Haberler

Mehmet Şimşek: Yeterince Tasarruf Yapsaydık 20-30 Yıl Yüzde 6-7 Büyürdük

Güncelleme:
Abone Ol

Mehmet Şimşek, "Tasarruflarımız yeterli olsaydı, çok rahat yüzde 6-7'lik bir büyümeyi 20-30 yıl sürdürüp, Japonya'nın, Kore'nin başardığını başarabilirdik." dedi.

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Yurt içi tasarruflarımız yeterli olsaydı, çok rahat bir şekilde yüzde 6-7'lik bir büyümeyi 20-30 yıl sürdürüp, geçmişte Japonya'nın, bugün Kore'nin başardığını başarabilirdik." dedi.

Şimşek, Borsa İstanbul ve Boğaziçi Üniversitesi ortaklığı ile kurulan Finans Teknopark AŞ ile İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) arasında yapılan mali destek sözleşmesinin imza töreninde yaptığı konuşmada, bugün gelişmiş ülkelerde büyümenin son derece cılız olduğunu, buralarda ithalat problemi olduğunu söyledi.

HANE HALKI BORCU HIZLA ARTTI

Çünkü 2007 yılına kadar olan dönemde hane halkı borcunun hızla arttığına işaret eden Şimşek, krizden sonra devletlerin borçlarında patlama olduğunu, şirketlerin yatırım iştahının olmadığını zira talebin düşük olduğunu kaydetti.

Şimşek, yatırım yapılmadığı zaman verimliliğin artmadığını, büyüme potansiyelinin düşük kaldığını dile getirdi.

Bunun bir kısır döngü olduğunu anlatan Şimşek, halbuki Türkiye'nin çok farklı bir konjonktürde olduğunu ifade etti.

"YETERİNCE TASARRUF ETMİYORUZ"

Türkiye'nin ciddi bir yatırım iştahı, yatırım ihtiyacı ve genç nüfusu nedeniyle ciddi bir tüketim talebi olduğunun altını çizen Şimşek, "Dolayısıyla yurt içi tasarruflarımız yeterli olsaydı, çok rahat bir şekilde yüzde 6-7'lik bir büyümeyi 20-30 yıl sürdürüp, geçmişte Japonya'nın, bugün Kore'nin başardığını başarabilirdik. Nitekim neden başaramıyoruz? Çünkü biz şu anda yeterince tasarruf etmiyoruz." şeklinde konuştu.

"ÖNEMLİ ADIMLAR ATACAĞIZ"

Şimşek, tasarrufları artırmak için ciddi çalışmalar yaptıklarına işaret ederek, konuşmasına şöyle devam etti:

"Sermaye piyasalarının gelişmesi, enstrüman çeşitliliği, alternatiflerin çoğalması, örneğin sukuk gibi…. Bu konularda ne gerekiyorsa yaptık. Yakın dönemde faizsiz finans kuruluşlarının koordinasyon kurulunu oluşturduk, toplantısını yaptık, yol haritası belirledik, çalışma grupları oluşturduk… Bu alanın geliştirilmesi için önemli adımlar atacağız."

"DÜNYANIN HİÇ BİR ÜLKESİNDE OLMAYAN TEŞVİKLER VERDİK"

Şimşek, bu yılın ilk reform paketinin Ar-Ge Reform Paketi olduğunu anımsatarak, buradaki amacın Türkiye'nin katma değer zincirinde yukarı çıkması olduğunu söyledi.

Firmaların tasarruflarını artırmak için muazzam teşvik verdiklerini hatırlatan Şimşek, hane halkının teşviklerini artırmak için dünyanın hiç bir ülkesinde olmayan cömert teşvikler verdiklerini kaydetti.

Şimşek, bu konuda kamunun ise dengelerini iyileştirdiğine işaret ederek, "Orada da reforma ihtiyaç var ama o reformun amacı daha çok gelirlerin kalitesinin artırılması, harcamaların rasyonelleştirilmesi ve performansın kalıcı, sürdürülebilir bir noktaya getirilmesi…" şeklinde konuştu.

Sermaye piyasalarının gelişmesinin aslında atıl duran bazı kaynakların sisteme girilmesini sağlayabileceğini aktaran Şimşek, eğer bunlar sisteme sokulursa, kaynak havuzunun büyümüş olacağını dile getirdi.

"TASASRUF EDİLSEYDİ FAİZLER DÜŞERDİ"

Şimşek, Türkiye'de tasarruf açığı bu boyutlarda olmasaydı, kamu maliyesindeki güçlü performansla, bu reform çabası ile bu enflasyona rağmen faizlerin biraz daha düşük olabileceğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sistem çok sığ. Bugün kredilerin mevduata oranı ortada. Mevduat belirleyici, çünkü diğer kaynaklar sınırlı. Mevduat belirleyici olunca, mevduatın faizi yüksek olunca ne oluyor, faizler de yüksek oluyor. Son toplanan mevduat faizleri yüzde 14'lere dayanmış durumda. Bunu yüzde 16-17'nin altına satarsanız anlamlı değil. Tartışmaların kaynağı da bu. Ama açık ve net olarak söylüyorum; kolaycı bir çözüm yok. Olsaydı, zaten çoktan o çözümü uygulamaya koyardık."

