Bakan Ergün: "Teşvikle Yerli Otomobilin İşaret Fişeği Verildi"
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, hükümetin açıkladığı yeni teşvik paketi ile yerli otmobilin işaret fişeğinin verildiğini ve bu konuya duygusal bir tavırla değil, rasyonel gerçeklerle yaklaştıklarını söyledi Bilim, Sanayi ve...
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, hükümetin açıkladığı yeni teşvik paketi ile yerli otmobilin işaret fişeğinin verildiğini ve bu konuya duygusal bir tavırla değil, rasyonel gerçeklerle yaklaştıklarını söyledi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, hükümetin açıkladığı yeni teşvik paketi ile yerli otmobilin işaret fişeğinin verildiğini ve bu konuya duygusal bir tavırla değil, rasyonel gerçeklerle yaklaştıklarını söyledi.
Haliç Kongre Merkezi'nde Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) tarafından düzenlenen "Otomotiv Sektörünün Geleceği ve Markalaşmanın Gücü" konferansında konuşan Bakan Ergün, otomotiv sektörünün ihracat katma değer ve istihdam parametreleri açısından Türkiye'nin önemli sektörlerinden biri olduğunu söyledi. Otomotiv sektöründe son yıllarda satışlarda bir artış olmasına karşın halen bin kişiye düşen araç sayısının gelişmiş ülke ekonomilerine oranla düşük olduğuna işaret eden Bakan Ergün, bu açıdan bakıldığında Türkiye'de gidilecek daha çok yolun olduğunu ve Türkiye'nin otomotiv açısından büyük bir pazar olmasının önünde engel olmadığını söyledi. Büyüyen ülke pazarlarının taleplerini yerli üretimle karşılamanın önemli olduğunun altını çizen Ergün, bu kapsamda Türkiye'de en çok satış yapan Ford, Opel ve Volkswagen markalarına, binek otomobil üretimleri için herkesin manevi baskıda bulunması önerisinde bulundu.
-"ELEKTRİKLİ ARAÇLARDA ÖNCÜ OLALIM"-
Türk otomotiv sanayinin 2011 yılında 640 bin adedi binek otomobil olmak üzere yaklaşık olarak 1 milyon 200 bin motorlu araç ürettiğini söyleyen Bakan Ergün, ihracatın 2008 yılının ardından 20 milyar dolar sınırını aştığını kaydetti. Yurt içinde ise otomobil satışlarının geçen yıl 600 bin barajını yakaladığını gördüklerini dile getiren Ergün, ayrıca, sektörün bu yılın ilk üç ayındaki performansının da beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini kaydetti. 2012 yılının yerli otomobil markası oluşturmak için somut adımlar atacakları bir yıl olması gerektiğini ifade eden Ergün, "Biz bu meseleye duygusal tavırla değil, ekonomik ve rasyonel gerekçelerle yaklaşıyoruz. Hem iç pazarımız hem de ihracat potansiyelimiz fazla olduğu için bu konuda yatırım yapalım istiyoruz. Elektrikli araçlar konusunda da öncü olalım istiyoruz. Bu kadar güçlü bir yan sanayisi, iç ve dış pazar potansiyeli olan bir ülkenin marka oluşturmamasının izahı olabilir mi ? Bu süreçleri 90' lı yıllarda terk ettik. O kadar önemli mesafeler katedilmiş olmasına rağmen bu sürecin 90'lı yıllarda terk edilmiş olması büyük bir hata olmuştur. Bu hatadan bir an evvel dönmeliyiz. Vakit henüz geç değildir" dedi.
-"İŞ, DÖNÜP DOLAŞIP YERLİ OTOMOBİLE GELİYOR"-
Hükümet olarak 2023 yılında 75 milyon doları otomotiv sektörüne ait olmak üzere 500 milyar dolar ihracat gerçekleştirme hedeflerine dikkati çeken Ergün, "Türkiye'nin bunlar için çalışmış olması gerekir. En az bu yılda 10 marka olması lazım. Bu markalardan en az biri otomobil sektörüne ait olmalı diye düşünüyorum ana ve yan sanayide yapılacak yatırımların son teşvikleren yararlanılması işin önünü açacaktır. Artık yerli otomobil konusunda da somut adımlar atılması için bir işaret fişeği atılmıştır. İş dönüyor dolaşıyor yerli otomobil konusuna geliyor. Türkiye'de yapılan üretimin katma değerini artırmak yeni nesil çevre dostu araçların üretiminde atılım yapmak yerli otomobil markası oluşturmak. Bu alanlarda başarı sağlanırsa anlam kazanacak" diye konuştu.
OYDER Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Ilısal ise sadece marka yaratmak ve üretim artışı yolu ile ihracat yapma hedefinin değil, iç pazardaki istikrarın büyümenin de takipçisi olmak durumunda olduklarını söyledi. - İstanbul