Haberler

Bakan Işık: Yeri Otomobil İçin Saab 9-3'ün Fikri Mülkiyet Haklarını Aldık

Güncelleme:
Abone Ol

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli otomobille ilgili, "Saab 9-3'ün isim hakkını değil, fikri mülkiyet haklarını satın aldık" dedi.

Işık, TRT Haber'de katıldığı programda, yerli otomobil çalışmalarına ilişkin soruları yanıtladı.

Yerli otomobil için iki yolun bulunduğuna işaret eden Işık, bunlardan birinin her şeyin Türkiye tarafından yapılıp, ortaya bir prototip çıkarmak olduğunu söyledi. Böyle bir çalışmanın 3-5 yıl zaman alacağını ve 1 milyar dolarlık da maliyet gerektirdiğine dikkati çeken Işık, şunları kaydetti:

"Bu, aslında Amerika'yı yeniden keşfetmek anlamına da gelir. İkinci yol nedir? Bu noktada çalışmış, bilinen, kendini ispat etmiş bazı firmalarla işbirliği yapmak ama her şeyden önce fikri mülkiyet hakları sizde olan bir platforma sahip olmak. Biz bu iki alternatif arasında karar vermek durumundaydık ve dedik ki, '5 yıllık zamanı ve 1 milyar doları boşa harcamayalım ve zaten varolan bir platformun fikri mülkiyet haklarını satın alarak, bunun üzerinden teknolojiyi geliştirmeye devam edersek, en az 3 yıl ve 1 milyar dolarlık avantajla başlamış oluruz ve o 1 milyar dolarla projeyi bitirebiliriz.' Bu noktada ciddi bir araştırma yaptık ve Saab 9-3'ün platformunun bizim açımızdan çok uygun olduğunu tespit ettik."

"SAAB 9-3'ÜN FİKRİ MÜLKİYET HAKLARINI SATIN ALDIK"

Bakan Işık'ın satın alındığını açıkladığı Saab 9-3 platformunun ismi 'Epsilon'. Platform ilk olarak 2002 yılında Opel Vectra C ve hemen arkasından 2003 model ikinci nesil Saab 9-3 ile sunuldu. Aynı platformun uzatılmış versiyonları ise Opel Vectra C'nin station wagon modeli olan Vectra C Caravan ve Opel Signum'un yanı sıra Fiat Croma gibi başka araçlarda da kullanıldı. Bu araçlara ilerleyen yıllarda Cadillac BLS, Chevrolet Malibu ve Pontiac G6 gibi modellerde katıldı. 2008'de sunulan Epsilon 2 platformuna kadar Epsilon platformunda Avrupa'da üretim devam etti. Epsilon 2'den sonra bu platformla Rusya'da Cadillac BLS üretimi 2010 yılına kadar devam etti. GM, küresel kriz sonrası Saab'taki tüm hisselerini satarken elindeki yeni platformları vermedi. Bir tek Epsilon platformu Bakan Işık'ın açıklamasından da anladığımız kadarıyla Saab'ı satın alan ve Çinlilerin sahip olduğu National Electric Vehicle Sweden'a (NEVS) bıraklmış. NEVS geçen yıl Saab 9-3 modeli üzerinde elektrikli 9-3 EV prototipini de üretmişti. Şimdi bu prototipin de Bakan Işık'ın açıklamalarından anladığımız yerli otonun çatısını oluşturacağı söyleniyor.


Bunun üzerine yoğun bir çalışma yapıldığını ve Saab 9-3'ün isim hakkını değil, fikri mülkiyet haklarını satın aldıklarını belirten Işık, bu satın alma sürecinin dahi 6 ay sürdüğünü bildirdi.

Bakan Fikri Işık, bunun sonucunda Türkiye'nin elinde artık geliştirmeye hazır bir araç bulunduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Bu, Türkiye'ye en az 3 ila 5 yıl arasında zaman kazandırdı ve şu anda ticari bir şey olduğu için rakam veremiyorum ama bunu çok çok uygun bir maliyetle Türkiye'ye kazandırmış olduk ama şu an işin 'A' noktasındayız. Türkiye'nin asıl ilerlemek istediği alan menzili uzatılmış elektrikli araç. Bunun için bu bir platform olacak ve bu platformu biz geliştirmeye başladık. TÜBİTAK burada önemli bir liderlik üstlenecek ama bunu satın aldığımız Saab 9-3'ü geliştiren Nevs firmasıyla bu alanda işbirliğimizi sürdüreceğiz."

Kuru milliyetçilikle hareket etmediklerini vurgulayan Işık, "Burada çalışan herkes Türk olacak, her şeyi biz geliştireceğiz" gibi bir arzularının olmadığını, zaten dünyada da artık böyle bir şeyin olmadığını ifade etti.

Konuyla ilgili Türkiye'nin tüm birikimini kullanacaklarını ve dünyanın en iyileriyle çalışacaklarını vurgulayan Işık, 2020 yılında herkesin gurur duyacağı bir otomobili yollara çıkaracaklarını söyledi.

NEDEN SAAB TERCİH EDİLDİ?

Saab'ı neden tercih ettiklerini de açıklayan Işık, "Saab'ın gerçekten iyi bir teknolojisi var. Çok kaliteli, konforlu ve sağlam araçlarıyla tanınıyor. Dolayısıyla böyle bir araçla başlangıç yapmanın, Türkiye'nin menfaatine olduğunu düşündük" dedi.

