÜLER TÜP GEÇİTLER.. ee tabi kıyamet kopacak.

00
Tüm 22 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title