"REFORMLAR HAYATA GEÇTİKÇE TÜRKİYE'NİN ALGISI İYİLEŞECEK"

Şimşek, gelecek dönemin yoğun olacağını belirterek, reformlar hayata geçtikçe Türkiye'nin algısının da gerçekliğinin de iyileşeceğini, risk priminin çok daha makul düzeylere düşeceğini ve daha büyük ölçekte kaynağı cezbedeceğini söyledi.

Gelecek dönemde İstanbul'un finans merkezi olması için bütün boyutları ile ne gerekiyorsa yapacaklarını anlatan Şimşek, yatırımcıyı en iyi şekilde koruyacaklarını, her şeyi kolaylaştıracaklarını, amaçlarının piyasalarının derinleşmesi ve gelişmesi olduğunu dile getirdi.

"YASTIK ALTININ NASIL SESTEME KATARIZ?"

Şimşek, yastık altı altınların cezbedilmesi konusunda herkese büyük sorumluluk düştüğünü vurgulayarak, "Geçen bankacılarla bir araya geldim, onlara da söyledim. Mevduat sınırlı, faizler yüksek… Buyurun o zaman 'var olan atıl kaynakları sisteme nasıl cezbederiz' bu konuda çalışın, önerilerle gelin, biz de size bu konuda yardımcı olalım. Benzer şekilde katılım bankaları…" şeklinde konuştu.

Konuşmalardan sonra Türkiye'de borsacılık faaliyetlerinin başlamasının 142. yılı olması dolayısıyla Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Talat Ulussever tarafından Başbakan Yardımcısı Şimşek ile İstanbul Valisi Vasip Şahin'e, adlarına 142'şer fidan dikildiğine dair sertifikaları takdim edildi.

Ardından konuşmacılar, projede emeği bulunanlar ile katılımcılar hatıra fotoğrafı çektirdi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Mehmet Şimşek Japonya Ekonomi Ekonomi Ekonomi Türkiye Kore Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (32)

DEDE:

KOYUNLAR İNANIR BUNA ANCAK SATMADIK YER BIRAKMADINIZ

Yanıtla038
ali:

14 yıldır tek başına iktidardalar. Bir de şikayet ediyor. .

Yanıtla113
us:

Once devlet baslasin tasarrufa. Devlet butcesinin binde yedisi nerdeyse yuzde biri luks makam araclarina harcaninca bu ayni bakan ya nolcak cerez parasi demisti. devletin o kadar harcamasi varken sadece 1 kaleme yuzde 1 nasil harcanir sizde hic insaf yokmu? tabi sogusleyin milleti binin pahali yabanci arabalara. sonrada muslumanliktan bahsedin.

Yanıtla09
Adınızı YazınALİ:

ELEKTRİĞE SUYA HERŞEYE ZAM ZAM YETER ARTIK KANDIRMAYIN MİLLETİ ÜLKEYİ NE HALE GETİRDİNİZ

Yanıtla27
adam:

Örtülü ödenegin 17 katina cikaran CB ile Bosbakana bir sor bakalim;-)) Saraylar, köskler, ucaklar, lüks arabalar, seyahetler, yandaslar, AKtroller. . . daha sayayimmi?;-)

Yanıtla08
hak..:

Vah vah. . . Satacak birseyde kalmadi degilmi, ülkeyi parsel parsel yandaslara peskes cektiniz, sonrada o hani milleti cooook seven adamin 400 milyon vergisini bagisladiniz. ve bunun gibi yüzlerce örnek var. Hepinizin cepleri doldu din tüccarlari, simdi aglamayin. Size oy verenlerde aglamasin!

Yanıtla07
kaçaksaray sevdalısı:

arınç:israf olmasa belkide vergi bile alınmazdı diyordu

Yanıtla07
HAKAN:

devletin elinde ne var ne yok sattınız satmasaydınız

Yanıtla16
rüştü:

satmasalardı arpalık olan devlet şimdi çoktaaan gümlemişti. ecevit gibi amerikaya para dilenmeye giderdi . hani ecevitin ellerini bağlamış şekilde koltuğun kenarında oturan clinton dan para istedği fotoğraf var ya . . . o fotoğraf vede ımf ye sepet çekişi ajp ye yüzde elli oy erdirtti .

00
metin-x:

Gazeteci Can Dündarin Mahkemesine gelen Diplomatlara sinirlenen Tayyip ne isiniz var burasi benim ülkem demistin ve ABDye Nota Verdin. . Tayyip Basbakan Abdullah Gül Cumhurbaskani iken ABD gemsindeki Coni Türk Gemisine 2 füze atti 7 Subayimiz Sehit oldu Nota verin diyenlere ikisi ne söylemisti. . Büyük Devletlere Nota Verilmez dememismiydi. . Recep simdi adama sorarlar Diplomat icin Nota veriyorsunda 7 Sehit Subaylarimiz icin neden Nota veremedin bunu cik acikla Türk Milletine cok yürek varsa ))))

Yanıtla14
Tüm 32 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title