Bakan, 'Kurallı Dövüş' İstedi, Dtö Türkiye'yi 'Orta Yolcu' Buldu
Dünya Ticaret Örgütü 7'nci Bakanlar Konferansı'nın Açılışı Öncesinde Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'la Görüşen Dtö Direktörü Pascal Lamy, "Türkiye Kendi Ağırlığının Yanı Sıra Köprü Pozisyonunun Etkisiyle Mihenk Taşlarından Biridir" Dedi. Bakan Çağlayan da, Dtö'ye "Kurallı Dövüş" Çağrısı Yaptı.
Dünya Ticaret Örgütü 7’nci Bakanlar Konferansı’nın açılışı öncesinde Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’la görüşen DTÖ Direktörü Pascal Lamy, “Türkiye kendi ağırlığının yanı sıra köprü pozisyonunun etkisiyle mihenk taşlarından biridir” dedi. Bakan Çağlayan da, DTÖ’ye “kurallı dövüş” çağrısı yaptı.
DÜNYA Ticaret Örgütü (DTÖ) Direktörü Pascal Lamy, Cenevre Kongre Merkezi’nde dün başlayan 7’nci Bakanlar Konferansı öncesinde Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile biraraya geldi. Türkiye’nin Dünya Ticaret Örgütü için önemine dikkat çeken Lamy, çeşitli ülkelerin çok boyutlu olduğunu vurguladı. Türkiye’nin, Kore, Pakistan, İsviçre, Norveç gibi orta yolu seçen ülkeler arasında olduğuna dikkat çeken Pascal Lamy, “Böyle bir durumda Avrupa Birliği de Avrupa Birliği dışında kalan ülkeler de sizinle ilişki kurmak için geliyor” dedi.
Türkiye, Brezilya, Çin, Hindistan gibi ülkelerin yaptığı teknik yardımların gelişme yolundaki ülkelerde daha olumlu karşılandığını da vurgulayan Pascal Lamy, “Bu ülkeler daha büyük, gelişmiş ülkelerden bu tür yardımları almak yerine sizlerden almayı daha fazla tercih ediyorlar. Bu büyük bir fırsat” diye konuştu.
Kore benzetmesi
DTÖ Direktörü Pascal Lamy, Türkiye ve Kore’nin birbirine benzeyen çok fazla yönü olduğunu da belirterek, “Türkiye ve Kore bazı alanlarda gelişme yolundaki ülke, bazı alanlarda ise gelişmiş ülke gibi davranıyor” diye konuştu. Pascal Lamy, Türkiye’nin ayakları yere basan bir dış ticaret politikası uyguladığını da anlatırken, “Türkiye’de düzenlenecek az gelişmiş ülkeler konferansına ben de bizzat destek vereceğim” dedi.
Kurallı dövüşe davet
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, tarife ve tarife dışı engellerin mutlaka ortadan kaldırılması gerektiğine dikkat çekti. Çağlayan, “Bu krizden sonraki ilk toplantı. Korumacılık tedbirleri kuralsız olarak yapılmaya başladı. Ülkelerin birçoğunda bunu görmek mümkün. Bizim de karşı karşıya kaldığımız birçok olay var. Bütün mesele herkesi kurallı bir dövüşe davet etmek.”
İki toplantı için ev sahipliği istedik
Zafer Çağlayan, “G-20 Ticaret Bakanları Toplantısı’na ve 8’nci Bakanlar Konferansı’na ev sahipliği yapmak istiyoruz” dedi.
‘Katılım Dostu Ülkeler Platformu’ kurulacak
DIŞ Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, DTÖ Direktörü Pascal Lamy ile yaptığı görüşmede, Dünya Ticaret Örgütü’ne girebilmek için bekleyen 31 ülkenin kabulu için hızlı hareket edilmesi gerektiğini de belirtti. 31 ülkenin 18’inin Türkiye’yi direkt ilgilendirdiğini de anlatan Zafer Çağlayan, “Afganistan, Cezayir, Azerbaycan, Beyaz Rusya, Bosna, Etopya, İran, Irak, Kazakistan, Lübnan, Libya, Rusya, Sırbistan, Sudan, Tacikistan, Özbekisten, Yemen, Suriye. Bunlar bizim direkt irtibatta olduğumuz ülkeler. Çok yakın ticaret işlerimiz var” dedi. Pascal Lamy ile yaptığı görüşmenin ardından heyetiyle yaptığı görüşmelerde 31 ülkenin DTÖ’ye kabulünü hızlandırmak için “Katılım Dostu Ülkeler Platformu” kurma kararı aldıklarını da açıkladı.
100’ler ligindeyiz artık geri dönemeyiz
2008’de dünya mal ihracatı toplamının 16 trilyon dolar olduğuna dikkat çeken Zafer Çağlayan, “Avrupa Birliği’ni tek blok sayarsanız ihracat sıralamasında 22’nci ülkeyiz. AB’yi ülke bazında düşünürseniz dünya ticaret liginde 132 milyar dolar ihracatla 32’nci sıradayız. Dünya ihracatının 2009’da 12 trilyon dolar olacağı söyleniyor. Türkiye mevcut sırayı muhafaza ediyor” dedi. Türkiye’nin toplam ihracatına bakıldığında ise 2009’da 132 milyar dolardan 100 milyar dolara ineceğini öngördüklerini vurgulayan Çağlayan, “İhracattaki azalmanın yüzde 90’ını AB’den kaynaklanıyor. Çünkü AB ekonomisi küçüldü ve talep düştü” dedi.
Dubai’de yaşananlar hesapsızlık yüzünden
DIŞ Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, “Dubai’deki konu bir yerde hesapsızlığın, projeksiyona dayalı harcama yapılmayışının, stratejilerin yanlış tespit edilişinin, plansız programsız harcama yaparak büyümenin net göstergesi” dedi. Bir yıl önce Dubai’ye gittiğinde Dubai’deki işlerin çok kötü, Abu Dabi’deki işlerin iyi durumda olduğunu gözlemlediğini belirten Çağlayan, “Bir ülkenin ekonomisi sadece bir şeye bağlı ise yani sadece petrol gelirlerine ya da enerji gelirlerine bağlı ise o ülkede sorunlar çıkabilir” diye konuştu.