Haberler

Banvit'ten Zam Değerlendirmesi

Abone Ol

Merkezi Balıkesir'in Bandırma ilçesinde bulunan beyaz et sektörünün önde gelen isimlerinden Banvit'in Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Görener, son günlerde beyaz ette yaşanan fiyat artışı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Merkezi Balıkesir'in Bandırma ilçesinde bulunan beyaz et sektörünün önde gelen isimlerinden Banvit'in Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Görener, son günlerde beyaz ette yaşanan fiyat artışı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Banvit'in Erdek ilçesinde bulunan eğitim ve dinlenme tesislerinde Rotary Kulüp üyelerine verilen yemekte konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Görener, beyaz et sektöründe Haziran ayında bir artış olduğunu ancak bu artışın mayıs ayı rakamlarını yakalayamadığını söyledi. Görener, "Maalesef bizim sektörümüz rekabete açık bir sektör. Ülkemizde yaklaşık 17-18 üretici var. Bu üreticilerin 7-8 tanesi de pazarın yüzde 80'ine hakim. Sektörümüz tehlikeli bir sektör. Canlıyla uğraşıyoruz. Öyle bir zaman geliyor ki talep artıyor, dolayısıyla fiyatlar da artıyor. Doğru olan, artan talep karşısında fiyatı arttırarak talebi dengelemektir. Eğer fiyatı artırmazsanız '5 ve 6. müşterilerinize malım yok' demek durumunda kalırsınız. Yok demektense malım var ancak fiyatım bu demek talebin dengelenmesi noktasında daha doğrudur. Bunun tersi de doğrudur" dedi.

"SEKTÖR OLARAK IRAK BAĞIMLISI OLDUK"

Türkiye'deki tavukçuluk sektörü ve buna bağlı olarak beyaz et ihracatını da değerlendiren Görener, 2012 yılında 320 bin ton ihracat gerçekleştirildiğini, bu rakamın 2013 yılı için ise 400 bin ton civarında olmasını beklediklerini söyledi. Türk tavukçuluğunun Irak bağımlısı olduğunu da dile getiren Görener, "Türkiye'de tavukçuluk nereye gidiyor diye sorarsanız aslında önümüzde daha müspet seneler var. Çevremize baktığımızda ciddi anlamda ihracat yaptığımız ülkeler var. Biz bundan 10 yıl önce ihracatı bilmiyorduk. İç pazarda talep dibe vurduğunda o maldan kurtulmak için yaptığımız çaba, bir zaman sonra hakiki ihracat pazarına dönüştü. Sektör olarak Irak bağımlısı olduk. Bu pazar patlar mı bilmiyoruz. Ama önümüzdeki yıllarda bu ülkeye ihracatın artacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Irak pazarının yanı sıra Körfez ülkelerine de ihracatın arttığını söyleyen Görener, "Bu ülkelere olan yakınlığımız çok küçük miktarlarda da olsa mal yollamamızı sağlıyor. Aslında bu sadece tavukçuluk için değil, bütün gıda sektörü içinde geçerlidir" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE ÜRETİM AÇISINDAN 81 BÖLGEYE AYRILMALIDIR"

Türkiye'nin geçmişte bir kuş gribi vakası ile karşı karşıya kaldığına dikkati çeken Ömer Görener, "Eğer ülkenin bir bölgesinde herhangi bir hastalık çıkarsa mal alan ülkeler, 'ben sizden mal almıyorum, sizde hastalık var' diyor. Geçmişte yaşanan kuş gribinde bunu gördük. Böyle bir durumun yaşanması halinde bütün mallar elde kalıyor. Bu da sektör açısından ciddi bir felakettir. Ama maalesef bunu Tarım Bakanlığı'na anlatamıyoruz. Bir şekilde bölgelendirme yapılamıyor. Ayrıca bu bütün dünyada da böyledir. Allah korusun bunu beceremezsek sonu kötü olabilir" ifadelerini kullandı. - BALIKESİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Ömer Görener Balıkesir Bandırma Ekonomi Banvit Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title