Haberler

Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ'nin Hisse Satış Sözleşmesi İmza Töreni

Abone Ol

EPDK Başkanı Köktaş."Yatırımcı projesinin ortaya koyuyor, bir de proje finansmanının yüzde 30'unu veriyor."

-EPDK Başkanı Köktaş:

"Yatırımcı projesinin ortaya koyuyor, bir de proje finansmanının yüzde 30'unu veriyor. Bu yatırımcı aynı zamanda 3'te 1 oranında banka demektir. Yatırımcı projesini banka da parasını ortaya koyacak, bir başarı hikayesi yazılmış olacak"

"Yaklaşık 14 milyar dolara varan bir enerji özelleştirmesi portföyü oluştu ve gerçekleşti"

-Torunlar Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Torun:

"Önümüzdeki dönemde portföyümüzü doğalgaz ve termik santrallerle genişleterek öncü olmayı hedefliyoruz"

"Faaliyetlerimizi Torunlar Enerji ile sürdüreceğiz. Ülkelerin gelişmelerinde enerji sektörünün payı büyüktür. Enerji yatırımı yapmayan ülkeler sanayilerini geliştiremezler"

Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ'nin hisse satış sözleşmesi imza töreninde konuşan Köktaş, yaklaşık 14 milyar dolara varan bir enerji özelleştirmesi portföyü oluştuğunu ve gerçekleştiğini belirtti.

Köktaş, yarın da İzmir ve çevresinin elektrik dağıtımının devir teslim töreninin gerçekleşeceğini, bunun da 4 milyon 200 bin abonelik portföyüne sahip olduğunu söyledi.

Gelecek 3 ay içerisinde elektrik dağıtım sektörünün özelleştirmelerinin tamamlanmış olacağını vurgulayan Köktaş, "Başkent Doğalgaz'ın özelleştirmesi biraz problemli oldu. 3 ihale süreci yönetildi, bunların tamamında da Özelleştirme İdaremiz son derece başarılı süreç yönetti. İhalelerin 2'si yatırımcı gerekçesiyle başarısızlıkla sonuçlandı, bugün yatırımcının da kuvvetli olmasıyla bütünüyle sonuçlanmış oldu" diye konuştu.

Köktaş, enerji sektöründe ciddi bir başarı hikayesi olduğunu belirterek, bu hikayenin gerçekleşmesi için ekonomik ve siyasi istikrarın olması gerektiğine dikkati çekti. Enerji sektörünün yol haritasının çok iyi belirlendiğine işaret eden Köktaş, istikrarlı yapının da sektöre önemli katkılar sağladığını dile getirdi.

"3 unsurla başarı hikayesi oluşuyor"

EPDK Başkanı Köktaş, başarı hikayesi için gerekli olan 3 temel unsurun senkronize olması gerektiğini ifade etti. Bunlardan birinin düzenleyici kurum olduğunu söyleyen Köktaş, "Öngörülebilirliği yüksek riskleri minimize edilmiş bir piyasa yapısına ihtiyaç var. Böyle bir yapı olmadan başarı hikayesi yazmak zordur. Dolayısıyla biz EPDK olarak yatırımcımıza orta ve uzun vadeli bir perspektif sunuyoruz" dedi.

Sektörde iyi yönetişim ilkelerini de uygulamaya çalıştıklarını kaydeden Köktaş, insan kaynağı kalitesinin de hızlı bir şekilde oluşturmaya ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

Köktaş, ikinci unsurun yatırımcı olduğunu vurgulayarak, yatırımcının kalitesinin ve projesinin en önemli unsurlar olduğunu belirtti. Yatırımcıların projelerinin fizibil olması gerekiğine söyleyen Köktaş, doğru hazırlanmış, fizibilitesi düzgün, finansman sağlanabilir, uluslararası ve çevre normalarına uygun bir şekilde hazırlanmış projelere ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Üçüncü önemli unsurun finansman kuruluşları olduğunu kaydeden Köktaş, bankaların maliyetleri artırıcı birçok unsuru sistemin içinde tuttuğunu belirterek, "Yatırımcı projesinin ortaya koyuyor, bir de proje finansmanının yüzde 30'unu veriyor. Bu yatırımcı aynı zamanda 3'te 1 oranında banka demektir. Yatırımcı projesini, banka da parasını ortaya koyacak, dolayısıyla bir başarı hikayesi yazılmış olacak. Bankalar öz kaynak oranının son derece yüksek tutuyor, bu da başarı hikayesini olumsuz etkiliyor" ifadelerini kullandı.

Köktaş, şirketlerin sermaye piyasası enstrümanlarından da istifade etmeye yönelik gayret içerisinde olması gerektiğini kaydederek, "Bankalardan gelen finansmana bakıldığında önümüzdeki 20 yıllık yatırım ihtiyacı yerli kaynaklardan karşılanamayacak. Hem yabancı kaynakları devreye sokmamız lazım hem de sermaye piyasası enstrümanlarını devreye sokmak lazım" değerlendirmesinde bulundu.

"Güçlükleri aşarak bugünlere geldik"

Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu da 3,5 yıldır özelleştirme sorumluluğunu üstlenmiş oldukları Başkent Doğalgaz AŞ'nin hisse satış sözleşmesini imzalayacakları bugünün kendileri adına mutluluk ve gurur verici olduğunu dile getirdi.

Söz konusu özelleştirme sürecinde çok sayıda güçlükleri aşarak bugünlere geldiklerini kaydeden Aksu, Başkent Doğalgaz'ın değerinde özelleştirilmesi adına gerekli önlemleri aldıklarını kaydetti.

Başkent Doğalgaz'ın 2007'de kurulduğunu ve 2037 yılına kadar geçerli doğalgaz dağıtım lisansına sahip olduğunu bildiren Aksu, şirketin doğalgaz dağıtım hacminin 4 milyar metreküpe yaklaştığını bildirdi.

Aksu, şirkete 3,5 yılda yapısal, teknik ve operasyonel düzenlemeler yoluyla gözle görülür ivme kazandırdıklarını anımsatarak, Torunlar Enerji'nin de kendi özel sektör tecrübesini şirkete katacağını söyledi.

"Doğalgaz ve termikle portföyümüzü genişleteceğiz"

Torunlar Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun ise 50 yıldır ticaretin içinde olduklarını ve yaptıkları bütün işlerde ekonomiye katkı sağladıklarını ifade etti. Her yıl kazançlarının büyük bölümün yatırıma aktardıklarını belirten Torun, tüm alanlarda katma değer yaratacak projeleri hayata geçirdiklerini söyledi.

Torun, Başkent Doğalgaz ile grubun faaliyet alanını genişlettiklerini vurgulayarak, "Faaliyetlerimizi Torunlar Enerji ile sürdüreceğiz. Ülkelerin gelişmelerinde enerji sektörünün payı büyüktür. Enerji yatırımı yapmayan ülkeler sanayilerini geliştiremezler. Önümüzdeki dönemde portföyümüzü doğalgaz ve termik santrallerle genişleterek öncü olmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin son 10 yılda hem siyasi hem ekonomik olarak sürdürülebilir bir istikrar ortaya koyduğunu vurgulayan Torun, enerji sektörünün de bundan olumlu etkilendiğini dile getirdi. Torun, Ankaralıların beklentilerin ötesinde daha nitelikli bir hizmet sunmayı hedeflediklerini belirterek, enerji piyasasında kendilerini geliştirerek ilerleyeceklerini kaydetti.

- Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Ahmet Aksu Ekonomi İzmir Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title