Bankalardan Vatandaşa Artı Para Vurgunu
Kredisini ödeyen vatandaşın artı para hesabını kapatan banka daha sonra 1 kuruşluk borç çıkardı.
Borç için 71 lira 55 kuruş masraf yapan banka, bunu da hesap sahibinden istedi…
BORCUNU ÖDEDİ AMA KURTULAMADI
Banka kredisi kullanan milyonlarca vatandaş yüklü ihtarname borcu, hatta haciz şokuyla karşı karşıya kalabilir. Bankaların can yakan artı para oyununun son kurbanı Ankara'da yaşayan Murat Rumevleklioğlu oldu. Bankadan kredi kullanan bu tüketici, vade sonunda borcunun tamamını ödeyip krediden kurtuldu.
1 KURUŞLUK BORCA 71 KURUŞLUK İHTARNAME
Ancak banka, bir süre sonra noter aracılığıyla bir ihtarname gönderip 0.01 TL, yani 1 kuruşluk borcun 7 gün içerisinde ödenmesini istedi. Vatandaş 1 kuruşluk sürpriz borcun şaşkınlığını yaşarken, 71 lira 55 kuruşluk noterden gönderilmiş ihtarname masrafının da kendisinden istendiğini görünce adeta şoke oldu.
İCRA İLE TEHDİT ETTİLER
Bankadan tüketiciye gönderilen ihtarnamede 71.55 TL masrafın 7 gün içerisinde ödenmemesi halinde, temerrüt faizi işletileceği, ayrıca Banka Muamele Vergisi ve oluşacak diğer tüm masraflar eklenerek kanuni takibe geçileceği, yani icraya verileceği uyarısı yapıldı.
1 kuruşluk alacağı bildirmek için 71.55 lira masraf yapmaktan kaçınmayan banka, alacağını tahsil etmek için gerekirse müşterisinin tüm teminatlarıyla ilgili kanuni işlem başlatacağı ihtarında da bulundu.
1 KURUŞ BORCUN NEDENİ
Bankalar kredi kullandırdıkları müşterilerine 0.01 TL'lik "ek hesap" ya da "ticari artı para" hesabı açıyor. Müşteri, kredide sorun yaşamamak için bankaların uzattığı kredi sözleşmesini okuyamadan imzalamak zorunda kalıyor. 1 kuruşluk ek hesabının olduğunu bilmeyen vatandaş ya da şirketler, kredi borcunu ödediğinde tüm borçtan kurtulduğunu sanıyor.
Oysa bankalar müşteriyi portföyde tutmak için 1 kuruşluk hesabı kapatmıyor. Banka daha sonra 1 kuruşu tahsil etmek için notere koşuyor ve 70-80 liralık ilave masraf çıkarıyor. (Kaynaka:Sözcü)