Haberler

Bakan Ergün: "1 Milyar Dolar Türkiye'nin Hayır Hasenatıdır"

Abone Ol

Sanayi Bakanı Ergün, 81 ilde yapılması planlanan Bilim Merkezleri için ayrılan ödeneğin büyüklüğüne dikkat çekerek, "1 milyarsa 1 milyar, Türkiye'nin geleceği adına bu işe yatıracağız Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 81 ilde"...

Sanayi Bakanı Ergün, 81 ilde yapılması planlanan Bilim Merkezleri için ayrılan ödeneğin büyüklüğüne dikkat çekerek, "1 milyarsa 1 milyar, Türkiye'nin geleceği adına bu işe yatıracağız Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 81 ilde yapılması planlanan Bilim Merkezleri için ayrılan ödeneğin büyüklüğüne dikkat çekerek, "1 milyarsa 1 milyar, Türkiye'nin geleceği adına bu işe yatıracağız. 1 milyar eskiden büyük paraydı, gazetelere manşet olurdu. "IMF 1 milyar dolar serbest bırakmış' diye herkes bayram ederdi. Gazetelerin normalde siyasi haberler manşetinde yer alır. Ama o zaman bu haberler manşet oluyordu. Çok müthiş paraydı 1 milyar dolar o zaman, şimdi de 1 milyar dolar iyi para ama bizim açımızdan öyle manşet olacak bir para değil. 1 milyar dolar artık Türkiye'nin hayır, hasenatıdır. Türkiye'nin sağa sola zorda olana yaptığı yardımın bedelidir" dedi.

"Bilim Merkezi Kurulması Destekleri Büyükşehir Belediye Başkanları Toplantısı" Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün katılımıyla Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nda (TÜBİTAK) gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan Bakan Ergün, teknolojik gelişimin ihracat rakamları üzerine olan etkisinden söz ederek, yüksek teknolojinin payının ihracat içerisinde yüzde 25'ler seviyesine çıkarılması gerektiğini söyledi. Ergün, bugün bu rakamın yüzde 5'ler seviyesinde olduğunu ifade ederken, ekonomi büyürken düşük teknolojili ürünlerle büyüme noktasında olunamayacağına dikkat çekti. Mutlaka ileri teknoloji ürünlerine ağırlık verilmesi gerektiğini belirten Ergün, Türkiye'nin medikal sektöründe yüksek AR-GE gerektirmeyen ürünler ihraç ettiğini, ama yüksek AR-GE gerektiren ürünleri de ithal ettiğini ifade etti. Ergün, "Böylece medikal ürünler sektöründe 8 kat fark var arada. İhraç ettiğimizin 8 kat fazlasını ithal ediyoruz, ileri teknoloji ürünleri olduğu için bunlar. Dünyanın 10 büyük ekonomisinden birisi olmayı hedefleyen bir ülkede artık böylesine önemli bir sektörde böyle bir manzarayı kabul edemeyiz. Burada bazı şeyleri değiştirmemiz gerektiği açıktır. Yeni teşvik sistemin de bu değişiklikleri hem cari açık hem ileri teknoloji konularını destekleyen bir şekilde oluşturduk" dedi.

-"YABANCILARIN BİLL GATES VE STEVE JOBS ÇIKARMASI ÇOK ZEKİ OLDUKLARINDAN DEĞİL"-

81 ilin tamamında bilim merkezi kurma hedefi doğrultusunda Bakanlık, TÜBİTAK ve belediyelerin göstereceği uyumun son derece önemli olduğuna dikkat çeken Bakan Ergün, projeyi en kısa sürede başarıyla hayata geçirmeyi planladıklarını söyledi.

