Bakan Çelik: Belediye Başkanı Şehrin Tümünün Başkanı Olunca Ne Olacak
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, TBBM gündeminde bulunan 13 ilin büyükşehir olmasını öngören düzenlemeye ilişkin eleştirileri değerlendirerek, "Belediye Başkanı şehrin bir kısmının başkanı olduğunda sorun olmuyor da tümünün başkanı"...
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, TBBM gündeminde bulunan 13 ilin büyükşehir olmasını öngören düzenlemeye ilişkin eleştirileri değerlendirerek, "Belediye Başkanı şehrin bir kısmının başkanı olduğunda sorun olmuyor da tümünün başkanı olunca ne olacak" dedi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, TBBM gündeminde bulunan 13 ilin büyükşehir olmasını öngören düzenlemeye ilişkin eleştirileri değerlendirerek, "Belediye Başkanı şehrin bir kısmının başkanı olduğunda sorun olmuyor da tümünün başkanı olunca ne olacak" dedi.
tv8'de Erkan Tan'ın konuğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik oldu. Sendika ve Toplu İş Sözleşmesi'nin yasalaşmasının ardından ayrıntıları anlatan Çelik, emeklikte yaşa takılanlar, taşeron işçiler ve büyükşehir belediye yasası ile ilgili de konuştu. 13 ile büyükşehir olmanın yolunu açan büyükşehir belediyeleri düzenlemesine yönelik eleştirilere cevap veren Çelik şunları söyledi:
"Bir şehrin sınırlarının tümü belediye sınırı olur ise bu neyi değiştirir ki? İstanbul'a Kocaeli'ne ne oldu ki diğer illere ne olacak. Yani özel idarenin götürdüğü hizmeti belediye götürecek. Belediyede ilçe belediyesi var, büyükşehir belediyesi var. Bunlar, bu seçilmiş, halkla iç içe olan insanlar bu hizmeti götürecek. Belediye başkanı şehrin yarısının belediye başkanıyken sorun olmuyor da tümüne başkan olunca ne olacak? Bu yaklaşımın bir mantığı bir alt yapısı yok.50 kilometre öteye doğru gitmeye başlayınca başkan bir suç mu işlemeye başlıyor? Başkan başka bir şekle mi giriyor yoksa o ilçeler başka şekle mi giriyor? Evham, şüpheci yaklaşımlar doğru değil. Özgüven sahibi olmamız gerekiyor."
-"YÜZDE 50'NİN ÜZERİNDE OY ALAN ADAM NE SÖYLERSENİZ SÖYLEYİN BAŞKANDIR KARDEŞİM!"
Çalışma Bakanı Çelik, Türkiye'nin şuanda cumhurbaşkanını seçmeyeceğini aslında bir anlamda devlet başkanını seçeceğini belirtti. "Çünkü halka götürüyorsunuz ve ilk kez cumhurbaşkanını halk seçsin diyorsunuz ve seçilme kriteri de belli yüzde 50'nin üzerinde oy alacaksınız. Seçimde yüzde 50'yi geçerseniz seçileceksiniz ilk turda. Şimdi bu güçte gelen bir cumhurbaşkanı başkandır" diyen Bakan Çelik, Türkiye'de bunun ilk kez olduğun kaydetti. Seçilmiş bir başbakan, seçilmiş bir cumhurbaşkanı sürecine girildiğini dile getiren Çelik, "Başbakan yüzde 40'la cumhurbaşkanı yüzde 55-60'la seçildi. Bunlar tartışılmalı, çözülmeli. Bunun adı başkanlıksa başkanlık olur, yarı başkanlıksa yarı başkanlık olur. Tartışmanın neresi yanlış? Sanki başkanlığı savunmak, başkanlık sistemi savunmak suç muymuş? Daha iyiyse olsun" dedi.
