Haberler

Bakan Işık, Tümsiad Yönetim Kurulunu Kabul Etti

Abone Ol

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Kümelenme projesini çok önemsiyoruz.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Kümelenme projesini çok önemsiyoruz. Şu ana kadar bize 17 başvuru yapıldı" dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, TÜMSİAD Genel Başkanı Dr. Hasan Sert ve Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti. Ziyaretten dolayı teşekkür eden Bakan Işık, "TÜMSİAD'ın iki özelliği çok dikkat çekici. Bir tanesi KOBİ ağırlıklı yapılanması. İkinci önemli ayrıcalığı TÜMSİAD'ın KOBİ'lere yönelik şuanda en fazla faaliyet yapan, en fazla çalışma Sivil Toplum Örgütü. KOBİ'lerde bizim Bakanlığımızın en önemli çalışma alanı. Bu açıdan TÜMSİAD'ın bu ziyaretini önemsiyoruz" diye konuştu.

"7 YILLIK ORTALAMADA İMALAT SANAYİNDE KARLILIK ORANIMIZ YÜZDE 5.8"

2006-2012 yılları arasında Türkiye'nin üretimde ölçeğinin büyüdüğünü kaydeden Işık, şunları söyledi:

" Türkiye'de ölçek büyüyor. Bu çok net olarak rakamlarda gözüküyor. Ölçek arttıkça karlılıkta artıyor. Buda önemli bir tespitimiz. Mikro ölçekten küçük ölçeğe, küçük ölçekten orta ölçeğe, orta ölçekten büyük ölçeğe geçtikçe karlılıklarımız artıyor. Eğer imalat sanayinde teknoloji düzeyi arttıkça yine karlılık artıyor. Bunlar bizim özellikle yaptığımız çalışmalardan ortaya çıkardığımız net veriler. İmalat sanayimizde şuanda hakim olan teknoloji düzeyi orta teknoloji düzeyi. Düşük orta ve yüksek orta olmak üzere. 7 yıllık ortalamada imalat sanayinde karlılık oranımız yüzde 5.8. Bu önemli bir rakam özellikle vurgulamak istiyorum. İstihdamda da imalat sanayinin payı. Şu anda en fazla istihdam oluşturan kesim imalat sanayi. İmalat sanayinin toplam istihdamın yüzde 30'unu oluşturuyor."

"BU DAHA AZ ENERJİYLE DAHA FAZLA YOL ALMAK"

9'uncu 5 yıllık kalkınma planlarında ortaya konan ve BM Kalkınma Programıyla işbirliği içerisinde başlatılan rekabetçilik ve yenilik alanında Küme Destek Programının geliştirilmesi projesinin bugün itibariyle önemli bir noktaya geldiğini kaydeden Bakan Işık, "Bakanlığımız çok ciddi bir çalışma ortaya koydu ve 31 Ocak itibariyle Kümelenme Destek Programının 1'inci çağrısı bitti. Şuana kadar bize 17 başvuru yapıldı. Bunu Türkiye açısından önemsiyoruz. Kümelenme stratejisi bizim KOBİ'lerimiz açısından önemli bir strateji. Bu daha az enerjiyle daha fazla yol almak. Daha az kaynakla, daha fazla üretmek. Sinerjiyi artırarak verimliliği istihdamı ve ihracatı artırma amaçla ortaya konan bir proje. Kümelenme projesini çok önemsiyoruz. Şuana kadar bize 17 başvuru yapıldı. 42 tane üniversitemiz bu 17 başvuruda ben de varım dedi. 588 tane firmamız ben bu kümelenmenin içerisinde olacağım dedi. 5 tane Organize Sanayi Bölgesi ben bu kümelenme projesi içerisinde bulunmak istiyorum dedi. 24 tane Sanayi Odası ve Ticaret ve Sanayi Odası kümelenme çağrısında bulunacağım diye ifade eti. 5 tane Teknoloji Bölgesi, 1 tane Teknoloji Transfer Ofisi, 32 tane dernek, 3 tane ihracatçılar Birliği, 3 enstitü ve araştırma merkezi ve 10 da STK başvuru yaptı ve 4 tane belediye kümelenme projesi içerisinde bulunmak istediğini söyledi" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE'NİN TÜM ÜRETİM KABİLİYETİ KAPASİTESİNİ ARTIRMAK İSTİYORUZ"

KOBİ'lerin daha fazla içeride ve dışarıda işbirliğine ihtiyacı olduğunu bildiren Işık, şunları kaydetti:

"Santez programının yönetmeliği yayınlandı. Bu yönetmelikten sonra da eminim başvuru olacak. Başvurulara önemli oranda karşılık vereceğiz. Üniversitemizle sanayimizin sorunlarının çözümünde ve sanayimizin ARGE ve inovasyon kapasitesinin geliştirilmesinde önemli bir işbirliği mekanizmasını güçlendirerek oluşturmuş olacağız. Bundan sonra bakanlığımızın bu alanda KOBİ'lerimize bir destek daha vermiş olacağını ifade ediyorum. Bu zamana kadar destek mantiletimiz destek isteyen bize gelsin mantığıydı. Şimdi bunu değiştirmek istiyoruz. Biz diyoruz ki; sadece bize gelmeyi yeterli görmeyelim. Biz büyüme gelişme istihdam ve ihracat potansiyeli olan KOBİ'lerimizin ayağına gidelim. Onlarla ilgili daha detaylı çalışmaları biz yapalım. Türkiye'nin tüm üretim kabiliyeti kapasitesini artırmak istiyoruz." - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Fikri Işık Hasan Sert Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title