Çocuklara ve gençlere yönelik ciddi yatırımlar yapılması gerektiğine dikkat çeken Bakan Ergün, "Genç ve büyük nüfus iyi eğitilebilir ve doğru yönlendirilebilir ise ülkemiz için büyük bir nimettir. En büyük zenginliğimiz kendi insanımız. Nüfusumuzun gençliği, nüfusumuzun büyüklüğü. İyi de buna iyi bir altyapı hazırlanması gerekiyor. İyi eğitilmesi lazım. Bunun iyi yönlendirilmesi lazım ki ülkemizin geleceği adına büyük bir fırsat olsun. Yoksa bu büyük nüfus, bu genç nüfus iyi eğitilemezse, yönlendirilemezse o zaman ülkemizin geleceğinde çok büyük problemler olacak demektir. Bu açıdan eğitim sisteminde gerçekleştirdiğimiz son değişikliklerinde önemli reformlar olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Bireyler arasındaki farkların genetik, akıl ve zeka farkı ile açıklanabileceğine dikkat çeken Bakan Ergün, "Ama toplumlar arasındaki farkı genetik farklılıklarla açıklayamayız. Bu daha çok kültür farklılıkları ile açıklanabilir. Bugün ABD'deki 12 yaşındaki çocuk Apple için programlar yazabiliyorsa oradan Bill Gates gibi Steve Jobs gibi bir takım dahiler çıkıyorsa bunun ana sebebi onların bizden daha zeki olmaları, onların çocuklarının bizim çocuklarımızdan daha zeki olmaları değildir. Oradaki kültürdür. Orada insanlara sunulan fırsatlardır" dedi.

TÜBİTAK'ın öncülüğünde, yerel yönetimlerle birlikte işbirliği içerisinde kurulacak olan bu merkezlerin çocukların bilime olan ilgilerini artıracağını ve teknolojiyi daha doğru kullanmalarını sağlayacağını söyleyen Bakan Ergün, bu merkezde bilim ve teknolojiyi anlaşılır ve ulaşılabilir bir hale getirmek istediklerini belirtti. Bakan Ergün, "Bilim ve teknolojinin çok karışık olduğunu düşünmesin insanlar, zevk alsınlar. Heyecan duysunlar. Merak etsinler. İçinde yaşasınlar. Bu merkezlerde yer alan sergiler, etkinlikler özellikle gençlerin bilim ve teknolojiye olan meraklarının artmasını, soru sorma, keşfetme, merak etme ve becerilerin gelişmesini sağlayacaktır. Örgün eğitimde daha çok öğrenmeye odaklanan gençler, bu merkezlerde parmağın kendisine değil parmağın işaretlendiği yere odaklanacaklardır. Bunu daha çok ön planda tutacaklardır" şeklinde konuştu.

-"PROSEDÜRLERİ KALDIRIYORUZ, BİLİM MERKEZLERİNİ HIZLA YAPACAĞIZ"-

İlk bilim merkezlerinin 1960'larda ABD ve Kanada'da kurulduğunu söyleyen Bakan Ergün, 50 yıldan fazla bir zaman sonra bunun Türkiye'de konuşulmaya başlandığını, bazı işlerde ne kadar geç kalındığının görülmesi gerektiğini belirtti.

Bakan Ergün, Bilim Merkezleri'nde interaktif ortamlar yapacaklarını ifade ederek, bilim merkezi yapılması için 2004 yılında bir karara varıldığını ancak, 2004 yılından 2012 yılına kadar henüz daha "eli yüzü düzgün, toplumun önüne sunacakları" bir bilim merkezinin ortaya çıkarılamadığını belirtti. Ergün, "Niye prosedürden. Çağrıya çıkalım, şunu yapalım, şunu beğenelim armudun sapı üzümün çöpü derken 8 sene sonra ortada henüz bir şey yok. Tamam şu birkaç sene içerisinde birkaç bilim merkezi ortaya çıkacak ama 8 sene çok uzun bir zaman. Bu işi hızlı bir şekilde ele almamız ve kaybettiğimiz zamanı Zaten 50 sene kaybetmişiz. Böyle giderse prosedürden bir 50 sene daha kaybederiz. Prosedürleri filan hepsini kaldırıyoruz. Hızlı bir şekilde bu işi gerçekleştireceğiz" dedi.

