Bankaların Dosya Masrafı Oyunu Tüketicileri Mağdur Ediyor
Tüketici Hakem Heyetine müracaat eden tüketicilerin şikayetini gören bazı bankalar, aldığı ücreti tüketicinin hesabına yatırıp, aynı parayı ikinci defa istiyormuş dava açıyor.
Bankaların haksız olarak aldığı dosya ücreti, kart ücreti gibi ücretleri geri almak için Tüketici Hakem Heyetine müracaat eden tüketicilerin şikayetini gören bazı bankalar, aldığı ücreti tüketicinin hesabına yatırıp, aynı parayı ikinci defa istiyormuş gibi mahkemeye verip, mahkeme giderleri çıkartıp tüketiciyi mağdur ediyor.
Yozgat'ta bir vatandaş, bankadan çektiği krediden doğan dosya masrafını 300 TL olarak geri alırken, mahkeme masrafı olarak 252 TL ve 65 TL de hesap işletim ücreti olmak üzere toplam 317 TL olarak bankaya masraf ödedi.
"BENDE BİR GİRİŞİMDE BULUNMADIM"
Yozgat'ta bankadan kredi çeken Ahmet Sarıkaya, bankanın haksız yere kendisinden aldığı dosya masrafını almak için Tüketici Hakem Heyetine müracaat ettiğini belirterek, "Benim Tüketici Hakem Heyetine verdiğim şikayet dilekçesini banka görüyor ve bunun üzerine benim hesabıma dosya masrafı diye para yatırdı. Daha sonra bana mahkemeden bir yazı geldi. Bende bunu Tüketici Hakem Heyetindeki bir görevliye bildirdim o da 'biz takip ediyoruz bir şey olmaz' dedi. Ben de buna istinaden bir girişimde bulunmadım" dedi.
"SANKİ ÜCRETİ İKİNCİ DEFA İSİTYORUM GİBİ GÖSTERİLMİŞ"
Mahkemeden ikinci bir kararın tarafına ulaştırıldığını ifade eden Sarıkaya, "Ben hakim karşısına dahi çıkmadan karar verilmiş. Kararda sanki ben bankadan ikinci bir defa dosya ücreti istiyorum gibi gösterilmiş. Mahkeme masrafı, bilirkişi masrafları olarak 252 TL para yansıtılmış. Banka bunun dışında bir de 65 TL banka hesap ücreti olarak toplamda 317 lira benden ücret aldı. Dosya masrafı 300 lira alıyorum 317 lira masraf ödüyorum. Ben bu bankadan şikayetçiyim, alınan bu ücretlerin tekrar tarafıma ödenmesini istiyorum. Banka vatandaşı mağdur ediyor. Uyanık davranıp, tüketici haklarına şikayet yapıldığında banka talep edilen ücreti hesaba yatırıyor. Tüketici Hakem Heyeti de işlemleri yürüttüğü için sanki bizleri ikinci bir masraf istiyormuş gibi gösteriyor. Benim gibi 250 kişinin üzerinde vatandaşın olduğunu öğrendim. Bu sayı belki daha da fazladır" diye konuştu.
MAĞDUR OLMAMAK İÇİN TÜKETİCİ ŞİKAYETLERİNİN SONUCU TÜKETİCİ HAKEM HEYETİNE BİLDİRİLMESİ GEREKİYOR
Yozgat Ticaret İl Müdürü ve Tüketici Hakem Heyeti Komisyon Başkanı İbrahim Akdaş, zaman zaman kendilerine bu türde mağduriyetten dolayı şikayetlerin geldiğini belirterek, "Bu problemin teknik olarak izahı, türetici hakem heyeti olarak bizim verdiğimiz karar ilamlı mahkeme kararıyla eş değer bir karardır. Bunun için bu karar doğrultusunda tekrar ödenmemesi için bankalar tarafından bunların bozulması gerekiyor. Bu nedenle de zaman zaman bu işlemleri yapıyor ve tüketiciyi mahkeme masraflarıyla karşı karşıya bırakarak mağdur olayları yaşanmaktadır" dedi.
Tüketicilerin hesaplarını kontrol ederek ederek eğer hesabında talep ettiği veya tüketici hakem heyetine vermiş olduğu miktarı yatırdığını gördüğü anda tüketici hakem heyetine gelerek dilekçesinden ve davasından vazgeçmesi gerektiğini vurgulayan Akdaş, "Yatan ücretin tam, eksik veya fazla olduğunu hakem heyetine bildirerek bu tür hataların önüne geçilmesi mümkündür. Hesaba para yattığını görür görmez bize gelecek çünkü bizde devam eden dilekçe var. Biz onun işlemlerini yürütüyoruz. Eksik veya fazla olduğunu biz kendisine bildireceğiz. Hem banka ile ilgili problem çözülmüş olacak hem de bizdeki dilekçe tamamlanmış olacak. Bu şekilde bankaya ikinci bir para isteme durumu olmadığından dolayı böyle bir problemle karşı karşıya kalınmayacaktır" diye konuştu.
"BANKALAR BASİRETLİ BİR TÜCCAR GİBİ DAVRANMALI"
Bankaların bu konuda basiretli bir tüccar gibi davranmaları gerektiğine değinen Akdaş, "Çünkü bu tüketiciler aynı zamanda bankanın birer müşterisidir. Müşteri gibi davranması gibi gerekir, müşterilerini bu şekilde hileli yolla aldatmamaları gerekiyor. Biz buna karşıyız. Ama hukuki olarak bankaların Asli Hukuk Mahkemesi tüketici sıfatı ile giderek kararı bozma yönünde herhangi bir durumumuz yok. Şu andaki mevzuata göre en güzel çözüm tüketicinin hesabına para yattığında bize bildirmeleri gerekiyor. Tüketicilerimizin bunu bilmesi gerekiyor. Sadece banka değil başka konular için de sonucu tüketici hakem heyetine bildirmeleri gerekiyor, mağdur olmamak için bunun en güzel sonucu bu şekildir" ifadelerini kullandı.