-"TÜRK SENDİKA DÜZENİNİ SAHTE ÜYELİK VE RAKAMLARDAN KURTARDIK"-
Bir soru üzerine Bakan Çelik, şu anda tablonun ortada olduğunu belirten Bakan Çelik, " Türkiye'de biz biliyorduk ki 3 milyon 200 bin sendikalı işçimiz var şimdi biliyoruz ki 930 bin sendikalı işçimiz var. Türkiye'yi sahte sendika üyelikleri ve sahte oranlardan kurtardık bu yasanın getirdiği en önemli düzenleme bu. Sendika artık kendisini aynada görüyor ne kadar üyesi var ne kadar örgütlüyüz bunu görüyor. Bu yasa çıkmadan önce Türkiye'de çalışanların 60'ı sendikalı ve örgütlü diye takdim edilirken yasa çıktıktan sonra gördük ki yüzde 9'u sendikalı. Şimdi ayaklarımız yere basıyor" diye konuştu.
"BAYRAMDAN SONRAKİ İLK PERŞEMBE TAŞERON İŞÇİLERİN SORUNU MECLİS'E TAŞINACAK!"
Taşeron işçiliği konusu çözülmesi gerektiğini, çünkü orada gerçekten emeğin sömürüsü olduğunu belirten Bakan Çelik, "8 saat çalışması gereken vatandaş 12 saat çalıştırılıyor. Mesai ücreti, iş güvencesi, tazminat, örgütlenme hak arama yok. Sayın Başbakanımıza da arz ettim kendisi bu konuda seri olarak güncelleme istedi. Burada çok net bir çizgi çekmek gerekiyor.Kim kamunun işçisi olacak kim alt işverenin yanında çalışan işçi olacak bunların hakkı nedir insan onuruna yaraşır bir şekilde çalışma düzenin kurulması gerekiyor. Bu düzenlemeyi perşembe günü bayram dönüşü ele alacağız. Bütün tarafların ve siyasi partilerin katkılarını alacağız. Arkasından konuyu bakanlar kuruluna taşıyıp yüce meclise gelmesini sağlayacağız. Perşembe günü hem Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde grubu bulunan siyasi partilerden bu işe duyarlı olan arkadaşların katılımı hem de sosyal tarafların katılımıyla taşeron işçilerinin ve ya alt işverenin yanında çalışan işçilerin yaşadıkları sıkıntıları gidermeye yönelik düzenlemeyi de hemen bayramdan sonra başlatacağız" şeklinde konuştu.
-"ERKEN EMEKLİ YAPARSAK ÇOCUKLARINIZ BANA BEDDUA EDER"-
60 yaş emekliliğinin 2036 yılında tamamlanacağını kaydeden Bakan Çelik, dünyada şu anda 62-65 yaş emekliliği yaşıyor. İnsanımızı memnun etmeyi biz de hükümet olarak isteriz. 42 yaşında emekli olun ama ben inanıyorum o 42 yaşında emekli olacak olan Fatma hanımın Ahmet beyin çocukları bize beddua ederler. Çünkü emekli olan insan evde oturmayacak. Çalışacak. Bu da işverenin işine geliyor kayıt dışı çalıştırıyor ve kayıt dışı olduğu için yeni işe başlaması gereken 22 yaşındaki delikanlıya iş bulmakta zorlanıyoruz" diye konuştu.
-"161 SORUNU DA ÇÖZECEĞİZ"-
Memurlar ile bu dönemde ilk toplu sözleşmeyi yaptıklarını belirten Bakan Çelik, kamu çalışanlarıyla ilk toplu sözleşmeyi geçen yıl gerçekleştirdiklerini dile getirdi. O toplu sözleşmede 161 maddenin çıktığını kaydeden Çelik, "Bunlar ağırlıklı olarak devlet memurlarımızın, kamu personelinin yaşadığı sorunlar. Toplu sözleşmeye konu olmayan ayrıca sorunlar çıktı. Bu sorunlarla ilgili danışma kurullarımız var. Kasım ayında başlıyoruz. Yeni Toplu Sözleşmeye kadar 161 sorunu nasıl çözeriz diye o sözleşmeye zemin oluşturacak toplantılara başlıyoruz şimdi. Bu da personel sisteminde sıkıntı olduğunu ortaya koyuyor" değerlendirmesinde bulundu. - Ankara