Bal Ormanları Arıcıların Yüzünü Güldürdü
Orman Genel Müdürlüğünün uygulamaya koyduğu eylem planı ile Ordu'da sayısı 9'a çıkarılan bal ormanları, bölge arıcısının yüzünü güldürdü.
Orman Genel Müdürlüğünün uygulamaya koyduğu eylem planı ile Ordu'da sayısı 9'a çıkarılan bal ormanları, bölge arıcısının yüzünü güldürdü.
Ordu Arıcılar Birliği Başkanı Akın Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ordu'nun Türkiye'nin bal üretiminde ilk sırada yer aldığını, kovan sayısı bakımından da ikinci sırada bulunduğunu söyledi.
Çiftçi, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ülkenin bal üretiminin yüzde 30'unun Ordulu arıcılar tarafından gerçekleştirildiğini belirtti.
2008 yılında kurulmaya başlanılan bal ormanlarıyla ilgili çalışmaların son dönemde hızlandığını bildiren Çiftçi, "İlimizde daha önce 3 bal ormanı kurulmuştu ancak son yapılan çalışmayla ilimizdeki bal ormanı sayısı 9'a çıktı. Bakanlığımız tarafından Kuzköy, Dibektaşı, Ulubey-Gölköy, Gürgentepe, Gürpınar ve Sarıçiçek mevkilerinde 3 bin 477 dekar sahada 6 bal ormanı daha kuruldu." dedi.
Çiftçi, arıların, bal ormanlarında yoğun şekilde bulunan mor çalı çileği, orman gülü taflan, ıhlamur, böğürtlen, kestane, alıç, ahlat, kuşburnu, yalancı akasya, kekik, dağ çileği, barut ağacı, dağ armudu, yabani erik, yabani elma, kızılcık gibi yüzlerce çeşit bitkiden bal yaptığını belirtti.
Bal ormanlarının sayısının daha da artmasını istediklerini dile getiren Çiftçi, şunları kaydetti:
"Özellikle 50 kovanın altında arıcılık yapan vatandaşlarımız başka illerin yaylalarına gitmek yerine bu ormanlardan yararlanabilecek. Arıcılarımız bu ormanlar sayesinde hem ailelerinden ayrı kalmayacak hem de kendi illerinde daha iyi şartlarda daha kaliteli bal üretecekler. En önemlisi bu ormanlar arıcılarımıza ekonomik anlamda katkı sağlayacak."
Bu ormanlar sayesinde bal üretiminin gelecek yıllarda daha da artacağını söyleyen Çiftçi, devletin imkanlarıyla kurulan bal ormanlarına tüm vatandaşların sahip çıkması gerektiğini ifade etti.