Şu anda alınan platformun tüm fikri mülkiyet haklarının Türkiye'de olduğunu dile getiren Işık, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Burada yarın, 'şurası benimdi, burasını yapamazsınız' gibi bir tartışmaya düşmek istemedik ve net bir çalışma ortaya koyduk. Ayrıca, marka Türk markası olacak, Saab olmayacak. İspatlamak durumunda kalacağımız bir süreç olmayacak. Saab'ın birikimini ve güvenini arkamıza alacağız ama markamız Türk markası olacak ve teknolojiyi kesinlikle Türkiye'de geliştireceğiz. Aracın dizaynından tasarımına, diğer tüm unsurlarına kadar merkez Türkiye olacak. Şu anda kendi geliştirdiğimiz batarya teknolojisi var, elektrikli tahrik sistemleri var, TÜBİTAK'ın ve özel sektörün yaptığı çalışmalar var. Bu birikimden faydalanmayı arzu ediyoruz ve önemli nokta da şu , bu araç inşallah seri üretime geçtiğinde hedefimiz minimum yüzde 85 parçasının Türkiye'de üretilmesi."

Son günlerdeki yerli otomobil tartışmalarından memnun olduğunu dile getiren Işık, "Beni üzen sadece şu, 1961'deki gibi kategorik karşıtlar. Yani 'Türk aklı otomobil yapamaz', niye yapamasın? Yeter ki siyasi irade olsun ve toplum da bu iradenin arkasında dursun." ifadelerini kullandı. Işık, toplumda buna büyük bir arzu olduğunu sözlerine ekledi.




Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Fikri Işık Türkiye Ekonomi Ekonomi Ekonomi Saab Opel Otomobil Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (234)

Adınızı Yazın:

skodada Romanya maliydi Almanya WValdi konforu fiyati el yakiyor Türkiye an akilli secimi yapti saab 9. 3 ü yeniden yaratacak gurur duyuyorum Türkiyemle her hakkina sahip istedigi gibi donatacak tam yerli otomobil burada yazip ciziyorsunuz bilmeden ama bir arabanin potansiyel kazanip testlerden gecmesi 10 seneyi bulur ama Türk muhendisler 3 senede saab 9. 3 ü kapimiza getirecekler basarilarinizin devamini dilerim

Yanıtla840
Kurucu:

Avrupadaki her markayi toplayan VW bunu bedavaya bile niye almadi acaba bide ona kafa yoraydin bari. Isvecten sonra ABD Hollanda Cin 3 el degistirdi yok pahasina. Niye. Cunku Epsilon platform tasarim hatali ve cozemediler yerine yeniden model gelistirdiler.

00
yanlışınız var:

Skoda Çeklerin ki, mukayese ettiğiniz aracın piyasaya bandlarına bir bakın. Saab Cherry, Mitsubishi, Isuzu, Lada, Dacia vs. İkinci veya üçüncü nesil ve kalite araçlar.

00
GURBETCI:

ALMANYA DA YASIYORUM .COCUKLARIMIZ BURADA OTOMOBIL FABRIKALARINDA MÜHENDIS, TASARIMCI, HATTA YÖNETICI KONUMUNDA. BEN ISCI OLARAK BASLADIM 27 YILDAN SONRA OTO MONTAJ PROGRAMLAMACISI OLDUM. DEVLET BIZE OLANAK SAGLADIGI TAKTIRDE ÜLKEMIZE GELIP KENDI PROJEMIZ OTOMOBILLERIMIZI ÜRETIRIZ. HEMDE KENDI MADENIMIZ BOR LA CALISAN ARACLAR ÜRETILEBILIR.

Yanıtla244
ss''in:

ağzı olan konuşuyor. . herseyin bir yöntemi var adamlar güzel bir iş için adımlar atıyor. . destek olmuyosunuz bari köstek olmayın!!

Yanıtla440
SakinMobil-IOS:

Tübitak mı? İmamlar Ordu'sumu yapacakmış? Hahahhaahahahahahhahahahahhahahahhahaahhbahahahahahaahahha

Yanıtla368
cegiz han:

Unutma ölünce o imamların eline düşecek terbiyesiz.

08
Türkiyeli:

ahmakça diyenlere cevaben ; saab gibi batık markadan ucuz teknoloji satın almak son derece akılcıdır. Marka zaten batmış elinde bizim gibi bir ülke için gerek tasarım, gerek güvenlik açısından çok sağlam teknoloji var. O çok beğendiğiniz alman arabaları ve size kazık atan vw ye binmek hoşunuza gidiyor olsa gerek ki almanların ağzıyla konuşuyorsunuz. Yapmayın çamur atacağınıza siz de birşeyler katın ki hedeflediğimizin ötesine geçebilelim.

Yanıtla636
sivasspor:

fikirirsiz BAkan .yuh be araba yapmak okadarmi zormus. Baskasinin patentiyle yerli olmaaaaz. Yaziklar olsun .fikir siz işiksiz bakan.

Yanıtla2611
bayburtlu:

Biri bir icat yapar 27 kişi onda kusur ararmış

Yanıtla1720
Tüm 234 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title