Haberler

Batı Akdeniz'in İhracatı 1 Milyar Doları Aştı

Güncelleme:
Abone Ol

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB), eylül ayının son haftası itibarıyla ihracatta 1 milyar 580 bin 266 dolar rakamını geride bıraktıklarını belirtti.

BAİB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, eylül ayının son haftası itibarıyla ihracatta 1 milyar 580 bin 266 dolar rakamını geride bıraktıklarını belirterek, yaş meyve sebze ve maden sektörünün bu rakama ulaşılmasında önemli rol oynadığını bildirdi.

Satıcı, yaptığı yazılı açıklamada, Rusya ile yaşanan krizin etkisini alternatif pazarlarla aştıklarını, zor geçen bir sezona rağmen ihracatı kesintisiz şekilde sürdürmeyi başardıklarını belirtti.

RUSYA PAZARI İLE 2017'DE BÜYÜME SÜRECEK
Bölge ihracatının 1 milyar doları aştığını vurgulayan Satıcı, "Batı Akdeniz ihracatı, eylül ayının son haftası itibarıyla 1 milyar 580 bin 266 dolar rakamını geride bıraktı. Yaş meyve sebze ve maden sektörü bu rakama ulaşılmasında önemli rol oynadı. Kimya ile ağaç ve orman ürünleri sektörleri de bölge ihracatına önemli katkı sundu. Rusya'ya yaş sebze meyve ihracatının başlamasıyla yıl sonunda Batı Akdeniz ihracat rakamlarının beklenen noktaya ulaşması düşünülüyor." ifadelerini kullandı. Rusya pazarının açılmasına alternatif pazarların da eklenmesinin 2017 yılında bölge ihracatına önemli katkı sağlayacağının altını çizdi.

MADEN SEKTÖRÜ BAŞI ÇEKİYOR

Satıcı, ihracatta 1 milyar dolara ulaşıldığı bir dönemde sektörlerin performansına bakıldığında maden sektörünün 278 milyon dolarla ilk sırada yer aldığına dikkati çekti.

En fazla ihracat yapan sektörler sıralamasının ikinci sırasında ise 260 milyon dolarla yaş meyve sebze sektörünün yer aldığına işaret eden Satıcı, "Son yıllarda ihracat performansını istikrarlı bir şekilde artıran kimya sektörü ise 107 milyon dolarla üçüncü sırada yer alıyor. Ağaç ve orman ürünleri ihracatı 90 milyon dolarla 100 milyon dolar sınırına çok yaklaştı. Hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar sektörü ise 31 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi." değerlendirmesinde bulundu.

"EN ÇOK İHRACATI ÇİN'E YAPTIK"

Satıcı, ihracat performansının ülkelere göre dağılımına bakıldığında ilk sırada 148 milyon dolarla Çin'in yer aldığını ifade etti. Rusya krizi sonrasında etkinliğin artırıldığı Almanya'ya ihracatın 102 milyon dolara ulaştığının altını çizen Satıcı, "Almanya pazarında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 57 ihracat artışı yaşandı. Listenin geriye kalan kısmında 47 milyon dolarla İran, 38 milyon dolarla Ukrayna, 34 milyon dolarla Kazakistan yer aldı. İhracat yaptığımız ülkelerin 28'ine 10 milyon dolar ve üzeri ihracat gerçekleştirdiğimiz görüldü." ifadesini kullandı.

YENİ PAZARLAR İLE HEDEF 2023

BAİB olarak ileriki süreçte de bölge ekonomisine katkı sağlamak adına çalışmaları aralıksız sürdüreceklerini bildiren Satıcı, şunları kaydetti:

"Rusya'ya ihracat yapamadığımız dönemde edindiğimiz tecrübelerden yola çıkarak, büyük emekler sarf ederek oluşturduğumuz alternatif pazarlarda etkinliğimizi daha da artırmak için çalışacağız. Yeni pazar arayışlarımızı sürdürerek, ürün taleplerinin geldiği yeni bölgelere ihracat gerçekleştirip, ülkemizin 2023 ihracat hedeflerine ulaşmak için üzerimize düşen görevi ihracat ailesi olarak yerine getirme çabasında olacağız. Ayrıca Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ kapsamında yeni kümeler oluşturarak, bölgemizde faaliyet gösteren tüm sektörlerin ihracatını artırması için çalışmalar gerçekleştireceğiz."

Kaynak: AA / Ekonomi

Mustafa Satıcı Akdeniz Ekonomi Ekonomi Ekonomi Rusya Ekonomi Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title