"Baz İstasyonlarının Sıklığı Değil, Azlığı Zararlı"
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, baz istasyonlarının çokluğunun değil azlığının insan sağlığı açısından olumsuz olduğunu söyledi.
Arife Yıldız Ünal - Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, baz istasyonlarının çokluğunun değil azlığının insan sağlığı açısından olumsuz olduğunu bildirdi.
Baz istasyonlarını otobana benzeten Acarer, "Araç sayısı 10 bin olursa dur kalk gidersiniz. O zaman otobanı genişletmeniz ya da yeni otobanlar yapmanız lazım. Bu otoban dediğimiz fiber ya da baz istasyonu" dedi.
Acarer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, teknik olarak baz istasyonu olmadan mobil haberleşmenin olamayacağını ifade ederek, "Ülkemizde baz istasyonları için belirlenmiş limit değerleri Avrupa ve dünya ortalamalarının çok altındadır, yani daha güvenlidir. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu olarak yaptığımız denetim sonuçlarında baz istasyonlarının belirlenen güvenlik aralıkları içinde çalışmakta olduğunu görüyoruz. Türkiye'de limit değerleri 10 volt/metre aldık. Avrupa'da 40 volt/metre bu oran" diye konuştu.
Baz istasyonlarının nüfusun yoğun olduğu yerlerde daha fazla kurulması gerektiğine dikkati çeken Acarer, telefon cihazları baz istasyonuna ne kadar yakınsa o kadar sağlıklı haberleşmenin gerçekleştirilebileceğini bildirdi.
"Baz istasyonu telefon cihazından uzaklaştıkça, haberleşmenin sağlanabilmesi için çok daha güçlü elektromanyetik dalganın yayılması gerekir" diyen Acarer, bu durumun kullanıcının daha fazla elektromanyetik dalga etkisine maruz kalması anlamına geldiğini söyledi.
Acarer, kamuoyunun, sürekli olarak baz istasyonlarının kaldırılması, şehir dışına taşınması, tek bir merkeze toplanması gibi bilimsel verilere dayanmayan bilgilerle karşı karşıya kaldığını vurgulayarak, "Türkiye'de kullanılan baz istasyonları dünyada kullanılan aynı cihazlardır. Üstelik, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun düzenlemelerine göre, daha güvenli sınırlar içinde çalıştırılmaktadır. Baz istasyonlarının çokluğu değil azlığı, hem haberleşme kalitesi açısından hem de insan sağlığı açısından olumsuzdur."
-"Baz istasyonu artmazsa sıkıntı başlar"-
Baz istasyonlarını yollara, GSM hatlarını da arabalara benzeten Acarer,
"Otoban var, araç sayısı 100. Bir süre sonra araç sayısı 500 oldu. Otobanda hız düşmeye başlar. 1 sene sonra araç sayısı 2 bin olursa tıkanmalar başlar. Araç sayısı 10 bin olursa zaten dur kalk gidersiniz. O zaman otobanı genişletmeniz ya da yeni otobanlar yapmanız lazım. Bu otoban dediğimiz ya fiber ya baz istasyonu. Bunu yapmıyorsunuz sonra sıkıntılar başladığı zaman ne oluyor diyoruz" diye konuştu.
Acarer, kuruma aynı yerle ilgili iki yazı geldiğini, yazılardan birinin cep telefonları çekmediği için baz istasyonu istenmesi, diğer yazının ise baz istasyonunun kaldırılması yönünde olduğuna işaret ederek, bu durumda işletmecilerle irtibata geçildiğini ve belirlenen duruma göre işlem yapıldığını söyledi.
Yayıncı: Zülal Eser - ANKARA