Haberler

Bakan Çağlayan: "Türkiye Otomotivde Avrasya'nın Üretim Üssü Olmaya Aday"

Abone Ol

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, 'Türkiye Otomotivde Avrasya'nın Üretim Üssü Olmaya Aday Bir Ülke. Muhammet Raşit Kendini Mısır'ın Otomotiv Bakanı İlan Ediyorsa, Türkiye'nin Otomotiv Bakanı da Benim' Dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, ''Türkiye otomotivde Avrasya'nın üretim üssü olmaya aday bir ülke. Muhammet Raşit kendini Mısır'ın otomotiv bakanı ilan ediyorsa, Türkiye'nin otomotiv bakanı da benim'' dedi.

Kocaeli'nin Gebze ilçesi Şekerpınar beldesinde bulunan Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği'ni (TAYSAD) ziyaret eden Bakan Çağlayan, bölgede üretim yapan Autoliv Cankor Otomotiv Emniyet Sistemleri San. ve Tic. A.Ş.'nin Murahhas Azası Mustafa Alaca'dan faaliyetleri ve yatırımları hakkında bilgi aldı. Yıllık 200 milyon euroluk satış yaptıklarını ve günde 4 bin direksiyon simidi ürettiklerini söyleyen Alaca, Bakan Çağlayan'a üretim tesisini gezdirdi. Pimsa Adler Otomotiv A.Ş. firmasını ve TOSB Ortak Sağlık Merkezi'ni de gezen Bakan Çağlayan, daha sonra TOSB Müteşebbis Heyeti ve Yönetim Kurulu'nun özel gündem maddeli toplantısına katıldı. Basına kapalı gerçekleşen toplantının ardından Bakan Çağlayan, TAYSAD konferans salonunda verilen brifingle bilgilendirildi.

"Siyasi iradeyi temsilen buradayım. Sanayiye yönelen siyaset için buraya geldik. Size açık kapı bırakıyorum, emrinizdeyim. OSB olarak önemli çalışmalara imza attınız. Bürokratların burada sizin ne zor koşullar altında çalıştığını görmesini istiyorum'' diyen Bakan Çağlayan, Türkiye'nin katetmesi gereken çok yol bulunduğunu kaydetti. Çağlayan, "Muhammet Raşit kendini Mısır'ın otomotiv bakanı ilan ediyorsa Türkiye'nin otomotiv bakanı da benim. Dolayısıyla her konuda desteğe açığım. Böyle TOSB gibi birçok OSB'ye ihtiyaç var. Çünkü uluslararası sanayi kuruluşlarını buraya getirmemiz şart. Diğer bakanlıklarla olan sorunlarınızda aracı olmaya hazırım. Beni bir greyder olarak görün, sizlere buraya yol açmaya geldim. Çünkü Türkiye otomotivde Avrasya'nın üretim üssü olmaya aday bir ülke. Bunun için de ciddi değişim, dönüşümlerle sizlerin sayesinde hızla yol alıyoruz. 24 saniyede bir araç üretiyoruz ve 30 saniyede bir ihraç ediyoruz. Bu ülke otomotiv sektöründe iyi bir yerdedir. Bizde bu sektörün arkasındayız. TOSB kümeleşme modeli için ciddi bir laboratuvardır. Proje ve fikirlerinize her zaman açığım, her konuda destekçiyim. Ben Türk özel sektörünün hizmetinde ve emrindeyim" diye konuştu.

TOSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Bayraktar ise, kümeleşme modeli ile sanayicinin yükünün azalacağını belirterek, "TOSB, tamamı TAYSAD üyelerinden oluşan bir organize sanayidir. Kümeleşme modelinde arıtma tesisi, sağlık hizmetleri, AR-GE gibi hizmetlerde sanayicinin ortak bir noktada birleşmesini sağlıyoruz. Yani aynı konuda üretim yapan firmaların rekabet öncesi iş birliğini canlandıracağız. TOSB, hükümet programında yer alan kümeleşme modeli için iyi bir örnek olacaktır. Global Türk otomotiv sanayi, güncel araç ve parça üreten, üretimin yüzde 80'den fazlasını ihraç eden ve diğer global üreticilerle aynı sorunları yaşayan bir sektördür. TOSB otomotiv sektörü için ihtisaslaşmış bir organize sanayi bölgesidir. Sahip olduğu stratejik konum ve yenilikçi altyapısı ülkemizdeki global araç üretimlerine ve gerekse ihracata yönelik kesintisiz üretim ve tam zamanında teslimat yapma imkanı tanımaktadır. Üyelerin rekabet gücüne destek veren, bölgesinde bulundurduğu üye ve kurumlarıyla rekabet öncesi iş birliklerine imkan veren örnek bir organize sanayidir" şeklinde konuştu.

TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu da, otomotiv sanayinin sorunlarından bahsetti. Burhanoğlu, "Türk otomotiv sanayi, global ana ve yan sanayinin presi arasında kaldı. Çin ve Hindistan'ın ucuz iş gücü saldırısı altındaki Türk otomotiv sanayinin, bu stratejisizlikle 10 sene sonrasını bilmiyorum. Otomotiv sanayinin devamı için çok iyi bir yan sanayi, gelişmiş potansiyel vaat eden iç pazar ve sanayiye öncelik veren bir siyasi idare gerekmekte. İyi bir sanayinin altyapısını oluşturmak için küresel oyunun içine dahil olmalıyız. Burada bir araç üretiyorsak tasarımı da, onayı da bizde olmalı. Sadece üretimle global pazarda rekabete giremeyiz. Bunu yapabilirsek katma değerden faydalanabiliriz. Katma değerde yerlilik oranı yüzde 55, bunu yüzde 80'e çıkarmalıyız. İç pazardaki sıkıntıyı bir an önce aşmalıyız. Bu yıl 1 milyon 300 bin araç ürettik. Ancak bunun yarısı iç pazarda eridi. Eğer üretim yapan firma ürettiği ürünün yarısından fazlasını dışarı verecekse neden burada üretim yapsın. Rakip ülkelerdeki gelişmeler tehdit edici boyutta. Mısır'da Muhammed Raşit kendini otomotiv bakanı olarak gösterirken hiçbir şeyi olmayan Fas'ta devlet desteği ile bu sektör hızla büyüyor" dedi.

Kendisine plaket verilen ve daha sonra yemeğe geçen Bakan Çağlayan, geç saatlerde Gebze'den ayrıldı.

(MEA-CC-CC-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title