Haberler

Bağımsız Denetçi Belge Teslim Töreni

Abone Ol

Maliye Bakanı Şimşek: "Bakanlar Kurulu kararı ile başlangıçta bağımsız denetime tabi olacak firma sayısı 2 bin 500'le sınırlanmıştı" "Ancak zaman içinde bu kriterleri sağlayacak firma sayısının artmasıyla orta ve uzun vadede çok daha yüksek sayıda firma, bağımsız denetim kapsamına alınacak"

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bakanlar Kurulu kararı ile başlangıçta bağımsız denetime tabi olacak firma sayısının 2 bin 500'le sınırlandığını hatırlatarak, "Ancak zaman içinde bu kriterleri sağlayacak firma sayısının artmasıyla orta ve uzun vadede çok daha yüksek sayıda firma, bağımsız denetim kapsamına alınacak" dedi.

Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca (KGK) TOBB Konferans Salonu'nda düzenlenen Bağımsız Denetçi Belge Teslim Törenine katılan Şimşek, burada yaptığı konuşmada, belgelerini alacak meslek mensuplarını tebrik etti, çalışma hayatlarında başarılar diledi.

KGK Başkanı Seyit Ahmet Baş'ın bu alandaki boşluğun nasıl doldurulduğunu detaylı bir şekilde anlattığını belirten Şimşek, Baş'ı ve çalışma arkadaşlarını bu konuda verdikleri gayretten dolayı tebrik etti.

Şimşek, söz konusu boşluktan neyi kastettiğini ise birkaç çarpıcı örnekle açıklamak gerektiğini ifade etti. 2000'li yılların başlarında, başta Amerika olmak üzere tüm dünyada çok ciddi skandalların yaşandığını anımsatan Şimşek, "Muhasebe hileleriyle veya türev enstrümanlar kullanılarak, aslında ciddi zarar içinde olan şirketleri, piyasalarda yatırımcı nezdinde sanki çok yüksek karlılıkla çalışıyormuş gibi gösteren mali tablolar anlamında skandallar yaşandı" dedi.

Bunun en güzel örneğinin ise Enron olduğunu anlatan Şimşek, 1990'lı yılların sonunda enerji sektörünün en gözde şirketlerden birinin Enron olduğunu söyledi.

Şimşek, 1999 yılında şirketin hisse senedi fiyatı 20 dolar iken çok kısa süre içinde 90 dolarlara kadar çıktığını belirterek, "Aslında Enron, bu enerji piyasasındaki işlemlerinden zarar etti fakat denetim şirketleri tarafından ki Arthur Andersen bu denetimi yapıyordu. Firma, sanki çok mükemmel bir şekilde çalışıyormuş gibi gösterildi ama gerçekler tabii ki çok farklıydı. Bu gerçekler, bu skandal ortaya çıkınca hisse senedi 26 cente kadar düştü" diye konuştu.

Bu süreçte birçok insanın tüm geleceğini kaybettiğini anlatan Şimşek, bunun tek örnek olmadığını, Amerika'da ve İtalya'da yine benzer skandalların yaşandığını ifade etti.

"Koskoca kıta 5 yıl kaybetti"

Kamu otoritesinin, yatırımcıyı korumak ve piyasaların sağlıklı bir şekilde işlemesini sağlamak için hem denetim standartlarını gerçekleştireceğini hem de çok ciddi şekilde gözetim, denetim işlevini yerine getireceğini belirten Şimşek, şöyle devam etti:

"Son krizde de aslında bu anlamda bir süreç yaşanmadı ama bunun daha karmaşığı oldu. Satanların bile aslında zaman zaman anlamakta zorluk çektiği, inanılmaz bir finans mühendisliğiyle hazırlanan türev enstrümanları hazırlandı.

Bir yerde birileri konut satıyor, o konut için birileri bir kredi veriyor ama çok kompleks, sonra da zehirli, toksik olduğu ortaya çıkan enstrümanlarla gördünüz neler yapıldı. Dünyada milyonlarca insan işini kaybetti. Avrupa Birliği'nde 28 üye var. 2007 sonunda eğer milli gelirleri 100 avroysa bugün 98 avroya düştü. Yani 5 yıl kaybettirdi koskoca kıtaya. Halbuki hiçbir Avrupa ülkesi Amerika'dan konut ithalatı yapmadı ama bankaları bu toksik ürünleri kullandılar."

" Türkiye'nin bu konudaki açığını kapatmalıyız"

Dolayısıyla gerek bilanço içi gerek bilanço dışı olsun tüm bu raporların gerçeği yansıtmasının çok hayati bir konu olduğunu vurgulayan Şimşek, bu nedenle Türkiye'nin bu konudaki açığını kapatmak zorunda olduğunu söyledi.

Bakan Şimşek, Türk Ticaret Kanunu'nun bu noktada çok önemli bir dönem noktası olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu konuda bir Bakanlar Kurulu kararı çıkardık. Şu anda bir geçiş dönemindeyiz. Bir takım kriterler belirlendi. Bu kriterlere başlangıçta 2 bin 500 firma giriyor ama siz de takdir edersiniz ki ekonomimiz büyüyünce, güçlenince bağımsız denetim piyasası gelişince, kapasite oluşturulunca biz, yeni şirketlerin de zamanla bu kapsama alınmasını arzuluyoruz. Bu yönde de bir hedefimiz var.

Bugün 2 bine yakın arkadaşımıza bu yetkilendirme belgeleri verilecek. 94 tane de bağımsız denetim kuruluşu var. Bunların AB direktifi ve Türkiye'deki mevzuat çerçevesinde, arzuladığımız hedeflere yönelik olarak doğru bir şekilde çalışmasını sağlamak bizim en büyük sorumluluğumuzdur. Çünkü öbür türlü, Türkiye'de de benzer skandalların yaşanması riski çok ciddidir. Bu riski bizim minimize etmemiz lazım. Hiçbir zaman sıfırlayamayız tabii ama minimize etmemiz lazım."

Konuşmaların ardından, bazı meslek mensuplarına belgeleri, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Şimşek ve KGK Başkanı Baş tarafından verildi.

"Zamanla kriterleri sağlayacak firma sayısı artacak"

Törenin ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Şimşek, Bakanlar Kurulu'nun başlangıçta denetim kapasitesini dikkate alarak bir takım kriterler belirlediğini ve bağımsız denetime tabi olacak firma sayısını 2 bin 500'le sınırlandığını söyledi.

Ancak zaman içinde bu kriterleri sağlayacak firma sayısının artacağını dile getiren Şimşek, "Dolayısıyla kaçınılmaz olarak orta ve uzun vadede çok daha yüksek sayıda firma, bağımsız denetim kapsamına alınacak" dedi.

Başlangıçta büyük ölçekli firmalar üzerinde yoğunlaştıklarını anlatan Şimşek, bunun, diğer firmaların denetlenmemesi anlamına gelmediğini de sözlerine ekledi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı da gümrüklerdeki son duruma ilişkin bir soru üzerine, gümrüklerin teknolojik ekipmanla donatılarak gerekli tedbirlerin alındığını ve gümrüklerin faaliyetlerine devam ettiğini söyledi.

- Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Amerika Birleşik Devletleri Mehmet Şimşek Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title