Babek Zencani'nin Tüm Mallarına El Konulacak
Reza Zarrab'ın ortağı ve İran devletini 2 milyar 800 milyon dolar dolandırmak suçlamasıyla Tahran'daki Devrim Mahkemesi'nde yargılanan Babek Zencani'nin mallarına el konulacak.
Duruşmanın başında Hakim Ebul Kasım Salavati, Babek Zencani'nin yurtdışında bulunan yabancı avukatları tarafından mahkemeye bir garanti mektubu gönderildiğini ve Zencani'nin İran Milli Petrol Şirketi'ne olan borçlarının hiç bir koşul öne sürülmeden ödeneceğini bildirdiklerini söyledi.
İŞ TÜRKİYE'YE UZANDI
Salavati, bu ödemenin Babek Zencani'nin yurtdışındaki avukatları tarafından H.K. adlı şirket aracılığıyla bugün (dün) yapılacağını vurguladı. İddianameyi okumaya devam eden Savcı Vekili ise Zencani'ye atfedilen "fesat fil arz" (yeryüzünde fesat işlemek), dolandırıcılık ve kara para aklama suçlarının İran dışında Türkiye, Melazya, Tacikistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde işlendiğini belirterek, "Sanığın İran'daki ve İran dışındaki ülkelerdeki tüm mallarına, hatta Zencani'nin sahte bir şekilde başka kişilere devredilen mallarına bile İran İslam Cumhuriyeti'nin çıkarları doğrultusunda el konulmasını talep ediyorum" dedi.
ONUR AIR'İ ZENCANİ'NİN ORTAĞI ALMIŞ
Duruşmada Zencani ve beraberinde yargılanan iki eski ortağı H.F.H. ve M.SH hakkındaki iddianameyi okuyan Savcı vekili, aynı zamanda İngiliz vatandaşlığı olan İranlı işadamı M.SH'nin Türkiye'de Onur Air Havayolu şirketinin hisselerini satın almak için İran'ın petrol parasından 235 milyon dolar harcadığını söyledi. Onur Air, 2013 yılının Mayıs ayında 250 milyon dolara Kudret Tuncel ile Dubai'de yaşayan İngiliz vatandaşı görünen işadamı Mehdi Shams'a satılmıştı. O dönemde, Babek Zencani'ye ait Qeshm Airlines'ın gerçek alıcı olduğu iddia edilmiş, bu iddia her iki tarafça da yalanlanmıştı. 2015 Mayıs ayında Onur Air'in eski sahibi Cankut Bagana'nın, 250 milyon dolara sattığı Onur Air'i daha ucuza geri aldığına dair haberler yer aldı.
SUÇLARI KANITLANIRSA CEZASI İDAM
Savcı vekili, özetle şunları söyledi: "İran petrol endüstrisine ABD ve Avrupa tarafından yaptırımlar uygulandığı dönemde Swift şirketi İran'la işbirliği yapmayı bıraktı. Dünyada hiç bir şirket petrolümüzü satın almadı, petrol gemilerimize sigortalamadı ve para hareketimize izin vermedi. Dolayısıyla Petrol Şirketi'nin yetkilileri sanık Babek Zencani aracılığıyla petrol satmak istediler. Babek Zencani'nin sahibi olduğu A. adlı şirkete 2.3 milyon dolarlık petrol verdiler. Ancak sanık (Zencani) yetkilileri kandırdı ve 'yaptırımlar yüzünden para transferi yapmanın imkanı yok' dedi. Ve H.K. adlı şirket için Malezya'daki İlk İslami Yatırım Bankası'nda bir hesap açtı ve bu hesaba aktarıla halkın parasını çaldı. Bu da ülke için büyük problemler yarattı." Savcı vekili, Zencani'nin yapmış olduğu tüm eylemlerin İran devletine zarar verdiği kanıtlandığı takdirde suçunun "fesat fil arz" (yeryüzünde fesat işlemek) olduğunu ve İslami yasalara göre cezalandırılmasını talep edeceğini de bildirdi. İran'da "fesat fil arz" suçu idamla cezalandırılıyor. (Kaynak:Hürriyet)