-"1 MİLYAR DOLAR TÜRKİYE'NİN DARDA KALANA YAPTIĞI YATIRIMIN BEDELİDİR"-

Bilim merkezlerinin kavramsal tasarımını, sergilenim ve eğitim programlarının temin edilmesi işini, yönetim modelinin kurulması ve işletmenin denetlenmesini TÜBİTAK eliyle sağlayacaklarını söyleyen Bakan Ergün, Büyükşehir belediyelerinin ise proje için bina ve kapalı alan oluşturacaklarını dile getirdi. Bakan Ergün, projenin bütünü için 1 milyar TL'yi aşan boyutta bir kaynak ayrıldığına dikkat çekerek, "1 milyarsa 1 milyar, Türkiye'nin geleceği adına bu işe yatıracağız. 1 milyar eskiden büyük paraydı, gazetelere manşet olurdu. "IMF 1 milyar dolar serbest bırakmış' diye herkes bayram ederdi. Gazetelerin normalde siyasi haberler manşetinde yer alır. Ama o zaman IMF 1 milyar dolar serbest bıraktı haberleri manşet oluyordu. Niye çok müthiş bir paraydı 1 milyar dolar. Çok ihtiyacımız vardı. Şimdi de 1 milyar dolar iyi para ama bizim açımızdan öyle manşet olacak bir para değil. 1 milyar dolar artık Türkiye'nin hayır, hasenatıdır. Türkiye'nin sağa sola zorda olan darda kalana yaptığı yardımın bedelidir. Sivil toplum örgütlerinin destekleriyle beraber bu çok daha büyük rakamlara tekabül ediyor. 1 milyar dolar bugün ülkemizin hayır hasenatı sayılabilecek rakamlar olarak ifade ediliyor Türkiye ekonomisi açısından. Çok şükür" dedi. Ergün, finansal açıdan hiçbir sıkıntının olmayacağına vurgu yaptı.

Bakan Ergün, Büyükşehirlerde 2016, diğer illerde ise 2023 yılına kadar tamamlanması planlanan bilim merkezleri için bu sürenin uzun olduğuna dikkat çekerek, belediye başkanlarına "birkaç yıl içerisinde Büyükşehirlerde, en geç 5 yıl içerisinde de tüm illerde bunu bitirin" talimatı verdi.

-TÜBİTAK BAŞKANI: "BİLİM MERKEZLERİ, HEM EĞİTİME HEM BİLİME KATKI SUNACAK"-

Toplantının açış konuşmasını yapan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Yücel Altınbaşak ise kurulacak bilim merkezlerinin hem eğitime hem de bilime katkı sunacağını ifade ederek, bilim merkezleri ile birlikte öğrencilerin bilimi yaşayacağını ve bilime dokunacaklarını söyledi.

Ailelerin keyifli vakit geçirebilecekleri bir ortamın bilim merkezlerinde yaratılacağını sözlerine ekleyen Altınbaşak, dünyada 2 bin 400 bilim merkezi bulunduğunu ve bunların yılda 290 milyon kişi tarafından ziyaret edildiğini söyledi.

Türkiye'de 81 ilde yapılması planlanan bilim merkezlerinin hemen yapılması halinde bile milyon başına düşen bilim merkezi sayısının ABD'nin gerisinde kalacağına dikkat çeken Altınbaşak, Büyükşehirlere yapılması planlanan bilim merkezleri için 500 milyon TL ve de diğer illere yapılacak bilim merkezlerine ayrılacak 500 milyon TL kaynak ile bilim merkezlerine toplam 1 milyar TL kaynağın aktarılacağını ifade etti. - Ankara

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Yücel Altınbaşak Nihat Ergün Bill Gates Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title